Koud voorjaar én de tuin gereed maken

Koud voorjaar én de tuin gereed maken De tuin in het voorjaar is het veelal bekijken van de ontluikende natuur. De bollen die opkomen en het mooie groen wat als vanuit het niets bijna voor je ogen verschijnt. Helaas, als de lente koud is, ligt de natuur als het ware nog even stil, een stuk bescherming dus. Lekker in de tuin werken doen we dan niet, maar dat kan wel.

Wat te doen?

Als het ontluikende voorjaar op zich laat wachten, wachten veel mensen ook af om de tuin gereed te maken voor de lente… die echt wel een keer gaat komen. Maar in de tuin is, als het nog koud is, al veel te doen. Eigenlijk kan je alles doen, behalve het planten van de nieuwe planten.

Gras

Bekijk je tuin en zorg dat het grasveld mooi wordt. Verticuteren kan je met een machine, en dat is wel handig als je een groot grasveld hebt, maar kan je ook handmatig doen met een speciale verticuteerhark (wel een pittig klusje!). Maak met de hark rechte lijnen (van beide zijde) over het grasveld en als het nodig is, doe je hetzelfde ook nog eens overdwars. Haal alles wat loskomt weg en zaai aansluitend opnieuw in, bijvoorbeeld eventuele kale plekken. Maar het kan geen kwaad om ook over het hele grasveld wat uit te strooien. Neem er een met een coating … want de vogels vinden de zaadjes anders wellicht net even iets te lekker! Waar is verticuteren goed voor? Uiteraard om dat mooie groene en stevige grasveld te krijgen, maar wat doe je met verticuteren?
  • Je haalt er vervilt gras en met name mos mee weg. Mos komen we relatief veel tegen in het grasveld.
  • Paddenstoelen in het grasveld is niet mooi en dat voorkom je op deze wijze ook.
  • Ook schimmels (die je wellicht nauwelijks ziet) haal je op deze wijze weg.
  • De grond onder het grasveld werk je open en zo komt er weer gemakkelijker zuurstof, water en voedingsstoffen bij de wortels.
  • De wortels worden nu sterker en dat komt hetgeen boven de grond zichtbaar is van het grasveld weer ten goede.
  • Je grasveld kan op deze manier van werken tegen een stootje en wordt egaler mooi.

Bron: Vught - AnnastaalBron: Vught - Annastaal
Snoeien
Zowel het voor- als het najaar heeft zo een eigen opgave van hetgeen er gesnoeid kan worden. In het voorjaar kan je de heideplantjes terugsnoeien. Maar ook groenblijvende hagen kunnen aangepakt worden. Tijdens het snoeien is het ook goed meteen te kijken naar de dode takken die je weg kunt knippen. Iedere plant heeft takken die het uiteindelijk toch niet overleven en deze haal je met het snoeien meteen weg. Zo komen de planten er weer fris bij te staan en gereed om, zodra de temperatuur omhoog gaat, verder te ontkiemen.

Opruimen

Natuurlijk gaan de processen onder de grond verder, maar boven de grond wil je ook dat als die zon gaat schijnen, je tuin meteen een plaatje is. Dus ruim je alle afgevallen bladeren, takjes en groene aanslag op de tegels op. Flink de hark door de perken en in no time blijkt de groencontainer vol te zitten, ook al leek het eerder nog wel mee te vallen. De hogedrukspuit over de tegels en eventueel over de tuinset en tezamen met het snoeiwerk en gras wat weer klaar is om te gaan groeien heb je je tuin helemaal klaar gemaakt voor de lente én de zon.

Bron: Eigen tuin - AnnastaalBron: Eigen tuin - Annastaal
Planten
Dan zul je zeggen dat je nog wat kleur wil, hier en daar een ander leuk nieuw plantje en je potten vullen. Toch is het bij een koud voorjaar beter om echt het moment af te wachten dat het niet meer vriest. IJsheiligen (medio mei) was én is het moment dat er eigenlijk geen vorst meer te verwachten mag worden en dus is het het beste om dan te planten. Als het voorjaar warm is, wil menigeen al eerder planten en dan kan het ook (hoewel een koudefront je ook dan nog kan verrassen), maar met een koud voorjaar kan het zomaar ’s nachts onder nul duiken en jonge plantjes redden het dan simpelweg niet. Natuurlijk kan je al wel nadenken wat je waar neer gaat zetten. Je kunt een plannetje maken en in de tuincentra of bij de kweker al wat ideeën opdoen. Dit maakt het ook weer gemakkelijker als het eenmaal zover is. Een lijstje maken, kwestie van kopen en op de juiste plaats neerzetten… en klaar om de lentezon te ontvangen!

Tot slot

Het grove werk kan je ook met een koud voorjaar prima doen en eerlijk is eerlijk, dat maakt de meeste tuinen al een stuk mooier en verzorgder. Alleen nog even wachten om de nieuwe plantjes neer te zetten.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinieren in ieder seizoenTuinieren in ieder seizoenOok zonder groene vingers is het heerlijk werken in de tuin. Tuinieren is ontspannend, gezond én lonend, want onder je h…
Werkzaamheden in de tuin in de vroege herfstWerkzaamheden in de tuin in de vroege herfstDe zomer is voorbij, de herfst komt eraan. De prachtige verschillende kleuren in de tuin maken plaats voor de herfsttint…
Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren, hoe en wanneer?Gras verticuteren doe je in het voorjaar in april of mei en in het najaar in september of oktober. Door het gras te vert…
Tuintips voor de maand maartTuintips voor de maand maartDe lente is in aantocht, tijd om de bloemen buiten te zetten! Want wil je, als het mooie weer aanbreekt, genieten van je…

Spaanse margrieten kunnen we snoeien maar ook stekkenSpaanse margrieten kunnen we snoeien maar ook stekkenNa een lange winter wil men in de tuin al vroeg in het voorjaar wat bloeiende planten hebben. Hiervoor is de Spaanse mar…
Zelf graszoden leggen, snel en goedkoopZelf graszoden leggen, snel en goedkoopGraszoden leggen is een voorjaarsklus. Wil je een mooi strak en groen gazon, dan zijn grasmatten een uitkomst. Je kunt v…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Vught - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen tuin - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2013
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.