Tuinplannen voor het voorjaar
Dat de gedachten tijdens de wintermaanden niet helemaal gericht zijn op de tuin is evident, maar toch is het goed alvast te beginnen met plannen maken. De voorbereiding is een groot deel van wat je in het voorjaar met je tuin gaat doen. Immers, een tuinplan maken, de juiste materialen erbij zoeken en het budget gereed maken (sparen, lenen of in gedeelten uitvoeren) zijn zaken die allemaal in de voorbereiding liggen. Plannen die zometeen weer tot die heerlijk tuin leiden, een tuin waar we bij de eerste echte lente zonnestralen maar wat graag in vertoeven.
Wat zijn de plannen?
Er is nu natuurlijk een verschil tussen een prima tuin weer gereed maken voor het te volgen seizoen en een geheel nieuwe tuin uit de grond stampen. Maar voorbereiding is voor beide opties belangrijk.
Bijwerken
Een tuin weer gereed maken is een kwestie van inventariseren wat je wilt veranderen, toe wilt voegen etc. Maar ook daar is systematisch te werk gaan, belangrijk. Bij voorkeur heb je nog foto’s met de tuin in volle bloei. Zo krijg je de kleuren, de ruimte die een plant in bloei nodig heeft en de eventuele gaten in de tuin goed in beeld. Immers, er is nogal wat groen wat in de winter deels of helemaal verdwijnt.
Wat ontbreekt er verder in de tuin of moet er iets vervangen worden? Kijk goed naar de overige kleuren en materialen in de tuin en stem het op elkaar af (vergeet hierbij niet hoe groot een nieuw aan te schaffen plant kan worden). Dit geldt ook voor tuinmeubilair, want te groot of te klein of een kleur die vloekt met je bloeiende planten, is als een vlag op een modderschuit.
Tenslotte is het van belang hoe het met de kosten staat. Of je nu voldoende financiële middelen hebt of niet, het is altijd goed de financiën in beeld te hebben. Wat gaat het kosten en kan je tot de aanschaf, als het nodig is, al wat geld opzij zetten.
Bron: Eigen tuin - Annastaal Nieuw aanleggen
Een tuin (op)nieuw aanleggen behelst wel wat meer, want behalve een bestaande tuin leegruimen moet deze ook helemaal opnieuw gepland en gerealiseerd worden. Onderschat het leeghalen van de bestaande tuin niet. Een van de meest onderschatte zaken om en rond het huis, is een tuin leeghalen. Planten zijn stevig geworteld en dat moet er allemaal uit, daarnaast heb je wellicht nog kleine of grotere bomen, die alleen al boven de grond een heel gevaarte vormen, en dan hebben we het nog niet over wat er onder de grond zit. Muurtjes verwijderen, tegels, grond afgraven etc. Zorg dat het goed afgevoerd wordt. Groen afval is bij de gemeente gratis, maar de rest niet. Lever het gescheiden aan.
Natuurlijk is het ook zinvol om te kijken of en zo ja, wat er nog hergebruikt kan worden. Is het niet voor jezelf dan wellicht voor een vriend, familielid of de buurman.
Een tuinplan maken lijkt veelomvattend, maar als je het systematisch aanpakt, is het goed te overzien. Het begint altijd met het opdoen van ideeën. Ideeën kan je opdoen via ondermeer:
- Televisieprogramma’s
- Tuin- en woningbladen
- (In-)directe omgeving
- Tuinbeurzen
- Internet
- Tuincentra
Verzamel plaatjes, maak printjes, foto’s en zorg dat het een collage wordt die je het prettige gevoel van in die tuin te willen zitten, geeft. Dan komt automatisch het volgende in beeld, namelijk wat vind je belangrijk qua tuin. Denk aan:
- Wil je romantiek in de tuin met mooie grote geurende rozen, buxus en groenblijvende hagen?
- Wil je lekker kunnen ontspannen in de tuin en veel privacy?
- Wil je in de herfst en winter ook in de tuin kunnen “leven”?
- Wil je een onderhoudsarme tuin?
- Wil je een tuin waar kinderen aan de slag kunnen (en toch niets kapot kunnen maken)?
Natuurlijk kan je ook kiezen voor combinaties, maar dit maakt het al snel moeilijker, zeker als je van de afmetingen van een stadse tuin moet uitgaan.
Bron: Vught - Annastaal Als je bepaald hebt wat het moet worden, komt het raamwerk. De tekening, bij voorkeur op schaal en zet het iets ruimer op. Het is gemakkelijker om iets toe te voegen, dan later zaken weg te laten, omdat het toch te krap blijkt.
De basis vorm je met de omheining, de vloer en het groene geraamte (denk bijvoorbeeld aan bomen, grote bepalende struiken en/of een eyecatcher in de tuin, maar ook de ruimte waar je een tuinset kwijt kunt, eventueel buitenhaard kunt bouwen etc). Vergeet bij de basis niet het licht te bepalen en te zorgen dat de leidingen in het basisgedeelte al gelegd worden. Geldt ook voor een eventuele automatische tuinbesproeiing tijdens de droge warme maanden.
Daarna ga je met de “aankleding” aan de slag, waarbij het goed is zo nu en dan even te bekijken hoe ver je staat. Met andere woorden, pas op de plaats maken. Als je denkt dat de basis gelegd is, is goed even te stoppen. Immers, planten groeien en je kunt altijd enkele maanden later nog iets toevoegen. Soms helpt het ook als je vanaf een hogere locatie kijkt op je tuin in wording. De zolderverdieping bijvoorbeeld.
Concluderend
Ga in de koude maanden al aan de slag met je planning, zo heb je tijd genoeg om ideeën op te toen, mogelijke invulling even te laten bezinken en zodra ijsheiligen voorbij is, concreet aan de slag te gaan. De tuin moet immers, net als de woning, als een goed zittende jas passen. Pas dan voel je je er prettig in, zal je er optimaal gebruik van maken en voegt het iets toe aan je “thuis”.