Stileer de tuin zelf

Stileer de tuin zelf Je kunt er voor kiezen om iemand anders je tuin te laten stileren, gewoon omdat je zelf geen tijd hebt of je hebt er geen zin in. Toch is de tuin, als verlengde van je huis, een steeds belangrijker plekje en mede daarom wellicht een idee om eens te kijken je tuin zelf aan te kleden. Vaak is het aankleden van een bepaalde ruimte het leukste klusje … en waarom de tuin dan niet.

Een goede basis

Voorop staat, en dat geldt eigenlijk voor alles, dat de basis goed moet zijn. Ook al is je tuin vele jaren geleden aangelegd en heb je de afgelopen jaren niet veel meer gedaan dan van snoeiwerk (al dan niet zelf), dan nog kan je je tuin als deze goed gestileerd is, er weer helemaal als nieuw uitzien. Het zijn niet altijd ingrijpende zaken die aangepast hoeven te worden.
Bij stileren is een lijn/stijl doortrekken wel belangrijk. Zo krijg je een goed samenhangend geheel. Een pre is het als je de stijl en kleurcombinatie (of minimaal één aanwezige kleur) vanuit de woning meeneemt als je de tuin gaat stileren.

Aan de slag

Als je besloten hebt om zelf je tuin aan te pakken, dan zijn er een aantal zaken die je het beste kunt doen, let vooral op wanneer je wat doet en neem er de tijd voor.
Maar bepaal op voorhand wel voor jezelf je budget en de eventuele speling die je hebt, voor het geval je nog iets heel leuks tegen komt wat een echte aanvulling is. Met alleen een ruim budget hebt je nog geen mooi gestileerde tuin. Dit is niet dé manier om je tuin aan te kleden.

  • Bij de stijl van je woning doortrekken naar de tuin kan het zinvol zijn wat foto’s van je woonkamer mee te nemen als je je gaat oriënteren. In deze fase bedenk je ook wat je wil met je tuin. Denk aan een ruimte om lekker tot rust te komen, een ruimte om lekkere geuren tot je te laten komen, een ruimte die lekker speels is etc. etc.
  • Oriënteren voor het stileren van je tuin doe je niet alleen in de tuincentra. Je kunt hiervoor ook de gewone woonwinkels bezoeken, doe ideeën in siertuinen op en kijk op internet naar luxe aangelegde tuinen. De afmetingen zijn even niet van belang, alleen het samenspel van materialen, kleuren en kleurcombinaties.
  • Verzamel zaken (op foto) die je mooi vindt. Los van het gegeven of deze in je tuin passen. Maak uiteindelijk thuis een collage van hetgeen je verzameld hebt en kijk wat voor samenspel daar uitkomt. Laat het op je inwerken en ervaar of hetgeen je bedacht hebt, ook datgene bij je oproept wat je wil bereiken met je tuin.
  • Bekijk vervolgens wat haalbaar is in je tuin, waar je wat wil zetten en is er nog een hoek of wand die je speciaal wilt maken met een mooie eyecatcher. Je kunt dan denken aan een mooie set spiegels, een canvasfoto speciaal voor buiten (een eigen foto of een kant-en-klaar plaat), maar ook een beeld, een oude zonnewijzer, een waterornament etc.
  • Ga dan op zoek naar spullen die je wilt hebben. Zeker met oude spullen is het zinvol rond te kijken. Op een rommelmarkt bijvoorbeeld kan je nog wel eens tegen mooie (of mooi te maken) spullen aanlopen tegen een klein prijsje.
  • Kussens, een kaarsenset met windlicht, lantaarns etc. zijn vaker nieuwe materialen, maar ook daar zijn verschillende winkels voor en koop niet het eerste wat je ziet. Er zijn vaak leuke aanbiedingen en sommige winkels hebben nu eenmaal wat aparter spul (waarmee het niet noodzakelijkerwijs ook duurder is).
  • Als je de meeste spullen hebt, kan je aan de slag en neem er vooral de tijd voor. Te veel kan de boel lelijk maken, maar te weinig kan ook heel kneuterig overkomen. Begin met enkele spulletjes en vul aan. Bekijk op afstand hoe het er uit ziet (als je van boven uit kunt kijken, heb je een goed overzicht) en voeg iets toe, als je er aanleiding toe ziet.
  • Vraag een goede bekende ook eens om zijn of haar mening en als er kritiek komt, neem het niet persoonlijk maar vraag naar het waarom. Iemand die er wat verder vanaf staat kan nog wel eens met een goed tip komen. Kritiek op de aankleding van je tuin is niet persoonlijk.
  • Als je van kleur houdt, is het goed dit één voor één aan te pakken. Meerdere kleuren kan een prima samenspel zijn, maar niet iedereen ziet de mogelijkheden. Als je dus met bijvoorbeeld twee kleuren begint, kan je er altijd een derde of zelfs vierde kleur aan toevoegen en combineer dit door. Kussens in meer kleuren is bijvoorbeeld leuk, maar vergeet dan de kaarsen niet, of een muur in een bepaalde kleur of een kleur die in de wandaankleding terugkomt.

Bron: Monika1607, PixabayBron: Monika1607, Pixabay
Bijhouden
Bijhouden is snoeien van de planten, potten die extra water moeten krijgen met veel zon of het gras wat gemaaid moet worden. Maar in Nederland moet je nu eenmaal ook rekening houden met het weer en daarmee bedoelen we in de zomer natuurlijk de regen. Sommige spullen kunnen tegen regen en andere niet. Let hier op voorhand op. Soms kunnen bepaalde materialen met een laagje extra vernis plots wel buiten blijven.

Tot slot

Je tuin “aankleden” kan een leuke klus zijn en zeker als je dit in je woning ook leuk vindt. Trek de stijl door en als je budget niet te ruim is, begin er dan op tijd mee. Er zijn vaak leuke aanbiedingen of struin wat rommelmarkten af naar iets speciaals (eventueel zelf op te knappen). Echter, als je de styling van je eigen tuin doet, doe het dan met beleid. Dat voorkomt teleurstellingen of spijt als je, nadat je het afgemaakt hebt, nog allemaal leuke dingen tegenkomt.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaarsen sfeermakersKaarsen sfeermakersWaren kaarsen in het verleden meer sfeermakers in de donkere en koude wintermaanden, inmiddels weten we wel beter. Kaars…
Kleur in de tuinKleur in de tuinDe tuin is groen, meestal gecombineerd met neutrale lichte of donkere tinten op de vloer (steen, grint, hout) en de kleu…
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Decoreer een romantische slaapkamer voor ValentijnsdagVerras je geliefde op Valentijnsdag door de slaapkamer extra romantisch te maken. Je kunt de slaapkamer al een hele make…

Een vogelvriendelijke tuin geeft u dagelijks kijkplezierEen vogelvriendelijke tuin geeft u dagelijks kijkplezierEen vogelvriendelijke tuin is meestal ook een goede tuin voor mensen. In een tuin die goed en gevarieerd ingericht is en…
Turf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost laten de planten in uw tuin stralenTurf en compost geven voeding en bescherming aan uw planten en zijn goede grondverbeteraars in uw tuin. Het zijn allebei…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.