Overlast van katten
In Nederland leven meer dan 3.5 miljoen katten als huisdier. Dat is meer dan het aantal honden, hiervan leven er ruim 2.2 miljoen als huisdier. Voor katten gelden er hele andere regels dan voor honden en daardoor veroorzaken katten over het algemeen meer overlast. Vooral het ontlasten en graven in andermans tuin veroorzaakt nogal wat irritatie. Hoe weer je een kat uit je tuin? Dit blijkt niet altijd even makkelijk te zijn.
Honden hebben duidelijke regels
Voor honden zijn er duidelijke regels binnen Nederland. Eigenaren betalen hondenbelasting aan de gemeente, waardoor de gemeente dit geld kan besteden aan het schoonhouden van de straten en het plaatsen van dispensers voor hondenpoepzakjes. In sommige gemeenten worden er speciale honden-uitlaatveldjes aangelegd waar de hond binnen de omheining los mag lopen. Andere regels zijn het verplicht opruimen van hondenpoep binnen de bebouwde kom en het aangelijnd houden van de hond binnen de bebouwde kom.
Voor katten geldt: vrijheid blijheid
Katten hebben geen regels. Eigenaren betalen geen belasting en zijn niet verplicht hun kat aan te lijnen of de poep op te ruimen. Hierdoor hebben katten alle vrijheid die ze kunnen wensen. Dat is natuurlijk erg fijn voor de katten, maar minder fijn voor buurtbewoners. katten die rondlopen springen over andermans schuttingen heen en komen zo in de tuin va de buurman of bij anderen terecht. Daar graven ze kuilen, doen hun ontlasting hierin en graven deze weer dicht. Ook weten ze vaak een visje uit een vijver te vissen. Grofweg veroorzaken katten vaak de volgende soorten overlast:
- Ontlasting tussen de planten of in de moestuin
- Ontlasting in de zandbak van de kinderen
- Vissen uit een vijver halen
- Plassen op het gras waardoor er kale plekken hierin ontstaan
- Springen tegen en over schuttingen waardoor deze los kunnen gaan staan
- Verjagen van vogels in de tuin
- Eten van vogelvoer dat bestemd was voor de wilde vogels
- Overlast in de nacht m.b.t geluid (vechten, krolse poezen)
- Naar binnen lopen bij woningen of in garages
- Krabben tegen bomen en struiken
Praten met de buren helpt niet altijd
De eerste stap om overlast van andermans katten bespreekbaar te maken is praten met de buren of met degene van wie de kat is. Hoewel de buren je klacht vaak wel begrijpen is het voor hen vaak moeilijk het probleem op te lossen. Katten die van jongs af aan buiten komen zijn moeilijk binnen te houden of op te sluiten. Dit soort katten zal het interieur al snel verwoesten en alles onderplassen. Bovendien wordt de kat hier erg ongelukkig van.
Sommige mensen zijn in de gelegenheid om een overkapping over hun tuin te maken of een kattenren aan te leggen, waardoor hun kat alleen in hun eigen tuin verblijft. Maar niet bij iedereen is dit mogelijk, bijvoorbeeld door het type tuin of door geldgebrek. Daarnaast zijn er altijd eigenaren die het probleem niet inzien en hier niet aan mee willen werken. Klagen bij de gemeente of de woningstichting helpt ook vaak niet, omdat er voor katten nou eenmaal geen duidelijke regels gelden. Pas bij grote overlast zoals stankoverlast zal men in actie kunnen komen.
Zelf katten weren uit eigen tuin
Een eerste mogelijkheid om katten uit eigen tuin te weren is het overgieten met water als schrikeffect. Bespreek met de eigenaar van de kat of dit gewenst is. Zodra de kat zich in de eigen tuin bevindt gooi je er een emmer water overheen of sproei je de kat nat. Veel katten kiezen het hazenpad en zullen na enkele herhalingen ervoor kiezen niet meer terug te keren. Vaak geeft dit wel een verschuiving van het probleem: de kat zal dan een andere tuin uitkiezen om zijn behoefte in te doen. Aangezien niet iedereen gier problemen mee heeft is de kans altijd aanwezig dat het probleem hiermee dan ook is opgelost. Koppige katten blijven echter terugkomen.
Span voorlopig een net over de vijver om te voorkomen dat de kat kostbare vissen eruit haalt. Vooral de wat duurdere vissen zoals de steur en de karper heeft de neiging juist naar boven te koen bij het zien van beweging aan het wateroppervlak, waardoor de kat ze makkelijker eruit kan vissen. Breng gaas om bomen heen aan, het liefst wat ruim zodat katten er niet met de nagels bijkunnen.
Vaak wordt er gegrepen naar huismiddeltjes die soms lijken te werken. Het is een kwestie van uitproberen wat helpt tegen katten: koffiedrap, koffie, uien, knoflook etc. Strooi dit in de aarde waar de katten hun behoefte doen. Vaak worden er ook sateprikkers in de grond gestoken of doornentakken neergelegd. Hoewel dit soms helpt kan de kat zich hiermee ook verwonden. Het neerleggen van kippengaas of een ander fijnmazig gaas helpt ook: de kat kan immers niet meer graven om zijn behoefte te doen. Ook helpt het om de ontlasting niet op te ruimen ondanks dat dit vies is. Een kat zal niet terugkomen wanneer zijn 'kattenbak' vies is.
Stroomdraden
Het helpt vaak om gebruik te maken van schrikapparaten/ stroomdraadjes. Deze kunnen rondom een moestuin worden aangelegd of net boven de schutting. De kat zal bij aanraking een schok krijgen die veilig is voor dieren maar voldoende afschrikt. Meestal is tweemaal aanraken van deze draad al voldoende om de kat te weren uit de tuin. Het nadeel is dat deze apparaten vaak veel geld kosten. Bespreek met de buren of het mogelijk is de kosten te delen of een andere oplossing te bedenken. Het is immers vervelend als je zelf veel kosten moet maken voor andermans dieren. Toch kan het ook zo zijn dat je last hebt van zwerfkatten: hier is niemand verantwoordelijk voor.
Maak geen gebruik van gif. Katten kunnen niks doen aan de overlast die ze veroorzaken en de eigenaren kunnen erg veel verdriet hebben van het verlies van hun dier. Ook is dit vaak maar een tijdelijke oplossing: veel katten-eigenaren zullen weer een nieuwe kat aanschaffen. Bovendien kan je aangeklaagd worden vanwege het moedwillig vergiftigen van katten. Ook het gebruik maken van katten-vallen wordt afgeraden vanwege dezelfde bovengenoemde risico's.
Daarnaast bezitten katten ook een prettige eigenschap: ze houden de omgeving vrij van muizen, mollen en ander ongedierte. Dit merken de meeste mensen pas als de kat er plots niet meer is.
Lees verder