Stileer de tuin zelf
Je kunt er voor kiezen om iemand anders je tuin te laten stileren, gewoon omdat je zelf geen tijd hebt of je hebt er geen zin in. Toch is de tuin, als verlengde van je huis, een steeds belangrijker plekje en mede daarom wellicht een idee om eens te kijken je tuin zelf aan te kleden. Vaak is het aankleden van een bepaalde ruimte het leukste klusje … en waarom de tuin dan niet.
Een goede basis
Voorop staat, en dat geldt eigenlijk voor alles, dat de basis goed moet zijn. Ook al is je tuin vele jaren geleden aangelegd en heb je de afgelopen jaren niet veel meer gedaan dan van snoeiwerk (al dan niet zelf), dan nog kan je je tuin als deze goed gestileerd is, er weer helemaal als nieuw uitzien. Het zijn niet altijd ingrijpende zaken die aangepast hoeven te worden.
Bij stileren is een lijn/stijl doortrekken wel belangrijk. Zo krijg je een goed samenhangend geheel. Een pre is het als je de stijl en kleurcombinatie (of minimaal één aanwezige kleur) vanuit de woning meeneemt als je de tuin gaat stileren.
Aan de slag
Als je besloten hebt om zelf je tuin aan te pakken, dan zijn er een aantal zaken die je het beste kunt doen, let vooral op wanneer je wat doet en neem er de tijd voor.
Maar bepaal op voorhand wel voor jezelf je budget en de eventuele speling die je hebt, voor het geval je nog iets heel leuks tegen komt wat een echte aanvulling is. Met alleen een ruim budget hebt je nog geen mooi gestileerde tuin. Dit is niet dé manier om je tuin aan te kleden.
- Bij de stijl van je woning doortrekken naar de tuin kan het zinvol zijn wat foto’s van je woonkamer mee te nemen als je je gaat oriënteren. In deze fase bedenk je ook wat je wil met je tuin. Denk aan een ruimte om lekker tot rust te komen, een ruimte om lekkere geuren tot je te laten komen, een ruimte die lekker speels is etc. etc.
- Oriënteren voor het stileren van je tuin doe je niet alleen in de tuincentra. Je kunt hiervoor ook de gewone woonwinkels bezoeken, doe ideeën in siertuinen op en kijk op internet naar luxe aangelegde tuinen. De afmetingen zijn even niet van belang, alleen het samenspel van materialen, kleuren en kleurcombinaties.
- Verzamel zaken (op foto) die je mooi vindt. Los van het gegeven of deze in je tuin passen. Maak uiteindelijk thuis een collage van hetgeen je verzameld hebt en kijk wat voor samenspel daar uitkomt. Laat het op je inwerken en ervaar of hetgeen je bedacht hebt, ook datgene bij je oproept wat je wil bereiken met je tuin.
- Bekijk vervolgens wat haalbaar is in je tuin, waar je wat wil zetten en is er nog een hoek of wand die je speciaal wilt maken met een mooie eyecatcher. Je kunt dan denken aan een mooie set spiegels, een canvasfoto speciaal voor buiten (een eigen foto of een kant-en-klaar plaat), maar ook een beeld, een oude zonnewijzer, een waterornament etc.
- Ga dan op zoek naar spullen die je wilt hebben. Zeker met oude spullen is het zinvol rond te kijken. Op een rommelmarkt bijvoorbeeld kan je nog wel eens tegen mooie (of mooi te maken) spullen aanlopen tegen een klein prijsje.
- Kussens, een kaarsenset met windlicht, lantaarns etc. zijn vaker nieuwe materialen, maar ook daar zijn verschillende winkels voor en koop niet het eerste wat je ziet. Er zijn vaak leuke aanbiedingen en sommige winkels hebben nu eenmaal wat aparter spul (waarmee het niet noodzakelijkerwijs ook duurder is).
- Als je de meeste spullen hebt, kan je aan de slag en neem er vooral de tijd voor. Te veel kan de boel lelijk maken, maar te weinig kan ook heel kneuterig overkomen. Begin met enkele spulletjes en vul aan. Bekijk op afstand hoe het er uit ziet (als je van boven uit kunt kijken, heb je een goed overzicht) en voeg iets toe, als je er aanleiding toe ziet.
- Vraag een goede bekende ook eens om zijn of haar mening en als er kritiek komt, neem het niet persoonlijk maar vraag naar het waarom. Iemand die er wat verder vanaf staat kan nog wel eens met een goed tip komen. Kritiek op de aankleding van je tuin is niet persoonlijk.
- Als je van kleur houdt, is het goed dit één voor één aan te pakken. Meerdere kleuren kan een prima samenspel zijn, maar niet iedereen ziet de mogelijkheden. Als je dus met bijvoorbeeld twee kleuren begint, kan je er altijd een derde of zelfs vierde kleur aan toevoegen en combineer dit door. Kussens in meer kleuren is bijvoorbeeld leuk, maar vergeet dan de kaarsen niet, of een muur in een bepaalde kleur of een kleur die in de wandaankleding terugkomt.
Bron: Monika1607, Pixabay Bijhouden
Bijhouden is snoeien van de planten, potten die extra water moeten krijgen met veel zon of het gras wat gemaaid moet worden. Maar in Nederland moet je nu eenmaal ook rekening houden met het weer en daarmee bedoelen we in de zomer natuurlijk de regen. Sommige spullen kunnen tegen regen en andere niet. Let hier op voorhand op. Soms kunnen bepaalde materialen met een laagje extra vernis plots wel buiten blijven.
Tot slot
Je tuin “aankleden” kan een leuke klus zijn en zeker als je dit in je woning ook leuk vindt. Trek de stijl door en als je budget niet te ruim is, begin er dan op tijd mee. Er zijn vaak leuke aanbiedingen of struin wat rommelmarkten af naar iets speciaals (eventueel zelf op te knappen). Echter, als je de styling van je eigen tuin doet, doe het dan met beleid. Dat voorkomt teleurstellingen of spijt als je, nadat je het afgemaakt hebt, nog allemaal leuke dingen tegenkomt.