Kruiden: Aanleg van de kruidentuin

Om kruiden te kweken heeft u geen speciale vakkennis nodig, in feite kan iedereen het — van fijnproever tot tuinliefhebber. Kruiden stellen geen bijzondere eisen aan plaats en verzorging en de regels in deze rubriek zullen u behoeden voor een mislukking door onbekende oorzaken.

De aanleg van de kruidentuin

Het is beter dat u begint met een paar kruiden die u echt voortdurend nodig heeft, dan dat u een kruidentuin aanlegt, die gaat lijden onder een te grote dosis enthousiasme. Ervaring heeft ook aangetoond dat het beter is zo min mogelijk aanwijzingen te geven omtrent plaats en indeling van een kruidentuin. Alleen ervaring leert u wat u en uw gezin nodig hebben en waar de uiteindelijke wensen naar uitgaan. Deze zullen onderling verschillen maar er is evenwel één grondprincipe waar u zich aan dient te houden: geef de kruiden geen kans om uitlopers te maken, door elkaar heen te gaan groeien en zich kriskras door de hele kruidentuin te verspreiden.

Begin

Stel van tevoren vast hoeveel meerjarige en hoeveel eenjarige planten u wenst. Soms kunnen eenjarigen de open plekken opvullen van de jonge meerjarige plantjes totdat deze groter geworden zijn. Soms ook is het beter ze in rijen afzonderlijk van de overblijvende kruideplanten te zaaien. In dat geval kunnen de meerjarige planten als border of vierkant kruidentuintje fungeren.

De in rijen ingezaaide eenjarige kruiden sterven tegen de herfst af en dan kunt u opnieuw beslissen waarmee en waar u tegen de lente mee beginnen zal. Het verdient aanbeveling in de buurt van de keuken een plekje te vinden dat gemakkelijk bereikbaar is, eventueel via een paadje van tegels, baksteen of kiezel, terwijl stenen afscheidingen tussen de kruideplanten eveneens van pas komen.

Voor de beginner is een bescheiden perk van ca. 3 x 1,20 in voldoende. Als achtergrond zou een muur, heg of schutting kunnen dienen met een paadje ervoor. Alle soorten munt groeien sterk uit, daarom kunt u er beter een apart bed van maken en is het belangrijk er randjes van leisteen of hout omheen te zetten om te voorkomen dat hij door alle andere planten gaat woekeren. Voorkom dat uw bedden op het noorden komen te liggen. Zoals bij ieder perk moeten de laag-groeiende kruideplanten vooraan staan.

Keuze van planten

Het is wellicht het beste met een paar bekende kruiden te starten. Pas als u deze door en door kent, kunt u dan verder gaan met de eveneens buitengewoon boeiende en nuttige, maar minder bekende kruiden. Ook kunnen er later diverse opwekkende en kalmerende theesoorten bijkomen.

Zoals al aangegeven is wordt het eenvoudiger als u alleen overblijvende planten in een groot perk laat groeien. Voor omzoming zijn kruiden als bieslook, tijm, salie, marjolein, peterselie (mits u die voldoende in de gaten houdt) en hysop van nut. Hegplanten zijn lavendel, hysop en rozemarijn. Vergeet de eenjarigen niet, ook al vragen deze veel werk, maar kervel en bonekruid zijn erg nuttig, terwijl goudsbloemen, borage en oostindische kers prachtig zijn om de kruidentuin wat kleur te geven, ook als deze gewoon in rijtjes staan.

Beplantingsplan

Een goed basisplan (een vierkant met twee diagonale paden, die op een stenen cirkel in het midden uitkomen en in elk vak 1 & 2 planten van elke soort), kan u al goede resultaten opleveren.

Kruiden die hoog zullen opgroeien, moeten achterin worden gezet en de kleinere kunnen beter vooraan langs de paden staan. Sommige lage kruipplanten zoals tijm of citroentijm kunnen tussen de stenen die het middelpunt vormen worden gezet, vooral als dit plaveisel uit grillige stukken bestaat.

Een beschutting tegen de wind kan een grote weldaad voor uw kruidentuin zijn. Talloze grote kruideplanten hebben dit hard nodig en de geurige lucht binnen een beschuttende omheining met bedrijvig van bloem tot bloem rondvliegende bijen en vlinders, completeren dit landelijke en idyllische schouwspel. Ofschoon voor sommige kruiden dit beschutte bestaan een voorwaarde is — bijvoorbeeld bazielkruid en rozemarijn, die oorspronkelijk uit het Middellandse-Zeegebied afkomstig zijn —zullen sommige kruiden die op onbeschutte plaatsen groeien, juist door de ongunstige omstandigheden meer vluchtige oliën, dus meer aroma en geur produceerden.

Betonnen bakken

Het planten van kruiden in betonnen bakken die in velerlei vorm en grootte verkrijgbaar zijn, maakt het mogelijk om op een goedkope manier een opgehoogd kruidenperk te krijgen. Ze garanderen een goede afwatering, houden de plantjes keurig apart en maken het gemakkelijk om diverse planten tot een bepaald patroon te brengen. Zet tuintijm, citroentijm, marjolein, rozemarijn en salie op droge zonnige plekjes, en kruize- munt, pepermunt, peterselie, dragon en bieslook in de vochtige schaduw, en u heeft een miniatuurkruidentuintje.

Grond

De grond van een kruidentuin heeft — wilt u van meet af aan succes boeken — voorbewerking nodig, hoewel de meeste kruiden op elke grondsoort zullen groeien. Zonodig moet de bodem door middel van buizen of een laag klinkers gedraineerd worden. De grond moet goed voorbewerkt worden en mocht er kalk nodig zijn, dan moet die er na het spitten bij komen. Doe dit niet later dan in september of oktober, zodat de zomerwarmte in de grond nog voldoende aanwezig is om de snelle ontbinding van de toegevoegde stoffen te bevorderen. Laat de grond zo mogelijk de hele winter rusten en spit er in de lente een dunne laag compost of mest door, waarbij u niet dieper dan lOcm moet gaan. Na het schoffelen in de zomer moet de hoek van de meerjarige planten worden omgewerkt; plantenafval verhuist naar de composthoop en de grond wordt met een laag compost afgedekt.
© 2007 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruidentuin: zelf kruiden zaaien en kwekenKruiden werden ooit gebruikt om licht bedorven voedsel nog eetbaar te maken. In tijden dat men het niet zo nauw nam met…
Een eigen kruidentuinEen eigen kruidentuinKruiden zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, want we willen steeds verser eten. Op zich een prima ontwik…
Ieder zijn kruidentuinIeder zijn kruidentuinDe kruidentuin is al zo oud als de weg naar Rome en kan je zelf aanleggen, met die planten die je graag aan je eten toev…
Kruiden in de VensterbankKruiden in de VensterbankWie van lekker eten houdt laat zijn eigen kruiden groeien in de vensterbank. Er is een groot scala aan kruiden dat hierv…

Kruiden: Hysop (Hyssopus Officinalis)Hysop mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok…
Kruiden: Knoflook (Allium Sativum)Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal…
Bronnen en referenties
  • Tuinkruiden van toen en nu
Reacties

Susan, 07-07-2011
Ik wil een kruidentuintje hebben van 1 bij 2 m2. Mijn raam kijkt uit op dat perkje wat kruidentuin moet worden. Wat raadt je me aan erin te zetten. Ik hou wel van kleur. Bedankt alvast voor je advies. Reactie infoteur, 17-07-2011
Beste Susan,
Sorry voor het beetje late antwoord, vakantie you know.
Niet te moeilijk en grote kruiden achteraan kleine vooraan. Achteraan komen dan Dille ( gele bloemschermen), bladkervel, Laurier ( vaste plant te kopen in alle formaten), Munt, oregano.
Daarvoor Basilicum ( zonnige plek), Thijm ( vaste plant kleine blauwe bloemetjes) Citroenthijm ( iets gelige kleur van blad), Peterselie ( donkergoene kleur). Daarvoor kan nog bonenkruid, fijne bieslook en tegenwoordig ook hier verkrijgbaar de Griekse basilicum ( klein blad, niet zo sterke groeier, wonderlijk sterke geur en smaak).
Maar vooral Susan, de kruiden die je lekker vindt en in de keuken gebruikt kunnen worden.

Sophocles

Greet Kempeneers, 28-04-2010
Kan je mij eventueel een plan doorsturen voor de aanleg van een kruidentuin?
De oppervlakte is ongeveer een vierkant van 10M², graag had ik er in het midden een cirkel gehad om de eentonigheid wat te breken. Ik ben de opleiding herboriste aan het volgen en heb wel notie van de planten die ik wil gebruiken en waar ik ze moet planten. Reactie infoteur, 30-04-2010
Waarom een plan toesturen Greet? Zo te lezen heb je al een plan. In het midden een cirkel en dan naar alle windrichtingen een afscheiding maken en opvullen met kruiden. Niets moeilijks aan. Je bent goed beig, nu alleen nog uitveoren.
Sophocles

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.