Spaanse margrieten kunnen we snoeien maar ook stekken

Spaanse margrieten kunnen we snoeien maar ook stekken Na een lange winter wil men in de tuin al vroeg in het voorjaar wat bloeiende planten hebben. Hiervoor is de Spaanse margriet uitermate geschikt. Deze dankbare plant bloeit in vele kleuren. Wel dienen we er rekening mee te houden dat het een éénjarige plant is. Maar voor wie een plaatsje in huis heeft is het mogelijk om de plant te laten overwinteren of te stekken en dan kan men in een volgend jaar weer genieten van de kleurige bloemen.

Spaanse Margriet is een vaste plant in het zuiden

De Spaanse margriet is afkomstig uit Zuid Afrika. Daar is het geen éénjarige maar een vaste plant die wel tot 1 meter hoog kan worden. De oorspronkelijke naam is Osteospermum Ecklonis. De plant hoort tot de soort van de asters. In Nederland kennen we diverse variëteiten van deze leuke bloeiende plant die de hele zomer bloeit mits ze op een zonnige plek is geplant. In het jaar 2007 werd de Spaanse margriet in België uitgeroepen tot balkonplant van het jaar. Vanaf het begin van de tachtiger jaren werd de plant populair in Nederland en België. Er worden verschillende namen aan deze plant gegeven zoals Veldster of Kaapse margriet

Bloemen in vele kleuren

Spaanse margrieten zijn er te koop in wel 30 verschillende kleuren en er zijn wel 100 soorten. Vooral voor mensen die houden van een tuin met slechts een paar enkele kleuren is het opletten dat men de juiste kleur plant koopt. De Spaanse margriet is er in zoveel verschillende kleuren dat men goed dient op te letten bij de aankoop. Soms lijken de margrieten wit en blijken ze later toch lila of oranje te zijn. De meeste margrieten zijn wit, geel, roze, oranje en ook in een diep paarse kleur. Er zijn zelfs meerkleurige margrieten te koop waarbij de kleur overloopt van licht naar donker. Men kan de planten ook op stam kopen. De plant zal in Nederland ongeveer 40 tot 50 cm. hoog worden.

Hoe en wanneer en kunnen we planten

Spaanse margrieten kunnen we kopen als jonge stekplant maar het is ook mogelijk om zelf zaad te kopen en de plantjes dan te laten ontkiemen.Willen we het zaad laten ontkiemen dan kan men in februari zaaien. Zorg voor een goede temperatuur van ongeveer 18 graden. In maart kan men dan de plantjes in potten zetten. Bedenk hierbij dat ze veel licht nodig hebben. De bloei zal pas na 18 weken na het ontkiemen gebeuren en men zal dan in het algemeen ook wat later gaan planten. Dit is geen probleem want Spaanse margrieten kunnen we pas planten als de vorst achterwege blijft. Ook al willen we sneller toch zullen we moeten wachten tot begin of soms zelf medio mei alvorens de plant in de volle grond te planten. De Spaanse margriet houdt van een zonnige standplaats. De grond mag zelfs wat arm zijn maar beslist niet te droog. Men kan de planten het beste ongeveer 35 cm. uit elkaar planten.

Spaanse margrieten in pot of op balkon

Ook voor mensen die klein behuisd zijn kan de Spaanse margriet een fleurig aanzien geven op het balkon of ergens in een kleine tuin in een pot. Wel dient men dan goed op te letten dat de plant voldoende water krijgt omdat planten in een pot sneller uitdrogen.

Verzorging

Regelmatig de oude bloemen verwijderen zorgt dat de plant geen zaadvorming krijgt en men dus langer plezier van deze planten zal hebben. Een klein beetje mest toevoegen kan gunstig werken maar bij overbemesting zal men toch minder bloemen krijgen. Wil men zelf stekken dan kan dit in het najaar. Spaanse margrieten bloeien in Nederland vanaf eind mei tot en met september.

Stekken of overwinteren

Voor wie de mogelijkheid heeft om de plant te laten overwinteren is het gemakkelijk om deze in een kuip of grote bak te plaatsen en in een ruimte te plaatsen waar men kan ventileren. Voor veel mensen is dit niet mogelijk en dan kan men de plant heel gemakkelijk zelf stekken. Neem van de plant jonge scheuten weg en plant deze in kleine potten. Gebruik hierbij wat stekpoeder en er zijn in het voorjaar weer nieuwe Spaanse margrieten in de tuin.

Spaanse margrieten in Spanje

In Spanje bloeien de Spaanse margrieten al heel vroeg in het voorjaar en zijn het wel vaste planten. Ze beginnen al in maart te bloeien en gaan eigenlijk door tot in de zomer, daarna wordt het te droog en te heet. De kans echter dat ze hier verwilderen is erg groot. De stam gaat verhouten en dan is men te laat om er nog iets mee te doen. Daarom kan men dan het beste tijdig stekken en deze weer op een andere plaats in de tuin planten. Vaak ook zaaien ze zichzelf uit en ziet men de planten op een geheel andere plaats zo maar verschijnen. In het najaar worden in veel tuincentra in Spanje de planten gestekt en klaar gemaakt voor transport naar Nederland waar ze in het voorjaar een leuke decoratie vormen in de tuin.
© 2013 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenTuinplanten voor kleigrond, geschikt voor kleine tuinenKleigrond is vruchtbare grond, het nadeel van kleigrond in de winter kan zijn dat het erg nat is en in de zomer is het v…
Passiflora (passiebloem) stekkenPassiflora (passiebloem) stekkenDe Passiflora is een tropische plant die in de zomer prachtige bloemen geeft. Helaas kan de plant in de tuin maar ongvee…
Planten met zilverkleurig of grijsgroen bladPlanten met zilverkleurig of grijsgroen bladZilverkleurige of grijsgroene planten geven een mooie afwisseling in een fleurige bloemenborder. Het is een mooie scheid…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…

Viooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaarViooltjes zijn de dankbaarste bloemen in winter en voorjaarWie zelf al jarenlang een tuin heeft, weet het vast al lang. Viooltjes zijn onmisbaar om een tuin niet alleen in het voo…
Koud voorjaar én de tuin gereed makenKoud voorjaar én de tuin gereed makenDe tuin in het voorjaar is het veelal bekijken van de ontluikende natuur. De bollen die opkomen en het mooie groen wat a…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Tuinieren in spanje
  • Spaanse margriet.nl
Reacties

Herman, 22-09-2020
Een Spaanse Margriet kun je die ook laten overwinteren. En dan volgend voorjaar weer in de buiten bak zetten? Reactie infoteur, 26-09-2020
Hallo Herman,
Er zijn verschillende soorten Spaanse Margrieten. Maar in principe kunnen ze overwinteren als je ze klein maakt. In een zachte winter heb je zelfs kans dat ze buiten overleven, maar binnen is natuurlijk beter.
Succes, met vriendelijke groet,
Celientje1

Sylvie, 15-05-2020
Mijn Spaanse margriet is precies al uitgebloeid. Kan deze nog een keer bloeien tegen of in de zomer? Moet ik die dan snoeien?
Thanks! Reactie infoteur, 18-05-2020
Beste Sylvie,
Normaal gesproken moet de Spaanse margriet nu volop bloeien. Zitten er geen nieuwe knopjes meer in? Het lijkt me dat je eerst het beste kunt kijken of de grond niet te droog of te vochtig is. Het is eigenlijk nog te vroeg om te snoeien. Kijk eerst of er nog groei in zit. Pas daarna kun je voorzichtig wat terug gaan snoeien.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Lotten, 05-04-2020
Spaanse margriet. Ik heb de hele winter bloemen gehad en nu nog bloemen. Wanneer kan ik dan snoeien? Na de bloei en tot waar? En gaan ze na de snoei weer bloeien? Reactie infoteur, 10-04-2020
Spaanse margrieten zullen dit jaar in de winter gebloeid hebben omdat we weinig tot geen vorst gehad hebben. Ik snoei meestal stevig na de bloei en daarna komen ze vanzelf weer op en gaan weer bloeien. Na verloop van tijd verharden de stengels toch wel en dan gaan ze dood. Maar dan hebben ze wel een aantal keren bloemen gegeven.
Veel succes,
met vriendelijke groet,
Celientje1

Willem, 06-01-2019
Onze Spaanse margriet is vanaf vorig jaar september tot en met heden ; in volle grond nog aan het bloeien de weinige vorst die er hier was deed niets af aan het groeien en bloeien.
Ik vind het heel bijzonder.
Vriendelijke groet Reactie infoteur, 07-01-2019
Beste Willem,

Leuk om te horen. Ja de Spaanse margrieten zijn echt dankbare bloemen die lang kunnen bloeien. Veel succes.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Jaap, 27-05-2017
Kan je een Spaanse margriet ook snoeien? Het lijkt mij juist leuk om wat dikkere "stammetjes" te hebben waar dan elk jaar weer nieuwe uitlopers aankomen. Reactie infoteur, 29-05-2017
Beste Jaap,

Het kan wel dat je de margrieten laat doorgroeien maar dan worden het echt houterige struiken. Ze zijn dan niet meer mooi. De dikkere stammetjes worden dan hoger en het model verdwijnt.
Probeer er maar eens eentje uit in een hoekje.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Herman, 04-08-2016
Ik heb vorig jaar een paar stekjes genomen van de plant in november; binnen in de veranda gezet in kleine potjes, en ze zijn mislukt, ik heb ze weg moeten gooien. Reactie infoteur, 05-08-2016
Hallo Herman,

Het is lastig om zo te beoordelen wat er fout gegaan is. Spaanse margrieten vragen wel om wat ruimte, dus misschien waren de potjes te klein. Kon je goed ventileren en was het niet te vochtig?
Heb je stekpoeder gebruikt?
Ik zou het rustig weer opnieuw proberen.
Veel succes,
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Francois, 31-05-2014
VRAAG :

Wanneer kan ik het best een spaanse margriet stekken? Reactie infoteur, 01-06-2014
Hallo Francois,

Dank voor je reactie.
Zelf maak ik stekjes na de bloei van de Spaanse margriet, Ze hebben dan mooi de tijd om in de winter "worteltjes"te ontwikkelen en daarna begint het weer opnieuw. Gaat echt heel goed.
Succes.
Met vr. groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 09-08-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.