Kweepeer of Cydonia oblonga

Kweepeer of Cydonia oblonga De Kweepeer of Cydonia oblonga is een vruchtboom die van oudsher te vinden was bij boerderijen. Het is één van de oudste vruchtensoorten. Kweepeer is een geschikte boom voor in de moestuin. Maar ook zeer aantrekkelijk in de siertuin. De opvallende grote bloemen in het voorjaar en de prachtige goudgele vruchten geven de kweepeer een hoge sierwaarde. Hij stelt geen hoge eisen aan zijn standplaats en heeft ook geen speciale snoei nodig. De vruchten zijn zacht behaard en zeer groot. Vanaf oktober kan er geoogst worden en kan je er de heerlijkste chutneys, taarten of likeur van maken.

Cydonia oblonga (Kweepeer)

Door kruising en selectie is men er steeds meer in geslaagd om Kweepeer-soorten te kweken die rijk vrucht dragen. Het aanbod op de kwekerijen en bij de tuincentra bestaat nu uit bomen met een hoge productie én met grotere vruchten. Door de verre gaande selectie is het zelfs mogelijk geworden om de vorm van de vrucht te beïnvloeden. Zo zijn er nu, naast de peervormige, ook Kweeperen met appelvormige vruchten.

Verschijningsvorm van de Kweepeer

De Kweepeer of Cydonia oblonga wordt in ons klimaat maximaal 6 meter hoog en breed. Vooral de uiteindelijke breedte van deze boom maakt hem minder geschikt voor de kleine tuin. Ze zijn dan ook meer geschikt voor een (grote) moestuin. Als ze daar voldoende ruimte krijgen en hun natuurlijke groeiwijze volledig tot zijn recht kan komen, dan zijn het prachtige bomen. De kroon van de boom is breed en dicht vertakt. Voor een hoge productie van de vruchten is het aan te raden om een royale boomspiegel onder de boom vrij te houden. Na de oogst kan deze afgedekt worden met een flinke laag compost. De gecultiveerde vormen zijn veel geschikter voor de kleine tuin.

Standplaats van de Kweepeer

De Kweepeer geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats en een niet te droge grond. De grond mag lichtzuur tot neutraal zijn. Veruit het belangrijkste voor een goede ontwikkeling van de Kweepeer is de afwezigheid van onder begroeiing. Dus geen bodembedekkers, bolletjes of andere gewassen aanplanten in de boomspiegel van deze boom. Gras wordt nog wel verdragen, maar de Kweepeer heeft het liefst een kale boomspiegel. Na de oogst kan deze bedekt worden met compost en/of droge koemest.

Snoeien van de Kweepeer

Als de Kweepeer of Cydonia oblonga de juiste standplaats heeft, dan kan snoeien achterwege blijven en kan de boom zich op een natuurlijke wijze ontwikkelen. Probeer in ieder geval het snoeien te beperken tot het weghalen van dode takken, kruisende takken of hinderlijk overhangende takken. Doe dit snoeiwerk bij voorkeur in de zomer, ook al is het lastig snoeien in een overvolle (blad én vruchten) boom. Kweepeer heeft sterk de neiging om wortelopslag te maken. Jonge scheuten die uit de onderstam verschijnen. Snoei deze zo snel mogelijk weg.

Sierwaarde van de Kweepeer of Cydonia oblonga

Bloemen van de Kweepeer

De bloesem van de Kweepeer komt iets later dan die van de appelbomen. De vrij grote witte en soms zachtroze bloemen verschijnen eind april of begin mei. De bloemen verschijnen na het blad, maar zijn door hun grote afmeting wel goed zichtbaar.

Vruchten van de kweepeer

De Kweepeer produceert prachtige grote bolle vruchten. Ze zien er uit om in te bijten. Maar dat zou ik toch maar niet doen als ik jou was. Het vruchtvlees is keihard en zuur. Hier is dan ook absoluut geen sprake van een handpeer. De kweepeer is wel geschikt voor consumptie, maar dan moet je meer denken aan het gebruik in jams of gelei. Maar ook als sap of bij taarten is kweepeer een heerlijke aanvulling. De vruchten zijn donzig behaard en vanaf oktober geschikt om te oogsten. Zowel de appel- als peervormige vruchten hebben een onregelmatige en wat grillige verschijningsvorm. In een gunstig seizoen kunnen de vruchten enorme afmetingen aannemen, een Kweepeer met een gewicht van een kilo is dan geen uitzondering! De rijpe Kweeperen hebben een sterke geur.

Bladeren van de Kweepeer

De Kweepeer heeft eironde bladeren, die aan de onderzijde behaard zijn. Door de grote en dicht vertakte boomkroon zijn de bladeren in groten getale aanwezig. Gelukkig zijn de vruchten vrij groot, anders zouden ze volkomen verdwijnen in het bladerdak.

Cydonia oblonga toepassen in de tuin

Hoogte van Kweepeer of Cydonia oblonga

De Kweepeer wordt geënt op een onderstam. De hoogte van deze onderstam bepaald ook de stamhoogte van de boom. Let bij de aanschaf van de boom dan ok goed op deze hoogte en bedenk of dit ook de gewenste hoogte is voor de uiteindelijke standplaats. Een boom langs een druk belopen pad vraagt een hogere stam, dan een boom die verder in de tuin wordt aangeplant. Je kunt Kweeperen kopen als halfstam- en als hoogstamboom komen, maar er worden ook struikvormige Kweeperen aangeboden.

Kweepeer of Cydonia oblonga als leiboom

De kwekers staan niet stil en zijn er ook in geslaagd om de Kweepeer als leivorm te kweken. Dat geeft de mogelijkheid om in de tuin op een bijzondere manier te zorgen voor wat extra privacy of schaduw. Een erfafscheiding van Kweeperen vormen een heel fraai beeld. In het voorjaar zijn de bomen volop getooid met de prachtige bloesem en in de late zomer gevolgd door de opvallende vruchten.

Toepassingen van de Kweepeer

Kweepeer in de keuken

De Kweepeer is heel voedzaam en kan verwerkt worden in verschillende gerechten. De Kweeperen worden veel verwerkt in allerlei soorten jams, chutneys en compotes. Veruit het bekendst is de Kweeperenchutney. Maar ook op taarten, in de appelmoes, in wijn of als likeur doet de kweepeer het goed.

Kweepeer in de geneeskunde

Kweeperen zouden een kalmerende werking hebben en koorts tegen gaan. Ook worden ze gebruikt als middel tegen droge handen en gesprongen lippen.
© 2014 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kweepeerboom met vruchten in appel- of peervormDe kweepeerboom met vruchten in appel- of peervormDe kweeperenboom is een grillige, winterharde en bladverliezende boom. De gele vruchten in het najaar hebben een donzig,…
Kweeperen: een ongewone, gezonde lekkernij!Kweeperen: een ongewone, gezonde lekkernij!Je ziet ze niet vaak in onze contreien. In het zuiden al iets meer. Enorme knoerten die er uit zien als mislukte peren.…
De geneeskracht van kweepeerDe geneeskracht van kweepeerKweepeer behoort tot de rozenfamilie en is een zusje van de appel, gewone peer en lijsterbes. Deze peer kun je niet echt…
Kweepeer, vergeten vrucht en medicijnKweepeer of Cydonia oblonga, ooit bekend, dan vergeten, opnieuw herkend en nu weer vergeten, mag wat mij betreft opnieuw…

Hoe maak je compost?Compost is het wondermiddel waar de meeste tuinders niet meer zonder kunnen. Het toevoegen van compost aan de grond zorg…
Gemakkelijke groenten om snel te kunnen oogstenGemakkelijke groenten om snel te kunnen oogstenWie de beschikking heeft over eigen grond, ook al is het maar een heel klein stukje, kan op heel eenvoudige wijze beschi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LoggaWiggler, Pixabay (bewerkt)
  • www.wikipedia.org
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 08-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.