Woongevoel in de tuin

Woongevoel in de tuin Als het zomer is en het weer leent zich ervoor gaan we massaal naar buiten … en terecht. We zitten in Nederland al genoeg binnen. Maar de betekenis van het woord “gezellig” is in Nederland uitgevonden en dat wil zeggen dat we ook buiten stevig aan de slag gaan om het “binnengevoel” naar buiten te brengen.

Basisuitgangspunten

Kijk, alvorens je begint, altijd goed rond in je tuin. Heb je veel “leefruimte” of woekert het groen welig? Misschien zinvol eerst het groen binnen proportie te krijgen, want in een te volle tuin gaan zitten levert geen lekker uitzicht en niet het lekkere ontspannen woongevoel.

Genoeg leefruimte creëren

Bekijk dan hoe groot de ruimte is waar je je leefruimte van wilt maken. Alleen krap een tuinsetje kwijt kunnen, levert je niet de ruimte die nodig hebt om het gezellig aan te kleden. Een klein balkon daargelaten, want dan kan je hooguit nog in de hoogte gaan werken, is er in iedere tuin wel ruimte te creëren. Ooit een verhoogde border gemaakt, die je niet meer leuk vindt? Dit kan je deels of geheel ombouwen met wat witzand en keien of stenen (en wat kussens) tot en lekker zitje.
Maar heb je een klein zitgedeelte maar nog wel wat extra ruimte, bijvoorbeeld wat ooit een speelveldje voor de kinderen was, maar nu een verlept grasveld. Laat er een mooie vlonder opleggen van gecontroleerd hardhout of kunststof. Dat het verschillend materiaal is ten opzichten van wat je al hebt, maakt niet uit. Dat is prima te combineren. Een tegelvloer in de keuken die aansluit bij een houtenvloer in de eetkamer, kan immers ook prima.

De aankleding

Ben je degene die lekker wilt loungen of heb je graag een zitje waar je aan tafel kunt zitten of combineer die twee zelfs. Bekijk de ruimte, meet de beschikbare ruimte goed op en ga dan pas kijken bij de tuincentra of specialisten in tuinmeubelen. Een zitje wat eigenlijk te krap staat, voelt niet goed. Denk maar eens aan een te volle woonkamer, dat voelt niet goed.
Bedenk welke materialen je prettig vindt, denk aan schoonmaken of lakken of wil je toch een onderhoudsvrij exemplaar en ga dan pas kijken naar de betreffende sets én het zitcomfort.

Heb je de juiste tuinset ga dan pas voor de aankleding. Bedenk een kleur of kleurrange waarbinnen je de aankleding regelt. Bij aankleding moet je denken aan ondermeer:
  • Kussens voor in de stoelen en het eventuele bankje
  • Kleden voor als de avondkilte vroeg invalt
  • Kaarsensets voor op tafel voor de sfeer (met bijbehorende houders)
  • Schaduwplekken in de vorm van overkapping van doek, parasol, valscherm
  • Houders voor kaarsen
  • Losse potten voor planten
  • Wandversiering (indien er ruimte voor is)

Alles in één kleur kan saai zijn, maar als je combineert in dezelfde range, kan het elkaar mooi aanvullen. Maar koop niet direct alles, leg de basis met de meubelen en breng dan de accessoires pas in de ruimte. Het is niet anders dan wanneer je in je woonkamer bezig bent. Je bekijkt of het zo goed is en als er nog iets ontbreekt vul je dit aan. Ga er eens zitten en kijk rond, is het wat je je voorstel van een prettige leefruimte? Niet het plaatje in het boekje maakt het gezellig, als jij er zit en je voelt je er prettig maakt het pas goed.

Licht

Licht is een ander en lastiger aspect, want een lichtplan hoort eigenlijk direct bij de aanleg van een tuin. Je kunt dan bedrading netjes in de grond wegwerken. Als je een bestaande tuin hebt, waar je een lekkere leefruimte van maakt, kan je moeilijk al je planten er weer uit halen.

Wat wel van belang is te kijken waar je wat uit wilt lichten in de tuin. Heb je een eyecatcher in de tuin die een extra spot moet hebben? Wil je rondom wat sfeerverlichting, helder licht (voor het zicht en de veiligheid) bij deuren en bij de tuinset licht wat ook als leeslicht kan fungeren? Allemaal vragen die je jezelf op voorhand moet stellen.
Bedenk dus wel het plan zoals het je voorkeur heeft en bekijk dan wat er mogelijk is.
  • Wellicht heb je nog ergens in de tuin een elektriciteitspunt, mogelijk ooit voor iets anders aangelegd.
  • Kan je van binnenuit eenvoudig wat licht naar buiten trekken (vanuit de woning, een schuur een garage).
  • Heb je punten die middels lampen op zonne-energie opgelost kunnen worden. Zorg in dat geval wel voor lampen waar je ook een (oplaadbare)batterij in kunt doen voor de dagen dat je buiten wilt vertoeven, maar er verhoudingsgewijs weinig daglicht is geweest.
  • Mogelijk is er wel ruimte in de tuin om een geul te graven en er een snoer in weg te werken.

Let goed op dat je materiaal voor buiten gebruikt, dit in verband met de elementen die van invloed kunnen zijn of de schop die de grond in gaat en per abuis bedrading raakt. Buitenmateriaal is speciaal behandeld, betere omhulsels en gaat jaren mee.

Tot slot

Als je denkt er te zijn ga er dan in zitten en ervaar of je prettige woonkamer ook buiten datzelfde prettige gevoel geeft. Pas dan ben je klaar. Maar ook als je denkt dat je nog iets mist, zoek eerst wat het is alvorens de verschillende winkels te bezoeken, want er is zoveel en zoveel moois. Maak dan nog maar eens een keuze.

Ben je klaar geniet er dan vooral van … geniet iedere mooie dag van je woonplezier in de tuin!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Actief in de tuin zo richting het voorjaarActief in de tuin zo richting het voorjaarStrikt genomen zijn we nog niet echt actief in de tuin als de winter nog niet helemaal voorbij is. De vorst kan nieuw sp…
Maak je tuin in het najaar winterklaarMaak je tuin in het najaar winterklaarHet is niet zo vreemd dat we graag de zomer zo lang mogelijk vast houden. We zijn graag buiten, in de tuin en met het va…
De kleine tuin op z’n mooistDe kleine tuin op z’n mooistBij een huis met een kleine tuin wordt de tuin vaak “vergeten”. Vergeten in de zin van de aankleding, er een lekkere ple…

Een rozenstruik planten, snoeien en onderhoudenEen rozenstruik planten, snoeien en onderhoudenEen mooie goed bloeiende rozenstruik, of het nu een klimroos of een perkje met een aantal rozenstruiken is, kan het midd…
Lekkere bramen voor iedereenLekkere bramen voor iedereenBramen, wie kent ze niet? Bramen zijn de blauwzwarte vruchten, die in de late zomermaanden in stekelige struiken bij bos…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.