Een vijver in de tuin

Een vijver in de tuin Veel mensen vinden een waterpartij in de tuin perfect. Niet iedere tuin leent zich voor een mooie vijver en daar zijn kleine(re) waterlopen weer een mooie oplossing voor. Met name verticaal verwerkt, om zo ruimte te besparen en een dergelijke waterpartij in een kleine tuin te kunnen plaatsen. Het geluid van het bewegende water, is voor veel mensen ultiem. Deze zijn meestal kant-en-klaar en zijn relatief eenvoudig te plaatsen, maar als je een echte vijver wilt, komt er meer bij kijken.

Waarom een vijver?

Een vijver zelf aanleggen is een flinke klus, dus je moet er redelijk zeker van zijn dat je het zeker wilt. Voor veel mensen is het het geluid van het bewegende water belangrijk en in dat geval is een waterloop, waterval of iets dergelijks dus ook van belang. Als je gewoon van vissen in het water houdt, dan is dat niet noodzakelijk (wel beweging in het water, maar kan ook iets anders zijn) … en weer iemand anders vindt juist de beplanting in en om het water zo interessant.
In alle gevallen is er ook nog onderhoud aan de vijver. Soms wat meer en soms wat minder, maar onderhoudsvrije vijvers bestaan niet.

Dus niet impulsief een gat graven, maar eerst bedenken wat je wilt en waarom. Als dat vast ligt, kan je gaan plannen. Terugdraaien van zaken die fout zijn gegaan is best lastig. Voorkomen dus.

Een stappenplan

Alvorens je aan de slag gaat … met minder zonuren heb je minder last van algengroei, dus is het najaar eigenlijk het beste. Niet noodzakelijk, dus als je de zomer al wilt genieten, kan het ook in het voorjaar opgepakt worden. In dat geval, hoe eerder hoe beter en zorg dat je “Algen stop” gebruikt. Mogelijk is een middel tegen de hardheid van het water ook zinvol. Als je er geen verstand van hebt, kan je ook een complete set kopen, daar zitten al de belangrijkste spullen voor een gezonde vijver in.

Bron: Vught - AnnastaalBron: Vught - Annastaal
Een logische planning
  1. Bedenk wat voor waterpartij je wilt. Idealiter én of dit haalbaar is in je tuin. Als je bijvoorbeeld koikarpers wilt, dan moet je echt voldoende ruimte hebben. Een natuurlijke- of plantenvijver hoeft niet groot te zijn, maar dan moet je weer rekening houden met voldoende diepte (80 tot 100 cm) op het diepste punt.
  2. Een verticale waterpartij eventueel met licht neemt over het algemeen niet zoveel plaats in beslag, maar ben je er bewust van dat je dan geen echte vijver hebt in de traditionele zin. Als je iets dergelijks wilt is het wel goed de juiste plek uit te zoeken. Waar wil je er van kunnen genieten, wil je het voor een schutting zetten, juist heel prominent in de tuin of wil je er binnen ook nog van kunnen genieten?
  3. Een echte vijver vergt meer tijd en energie, want als je weet wat voor vijver je wilt, is het belangrijk de plek te bepalen. Alles in verhouding en behalve deels zon en deels schaduw, is het ook goed te kijken naar waar je zitje is. Je wilt immers kunnen genieten van je vijver, dus is de locatie van belang. In een kleine tuin is het vaak passen en meten en in een grote tuin is eenheid te krijgen in plaats van losse elementen, weer een punt waar je mogelijk iets nadrukkelijker naar moet kijken.
  4. Ook voor in een bestaande tuin een vijver maken, geldt nog steeds het aspect van alles in proportie een belangrijke aandachtspunt is. In een nieuw te ontwerpen tuin is dat gemakkelijker, want dan ben je al met het geheel bezig. Als iets uit proportie is, komt er steeds meer de nadruk op te liggen. Voorkom dit door zorgvuldig naar de huidige afmetingen van het groen, een zitje, een schuurtje etc. te kijken.
  5. Als dat allemaal bepaald is ga je pas kijken naar het materiaal voor de vijver. Wil je met vijverfolie werken, dan ben je flexibeler. Het is prettig te verwerken materiaal met een garantie van zeker 10 jaar. Er zijn verschillende kwaliteiten PVC, dus let goed op wat je koopt. Ideaal bij bijvoorbeeld de organische gevormde vijver. De gemetselde/betonnen vijver kan ook, maar is meestal handiger bij de wat strakkere bak en tenslotte is er de kunststof kant-en-klaar bak. Het juiste gat graven en de bak er in. Eenvoudig, alleen minder flexibiliteit.
  6. Zorg bij wat voor materiaal je ook gebruikt, dat je voldoende zand en grond hebt. Eventueel stenen voor om de vijver of een waterloop. Een opgebouwde vijver kan ook, zorg dan dat je het materiaal aan de buitenkant (bijvoorbeeld hout of tegels) gereed hebt. Kortom, leg al je materiaal klaar.
  7. Een waterloop waar het water opgepompt moet worden, moet ook voldoende helling hebben. Kijk goed hoe je het water wat opgepompt is, weer naar beneden de vijver in laat lopen. Gemakkelijker is een sproeier in de vijver. De meeste hebben verschillende standen en zo kan je ook beweging in het water houden. Het is heel persoonlijk wat iemand mooi vindt, maar werkt allebei als het gaat om voldoende beweging in het water.
  8. Dan de beplanting in en om de vijver én als je visjes wilt, moeten deze in het zakje waar je ze in gekocht hebt even acclimatiseren. Hang het zakje daarom een tijdje in de vijver, maar pas dan, wanneer de vijver helder is en volledig aangelegd. Zinvoller is het even te wachten met de aankoop, tot je zeker weet dat de vijver goed en in balans is. Visjes zijn meestal snel genoeg gekocht.
  9. Neem in deze fase ook eventuele verlichting mee, want kabels moet je netjes weg kunnen werken en het is niet handig als je al met je beplanting bezig bent.
  10. Als dit gereed is, laat je de tuin weer netjes aansluiten bij de rest van de bestaande tuin. Spreekt voor zich dat het bij een geheel nieuwe tuin in een geheel meegenomen wordt.

Oponthoud

Neem er altijd voldoende tijd voor. Behalve dat het een fikse klus is, kan een flinke regenbui ook roet in het eten gooien. Smeer een dergelijke klus dan ook over meerdere dagen uit. Kleine correcties die door voortschrijdend inzicht boven gekomen zijn, kunnen dan nog meegenomen worden.

Tot slot

Een vijver wordt door veel mensen als ultiem tuinplezier gezien, er van genieten is belangrijk. Maar genieten doe je pas als het goed en mooi is, zoals je het eerder in gedachten had. Neem er daarom de tijd voor, want een goede voorbereiding is ook in deze het halve werk.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijver: een vijver aanleggen in de tuinVijver: een vijver aanleggen in de tuinVeel mensen willen een vijver aanleggen in hun tuin. Het is dan wel belangrijk van de voren te bedenken hoe u deze vijve…
Een vijver in je tuin!Een vijver in je tuin!Kan een tuin eigenlijk wel zonder vijver? Een vijver maakt een tuin pas echt compleet. Een vijver is heel wat méér dan a…
Zelf een vijver aanleggenHoe leg je zelf een vijver aan? Het is vrij eenvoudig. Maak eerst een keuze in vijvervorm. Een kant en klare (prefab) vi…
Een vijver in de tuin; welke stijl en vorm kiezen we?Een vijver in de tuin; welke stijl en vorm kiezen we?Een vijver in de tuin. Eigenlijk zou elke tuin moeten beschikken over een stukje water. Het voegt namelijk veel extra's…

Wanneer en met welke meststof bemestenWanneer en met welke meststof bemestenDe tuin staat vol met verschillende soorten beplanting. Bomen, struiken, vaste planten en vaak ook nog een gazon. Al dez…
Mahonia: lage en groenblijvende struikMahonia: lage en groenblijvende struikMahonia's worden vaak gebruikt in openbare beplantingen. Het zijn sterke groenblijvers en je kunt ze op verschillende ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Vught - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.