Mahonia: lage en groenblijvende struik

Mahonia: lage en groenblijvende struik Mahonia's worden vaak gebruikt in openbare beplantingen. Het zijn sterke groenblijvers en je kunt ze op verschillende manieren toepassen in de tuin: als invulling van grote vakken, maar ook als haagplant. Heeft Mahonia voorkeur voor een bepaalde grondsoort, wanneer komen er bloemen aan de struik en hoe kun je de Mahonia vermeerderen? Welke ziekten kom je tegen bij de Mahonia?

Inhoud artikel


Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Mahonia

De Mahonia kun je omschrijven als een laagblijvende, wintergroene struik. De bladeren zijn donkergroen van kleur en scherpgetand. Ze kunnen in de winter iets verkleuren naar bruin, paars. In het vroege voorjaar ontluiken gele bloemen, gevolgd door kleine vruchten met een blauwzwarte kleur (niet eetbaar). Niet alle rassen van de Mahonia krijgen vruchten na de bloei. De Mahonia behoort tot de Berberisfamilie.

De naam 'Mahonia'

De naam Mahonia komt van de Iers/Amerikaanse botanicus McMahon (rond 1800). Berberis komt van het Arabische woord berberys, dit betekent beer. Aquifolium geeft aan dat de bladeren van de Mahonia scherpe punten heeft.

Waar kun je een Mahonia het beste planten?

Bij voorkeur in grond die doorlatend is, fris tot vochtig en humusrijk. In de schaduw of halfschaduw, maar de Mahonia verdraagt zon als de grond vochtig blijft. Je kunt de Mahonia solitair plaatsen bij lage vaste planten en bloemen uit bol, maar de struik komt ook zeer goed tot zijn recht als bodembedekker onder bomen en struiken. Ook kun je de Mahonia plaatsen in een Oosterse tuin.

Hoogte Mahonia

 • Mahonia aquifolium: zestig tot tachtig centimeter
 • Mahonia wagneri Pinnacle: tot anderhalve meter
 • Mahonia bealei: tot twee meter
 • Mahonia japonica: tot tweeënhalve meter
 • Mahonia repens: bodembedekker, hoogte tot vijftig centimeter

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Kleur bloemen Mahonia

De Mahonia draagt gele bloemen, die ook wel omschreven worden als diepgoud. De bloemen zitten in trossen. Vogels en bijen vinden hun voedsel in de plant.

Bloeitijd Mahonia

 • Mahonia aquifolium: april, mei
 • Mahonia wagneri Pinnacle: maart, april
 • Mahonia bealei: in zachte winters al bloemen in februari, de bloemen geuren
 • Mahonia japonica: februari, maart, april, mei, de bloemen geuren
 • Mahonia repens: maart

Snoeien en vermeerderen Mahonia

De Mahonia moet je zo min mogelijk snoeien. Vermeerdering van zuivere soorten uit zaad, de andere soorten uit zomerstek. Afleggen (stek krijgt wortels, terwijl deze nog is verbonden met de moederplant) is eventueel ook mogelijk.

Ziekten Mahonia

De ziekten die je tegen kunt komen bij de Mahonia zijn roestaaltjes, wortellesieaaltjes, meeldauw en bladvlekkenziekte.

Planten of bloemen die je goed kunt combineren met de Mahonia

De Mahonia kun je goed combineren met Viburnum tinus, Daphne mezereum, krentenboompje, winterkamperfoelie, sierbes, gele kornoelje.

Lees verder

© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mahonia botanisch maar ook medischMahonia botanisch maar ook medischDe mahoniestruik heeft een enigszins negatief imago. De meeste tuinliefhebbers denken bij deze naam meteen aan de vakken…
Prunus soorten geschikt als groene haagPrunus soorten geschikt als groene haagAls tuinafscheiding is een groenblijvende haag mooi. Het geeft kleur aan de tuin in de winter, als veel planten afsterve…
Het geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is heel omvangrijkHet geslacht Prunus is bijzonder omvangrijk, het omvat sierbomen die hun blad verliezen, fruitbomen, vaste planten en he…
Bodembedekkers een groene oase in de tuinBodembedekkers een groene oase in de tuinBodembedekkers zijn planten die breed vertakken en wortelen aan de op de grond liggende scheuten of twijgen. Door hun sn…

Een vijver in de tuinEen vijver in de tuinVeel mensen vinden een waterpartij in de tuin perfect. Niet iedere tuin leent zich voor een mooie vijver en daar zijn kl…
Algemene informatie over het telen van kruidenAlgemene informatie over het telen van kruidenVoor het telen van kruiden hoef je niet eens een tuin tot je beschikking te hebben aangezien een zonnige plaats op venst…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foto infoteur
 • Ivn.nl
 • Appeltern.nl
 • Neerlandstuin.nl
 • Tuinieren het hele jaar (Rebo Productions)
 • Het boek over tuinplanten
 • Herwig tuinplanten encylopedie
 • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
 • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 02-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.