Waar naartoe met de afgevallen bladeren in de tuin?
Wie een tuin heeft met bomen wordt elk jaar geconfronteerd met een massa bladeren die opgeruimd moeten worden, zeker als ze het grasveld gedeeltelijk bedekken. Wat doe je het best met die bladeren en hoe kun je die boomafval ten voordele van de tuin benutten?
Humus
Als de winter is aangebroken valt alle activiteit in de natuur stil. Knoppen van planten en bomen en wortels verstoppen zich voor de barre winteromstandigheden, de vochtigheid en de kou. De bladeren van de bomen sterven af en vallen neer. De natuur doet zijn werk en breekt de bladeren in versneld tempo af. Een donkere humus, een soort van vruchtbare grond waarin nog een deel niet verteerde organische stof is opgeslagen, is het resultaat.
Humus vind je trouwens ook terug op je composthoop als je je oorspronkelijk gedeponeerde groenten- en fruitafval niet meer herkent en ze in die zwarte aardeachtige materie zijn overgegaan. Deze humus kan van bijzonder belang zijn voor het bodemleven en de bodemstructuur van je tuin.
Oppassen voor het gras
In een tuin die aangelegd is met bomen en gras stelt zich een probleem als je te maken krijgt met een heleboel afgevallen bladeren. Immers, gras heeft veel licht nodig en bomen zijn verantwoordelijk voor schaduw en vochtigheid. Daarom houdt gras niet van een bladlaag en moeten die bladeren snel verwijderd worden. Je kunt ze ook versnipperen met een mulchmaaier, ofwel verwijder je ze met een bladblazer of met een gewone hark.
Nut
De bladeren kunnen ook hun nut hebben voor de tuin. Je kan een soort van beschermende deken met bladeren aanleggen rondom vaste planten en struiken. Zo kan het wegrotten of kapotvriezen van tere plantjes voorkomen worden.
Wie over een eigen moestuintje beschikt kan evenzeer een dikke bladlaag aanbrengen om het onkruid te onderdrukken en aan humusvorming te doen. Altijd prima voor het voeden van de latere gewassen.
Wie een compostbak heeft of een aparte composthoek in zijn tuin heeft aangelegd kan zijn bladeren daar deponeren. Ook interessant is de aanleg van een soort van levende wand waar je het hele jaar door blad- en snoeiafval deponeert. Zo breng je een verteringsproces op gang dat zich het hele jaar doorzet.
Niet alle bladeren zijn gelijk
Er bestaan verschillen tussen de bladeren van diverse soorten van bomen. Bladeren van inlandse bomen en struiken bijvoorbeeld breken bijna altijd makkelijk af en vormen in snel tempo bruikbare humus.
Dat is niet het geval bij bladeren van bomen of struiken die in warmere en drogere klimaten voorkomen. Dan denken we bijvoorbeeld aan de magnolia, de plataan of de amberboom. Deze bladeren zijn doorgaans harsachtiger waardoor het afbreken moeizamer gebeurt. Je kan dat proces evenwel versnellen door ze met de grasmaaier in kleine hoeveelheden te verkleinen of te hakselen met een passende hakselaar.
Wil je compost aanmaken met deze bladeren moet je er zorg voor dragen dat ze gemengd worden met makkelijker afbreekbaar organisch afval.
Laatste optie
Weet je toch nog niet wat te doen met de overdaad aan bladeren, dan rest je nog steeds de mogelijkheid om contact op te nemen met de gemeentelijke huisvuilophaaldienst of breng je de bladeren zelf naar het plaatselijk recyclagepark. Zij zorgen ervoor dat alles naar de gepaste verwerkingsinstallaties gaat waar er goede compost mee wordt gemaakt.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf compost makenCompost is een humusrijk rottingsproduct van organisch afval. De bij compostering optredende processen van humus- en min…
Het nut van zelf compost makenComposteren vormt de basis van biologisch tuinieren. Het is een van de belangrijkste methoden om de grond te verrijken e…
Tuinplannen voor het voorjaarDat de gedachten tijdens de wintermaanden niet helemaal gericht zijn op de tuin is evident, maar toch is het goed alvast…