Paeonia - Pioenroos

Paeonia - Pioenroos Heeft u mooie vruchtbare grond in de tuin? Wilt u een prachtige zomerbloem planten. Dan is wellicht de indrukwekkende Pioenroos of Paeonia iets voor u. Een prachtige volle grote bloem die 1 meter hoog kan worden. De Pioenroos is uitstekend geschikt als borderplant of snijbloem en heeft maar weinig verzorging nodig. Eén keer per jaar de verwelkte bloemen eruit halen en één keer per jaar de plant tot net boven de grond snoeien. Verder kunt u hier lezen over het vermeerderen, groeien, snoeien, bemesten, standplaats, plagen en de verzorging.
Pioenroos - Paeonia
RijkPlantae (Planten)
StamEmbryophyta (Landplanten)
KlasseSpermatopsida (Zaadplanten)
Clade'nieuwe' Tweezaadlobbigen
CladeGeavanceerde tweezaadlobbigen
OrdeSaxifragales
FamiliePaeoniaceae
Plant eigenschappen
WinterhardheidGoed
Aantal groei jarenMeerjarig
GrondsoortZanderige kleigronden, zavelgrond (voedzaam grond voor goede bloei)
VochtigheidNormaal (houd niet van natte voeten (doorlatende grond))
StandplaatsZon
Planten per m25
BloeitijdMei/Juni/Juli
Zaaitijd kasAugustus/September
Zaaitijd buitenAugustus/September
BladBladverliezend
Kleur bloemWit, Rood, Roze, Geel
GiftigJa
SnoeitijdAugustus, september

Paeonia - Pioenroos

De Pioenroos maakt deel uit van de Paeoniaceae Familie. Oorspronkelijk komt deze bloem uit Azië waar deze prachtige zomerbloeier al eeuwen gewaardeerd wordt. In de 19e eeuw is de plant populair geworden in Europa. De plant komt vooral voor in het noordelijk halfrond en voornamelijk in Europa en Azië maar komt ook voor in Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en zelfs Siberië. De Pioenroos heeft zijn naam te danken aan Paiôn een geneesheer van de Griekse goden. Men heeft ook eeuwenlang de pioenroos gebruikt bij de geneeskunde. De Pioenroos is zeer winterhard mits de grond niet teveel water vast houd. De Pioenroos heeft wel een sterke voorkeur aan voedingsrijke grond en een zonnige plek in de tuin.

Vermeerderen

Zaaien

De Pioenroos is een plant waar je ontzettend veel geduld voor nodig hebt. Zeker als je gaat zaaien. Het kan namelijk wel 7 jaar duren voordat u de eerste bloemen krijgt. Als u bereid bent te wachten en echt wilt zaaien, zaai dan in september. Dit is normaal gesproken de tijd dat de pioenroos zijn zaden los laat en dus ook de beste tijd om te zaaien. Onthoud wel dat maar erg weinig zaden daadwerkelijk uitkomen van de Pioenroos. Zorg ervoor dat u zaait in voedingsrijke grond die goed doorlatend is.

Scheuren

Een makkelijkere en betere optie is scheuren. U graaft een Pioenroos op aan het einde van de zomer na het snoeien. U deelt de wortel door middel van een schep of een mes. Deze poot u vervolgens weer in de tuin met eventueel wat stekpoeder in een voedingsrijke en goed doorlatende grond. zorg ervoor dat de plant nog net een cm boven de grond uitkomt en druk de grond een beetje aan. Een beetje compost of mest komt de groei zeker ten goede.

Bemesting

Begin in februari met natuurlijke bemesting. Dit kan mest zijn maar ook compost. Geef geen kunstmest want deze spoelt weg met de tijd. Daarbij is de bemesting ook meteen weer een goede grond voor de Paeonia. Blijf zo om de 6 tot 8 weken bemesten tot aan september toe. Gebruikt ook nooit het snoeiafval van de pioenroos voor de composthoop. Wanneer u compost zou gebruikten met snoeiafval van de Pioenroos kan dit ziektes veroorzaken zoals grauwe schimmel en stengelrot.
In de zomer kunt eventueel nog wat extra bemesten met kunstmest om de bloem ontwikkeling te bevorderen.

Snoeien

De pioenroos wordt 1 keer per jaar gesnoeid. Eerst knipt u de de uitgebloeide bloemen uit de plant om vervolgens aan het einde van september de plant tot net boven de grond (maximaal 3 cm lang) af te knippen. De plant zal onder de grond verder blijven leven en wachten op de lente. Zorg voor een scherp en schoon snoeimes zodat de kans op schimmels klein blijft.

Plagen

Botrytis paeonia

De Nederlandse benaming van deze plaag is Grauw schimmel. De nieuwe stengels zijn bruin en zijn vochtig als je er aan zit. Ook bloemknoppen en bladeren kunnen worden aangetast. Pas op met verspreiding van de schimmel en was uw handen even als u met deze schimmel in aanraking bent geweest. Haal de rotte delen uit de plant en gooi deze niet op de composthoop. Te voorkomen en bestrijden met: Vital (ECOstyle), Eurapeen-M, Daconil 500 vloeibaar.

Phytophthora paeonia

Phytophthora paeonia oftewel wortel of stengelrot wordt veroorzaakt door een te vochtige grond. Deze rot kan ook bloemen aantasten. Zwarte en bruine vlekken ontstaan op stengels en blad. U kunt dan het beste minder water geven en grond op laten drogen. Te bestrijden en voorkomen met: Vital (ECOstyle), Daconil 500 vloeibaar, Curater (Bayer). Ook kan spuitzwavel helpen.

Verticillium/fasarium

Verwelking van de plant. Komt vooral voor bij warm weer. De bladeren worden geel en de stengels worden bruin van binnen. Te bestrijden en voorkomen met: Bestrijden met: Rizolex, Daconil 500 vloeibaar, Vital (Ecostyle), Luxan Zineb-spuitpoeder.

Veel tuinier plezier!
© 2015 - 2025 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De pioenroos, een rijk bloeiende vaste plantDe pioenroos, een rijk bloeiende vaste plantDe pioenroos is een kruidachtige vaste plant, die vanaf het late voorjaar tot in het begin van de zomer prachtige, geure…
Pioenroos, een weelderig bloeiende roosPioenroos, een weelderig bloeiende roosDe pioenroos is het middelpunt van elke tuin. Een schitterende roos welke veel aandacht vraagt. Echter, de aandacht loon…
Pioenrozen: standplaats, bloei, snoei en verzorgingPioenrozen: standplaats, bloei, snoei en verzorgingPioenrozen of Paeonia kennen wel 1000 verschillende soorten. De grote bloemen van de pioenroos kunnen wit, geel, roze of…
Medicinale plantenDe groenten die u eet bevatten vitaminen en sporenelementen die een gunstige invloed kunnen hebben op uw gezondheid. Som…

Perzikboom in de moestuinPerzikboom in de moestuinHet is mogelijk om in ons klimaat zelf perziken te kweken. Wanneer je een beschut plekje hebt met veel zon, kan je een g…
Tuinrenovatie is vaak beter dan vernieuwing van alle plantenTuinrenovatie is vaak beter dan vernieuwing van alle plantenTuinrenovatie wordt nog weinig toegepast, maar zit beslist in de lift. Tuincentra en hoveniersbedrijven hebben natuurlij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrChris89, Pixabay
  • http://www.tuinen.nl/artikel/229/Pioenroos/?rubriekid=189
  • http://peonia.nl/verzorging/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Paeonia
  • http://dier-en-natuur.infonu.nl/bloemen-en-planten/7159-pioenroos-een-weelderig-bloeiende-roos.html
  • http://plantnu.nl/pioenrozen
  • http://www.boonpioenrozen.nl/verzorging.htm
  • http://www.neerlandstuin.nl/planten/pioen.html
  • http://www.ecostyle.nl/tuin/siertuin/producten/vital
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Peony
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Laatste update: 17-05-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.