De pioenroos, een rijk bloeiende vaste plant

De pioenroos, een rijk bloeiende vaste plant De pioenroos is een kruidachtige vaste plant, die vanaf het late voorjaar tot in het begin van de zomer prachtige, geurende bloemen draagt. De pioenroos is zeer geschikt als snijbloem. Waar komt de naam vandaan en wat is de beste standplaats voor een pioenroos? Je hebt een stek geplant, maar er komen maar geen bloemen aan, wat kunnen de oorzaken zijn?

Inhoud artikel


Pioen of Paeonia

Er zijn vele soorten, een van de bekendste is de Paeonia lactiflora. Bij de pioen kom je enkel- en gevuldbloemige tegen, maar ook anemoonbloemige, kroonvormige enzovoort. De plant komt van oorsprong uit China en Japan.

Er zijn twee groepen:
  • Kruidachtige: in het najaar sterven de stengel en het blad af, in het voorjaar komt het jonge blad weer op.
  • Houtachtige/boompioenen: deze kom je niet vaak tegen in tuinen.

Verklaring van de namen Paeonia en Pioenroos

De naam Paenonia komt van Paieon: de helende god, een bijnaam die godheden kregen die genezing brachten zoals Asklepios. Vroeger dacht men dat de zaden nachtmerries konden voorkomen. De naam pioenroos is een germanisme: Pfingstrose. Dat wil zeggen, een woord of uitdrukking, letterlijk uit het Germaans vertaald en strijdig met het taaleigen.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Waar plant je een pioenroos

De pioenroos moet je een zonnige of een lichtbeschaduwde plaats geven en voedzame grond. Planten kun je het beste in september, oktober. Je moet een pioen niet te diep planten, dat geeft een slechte of helemaal geen bloei. Bedek de neuzen van de wortelstokken met niet meer dan vijf tot zeven centimeter grond. Geef de plant voldoende water als er niet veel regen valt, maar zorg wel dat overtollig water goed kan aflopen. Soorten die erg hoog worden kun je ondersteunen met takken. Pioenrozen kun je beter niet verplanten, de houtige wortels kunnen daar niet zo goed tegen. Wil je het toch doen, kies dan voor september of oktober. De plant is winterhard maar je moet deze wel afdekken. De pioenroos kan het eerste jaar al bloemen geven, maar meestal duurt het wel wat langer voordat de plant bloeit (tot vier, vijf jaar).

Vermeerderen

Je kunt de pioenroos vermeerderen door scheuren, dit kun je het beste doen in de herfst.

De bloeitijd

De bloeitijd van de pioenroos is mei en juni.

Kleuren van de bloemen

Pioenrozen kom je tegen in roze, rood of wit.

Enkelbloemig en dubbelbloemig

De pioenroos komt enkelbloemig en dubbelbloemig voor:
  • Enkelbloemig: maximaal vier kroonbladen.
  • Dubbelbloemig: acht of meer kroonbladen.

Enkele voorbeelden

Er zijn verschillende soorten pioenrozen, waaronder:
  • Paeonia lactiflora Bowl of Beauty: enkelbloemig, donkerroze met gele meeldraden, hoogte 80 centimeter.
  • Paeonia lactiflora Jan Van Leeuwen: enkelbloemig, witte bloemen, hoogte 80 centimeter.
  • Paeonia lactiflora Sword Dance: enkelbloemig, donkerrode bloemen, hoogte 80 centimeter.
  • Paeonia lactiflora Sarah Bernhardt: dubbelbloemig, gevulde roze bloemen, hoogte 80 centimeter.
  • Paeonia lactiflora Festiva Maxima: dubbelbloemig, witte bloemen, hoogte 80 centimeter.

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Ziektes die je tegen kunt komen bij de pioenroos

De pioenroos is een sterke plant maar je kunt tegenkomen:
  • Verwelkingsziekte
  • Stengelrot
  • Grauwe schimmel

Een pioenroos die niet wil bloeien: mogelijke oorzaken

  • Een pioenroos heeft soms veel tijd nodig om in bloei te komen. Het kan soms wel vijf jaar duren voordat je na het planten de eerste bloemen signaleert.
  • Dat een pioenroos niet wil bloeien kan liggen aan de grond. Pioenrozen houden van vochthoudende en voedzame grond, van klei en veen. Op zandgrond kun je beter geen pioenrozen neerzetten.
  • Staat een pioenroos in de juiste grond, maar wil toch niet bloeien, dan kan het komen omdat de pioenroos te diep is geplant. Je moet de neuzen van de plant maar bedekken met een paar centimeter grond. Heb je dit niet goed gedaan, haal dan de pioenroos uit de grond en plant deze nog een keer, maar dan minder diep.
  • Een pioenroos moet voldoende licht krijgen, de oorzaak van het niet bloeien zou kunnen zijn dat de plant te veel in de schaduw staat.
  • Zorg er ook voor dat de pioenroos ruim genoeg staat, klem ze niet in tussen andere planten.
  • Mocht de plant op de juiste plaats staan, op de juiste manier en heb je nog steeds geen bloemen dan zou er sprake kunnen zijn van een schimmelziekte. Botrytis paeoniae is de naam, een schimmel die ervoor zorgt dat de knoppen van de plant al in een heel vroeg stadium verschrompelen. Je kunt er niet veel tegen doen, behalve een chemisch middeltje gebruiken, maar of dat zinnig is. Vraag raad bij een kweker, misschien kan deze je nog een tip geven.

Minder bloemen bij een plant die al langer staat

Het kan voorkomen dat de plant op oudere leeftijd zo rond een jaar of 18 minder bloemen gaat geven. Je kunt de plant dan verjongen door de plant uit de grond halen en te gaan scheuren, dit kan er wel voor zorgen dat de pioenroos het eerste jaar na verpoten en scheuren niet meer gaat bloeien.

Snijbloem

De pioenroos is zeer geschikt als snijbloem.
  • Wacht met snijden tot de knop niet meer keihard is.
  • Je moet de bloemknoppen snijden als ze wat kleur doorlaten.
  • Zet de pioenrozen in koud water.

Met welke planten/bloemen kun je een pioenroos goed combineren

Pioenrozen hebben de ruimte nodig. Je kunt ze combineren met: campanula persicifolia (perzikbladklok, bloeit juli tot en met oktober, witte of blauwe bloemen).
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De campanula of klokjesbloem is een zonaanbidderDe campanula of klokjesbloem is een zonaanbidderDe campanula met zijn mooie klok- of stervormige bloemen, ook wel klokjesbloem genoemd, is een zonaanbidder. Je hebt hog…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Campanula: verschillende soortenCampanula: verschillende soortenDe Campanula is er in veel verschillende soorten. Er zijn lage soorten, die goed als rand plant gebruikt kunnen worden,…
Vaste planten met geurende bladerenVaste planten met geurende bladerenEen lekker geurende plant in de tuin voegt veel toe aan de beleving van de tuin. Vaak komt de geur van de bloemen die de…

Viburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiViburnum Tinus: Verzorging, standplaats, bloeiDe Viburnum Tinus is een sieraad voor iedere tuin. De plant heeft mooi glanzend, diep groen blad en bloeit langdurig van…
Lysimachia of WederikLysimachia of WederikEr zijn diverse soorten wederik en ze zien er totaal verschillend uit. De Lysimachia nummularia of Penningkruid wordt ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foto infoteur
  • Het boek over tuinplanten (Vroom & Dreesmann)
  • Bakker-hillegom.nl
  • Gelderlander.nl
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Reacties

Thea, 28-08-2014
Mijn pioenroos is een stek, maar bloeit nog steeds niet, staat er nu 2 jaar. Reactie infoteur, 31-08-2014
Ik heb het antwoord op uw vraag verwerkt in mijn artikel onder het kopje: Een pioenroos die niet wil bloeien: mogelijke oorzaken. Met vriendelijke groet,

Henk van der Meij, 16-05-2011
Wat kan de reden zijn dat onze pioenroos zo weinig bloemen geeft? De plant staat al jaren op de zelfde plaats en gaf in het verleden veel meer bloemen. Nu ontstaan er elk jaar knoppen maar die worden niet groter en verdrogen zodat (dit jaar) we slecht 3 knopeen hebben die ook zullen uitkomen

Met vriendeijke groet

Henk van der Meij Reactie infoteur, 17-05-2011
Ik ben geen deskundige op dit gebied maar op internet kwam ik het volgende tegen: Het kan voorkomen dat de plant op oudere leeftijd zo rond een jaar of 18 minder bloemen gaat geven. Je kunt de plant dan verjongen door de plant uit de grond halen en te gaan scheuren, dit kan er wel voor zorgen dat de pioenroos het eerste jaar na verpoten en scheuren niet meer gaat bloeien. Ik weet niet hoe lang u de pioenroos heeft? Zelf stel ik mijn vragen altijd bij een tuincentrum, daar hebben ze alle kennis in huis. Ik hoop dat u weer snel kunt genieten van de prachtige bloemen.

Jaco de Vos, 19-02-2011
Beste medewerker.
graag wil ik wat pioen rozen gaan telen, voor de verkoop bij mijn thuis. Tuinieren is inmiddels een uit de hand gelopen hobby en wil mijn assortiment wat verbreden. Nu zijn er kruid en hout achtige soorten. welk soort adviseren jullie mij?
En welk soort is het minst bewerkelijk?
vriendelijke groet,
Jaco de vos. Reactie infoteur, 21-02-2011
Beste Jaco, ik vind pioenrozen prachtig en heb er daarom een artikel over geschreven. Een deskundige ben ik echter niet, daarom heb ik de vraag op een forum voorgelegd en kreeg het volgende antwoord: De houtachtigen, ook wel de boompioenen genoemd, zijn kwetsbaarder met wind, de kruidachtigen, doen er wat langer over om tot ontwikkeling te komen. Zo kun je de verhoute, verspenen na 1 jaar en de kruidachtige na pas 2 jaar. Qua grond stellen ze de zelfde eisen. Verder wordt geadviseerd om eens rond te gaan kijken in een kwekerij en wordt een boek over pioenrozen aangeraden, ISBN 90 6097 506 5. Geen eigen antwoord dus, maar ik hoop wel dat de informatie nuttig is. Veel succes en leuk om een vraag te ontvangen! Ik heb er zelf ook weer van geleerd.

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.