Kruiden: Knoflook (Allium Sativum)

Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de kok helemaal tot zijn recht kan komen met verse kruiden uit de tuin. Knoflook, de franse keuken kan er niet buiten.

Eigenschappen

Knoflook werd reeds door de Egyptenaren gebruikt om de werkers die de piramiden bouwden in goede conditie te houden. De onaangename reuk kan worden weggenomen door een mengsel van selderij- en peterseliebladeren te eten. Ondanks zijn naam als vulgair keukenkruid kan de aristocratische Franse keuken er niet buiten. Het is echter al voldoende de slakom of sauspan met een gepeld teentje knoflook in te wrijven.

Curatief: (genezend)

Het is in staat om de inwendige mens gezond te houden en werkt bloeddruk verlagend. Dagelijks en met mate knoflook gebruiken is erg gezond. Knoflook heeft ongetwijfeld niet alleen invloed op het menselijk lichaam maar eveneens op de planten die in hun omgeving groeien; men heeft geconstateerd dat knoflook de krulziekte van perzikbomen geneest en het knoflook maakt de geur van rozen doordringender.

Uiterlijk

Knoflook is een overblijvende uiensoort die 30-cm hoog wordt. Hij kan als randbeplanting dienen. Als de bladeren s zomers afsterven, bevatten de knoflookbollen een aantal segmentjes, die tenen worden genoemd.

Teelt

De grond moet licht wezen, maar kan bijgemest worden met stalmest of compost. Knoflook heeft graag een zonnig plaatsje. De bolletjes kunnen in april in de vrije grond gepoot worden, maar omdat het een vol- maakt winterhard kruid is, kan het misschien beter volgens de Italiaanse methode in oktober of begin november gepoot worden.

De bolletjes moeten in tenen verdeeld worden en de kleintjes kunnen weggegooid worden. Ze moeten 20 cm van elkaar in geultjes van 5 cm diepte worden gepoot in rijen met 30 cm tussenruimte. Zijn de bolletjes in april geplant, dan zijn ze in de herfst geschikt om geoogst te worden, maar u kunt het hele jaar door verse knoflook hebben als u zowel tijdens het voorjaar als het najaar knoflook poot. U kunt ook proberen de tenen in februari te poten. De grond moet goed zijn omgespit en fijngehakt.

Oogst en drogen

als de bladeren verdord zijn, kunnen de bolletjes worden uitgetrokken. Ze moeten in kransen worden opgehangen om te drogen. Knoflook dat in oktober of november gepoot is, kan de volgende zomer geoogst worden, zodra het loof verwelkt is. Ofschoon knoflook winterhard is, zijn de bolletjes als ze eenmaal geoogst zijn, heel gevoelig voor vocht. Aangezien de zon de vluchtige oliën doet vervliegen, is een beschutte plaats, waar de zon niet direct op ze schijnt, heel geschikt om ze te laten drogen. Als u ze s winters binnenshuis wilt drogen, moeten ze in een donkere vorst- vrije kamer opgehangen worden.

Smaakeffecten

Omdat knoflook zon doordringende smaak bezit, moet u slechts kleine hoeveelheden tegelijk gebruiken. Bij veel gerechten vormt knoflook een belangrijk onderdeel. De beroemde Zwitserse kaasfondue eist dat de pan met knoflook is ingewreven. Het geheim van de Italiaanse keuken is knoflook met een grote hoeveelheid peterselie. Zowel in Spanje als in Zuid-Amerika wordt knoflook vaak met zout in een houten mortier gewreven tot de twee tot één geheel zijn geworden, en dit zout wordt gebruikt om rijst, bonen, soepen, salades, groenten en vleesgerechten te kruiden. Wanneer u fijngehakt knoflook bakt of kookt, verliest het wat van zijn door- dringende geur.
© 2007 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Daslook, goed voor de bloedvatenDaslook, goed voor de bloedvatenKnoflook kent iedereen, zowel zijn geneeskrachtige als zijn culinaire kwaliteitenworden algemeen gewaardeerd. Een andere…
Kruidengeneeskunde: knoflookKruidengeneeskunde: knoflookIs knoflook gezond? Ja! Knoflook is een van de weinige geneeskrachtige kruiden waarvan de heilzame werking door zowel de…
Zwarte knoflookZwarte knoflookNaast de gewone knoflook is er ook zwarte knoflook op de markt. Het bijzondere van deze zwarte knoflook: het is geurloos…
Knoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is gezond in huis en keukenKnoflook is bijzonder in de keuken, knoflook is zeer gezond en ook nog eens geneeskrachtig. Knoflook, look, verbetert de…

Kruiden: Aanleg van de kruidentuinOm kruiden te kweken heeft u geen speciale vakkennis nodig, in feite kan iedereen het van fijnproever tot tuinliefhebb…
Kruiden: Guldenroede (Solidago virga aurea)Het tuinkruidenhoekje mag in de moderne tuin niet ontbreken. Niet alleen om te gebruiken in de keuken. Solidago is een k…
Bronnen en referenties
  • Tuinkruiden van toen en nu
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2007
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.