De tuin, mogelijkheden in het vroege voorjaar

De tuin, mogelijkheden in het vroege voorjaar Als het weer beter wordt, dan zijn we snel geneigd de tuin in te trekken en er al van alles te gaan doen. Maar we hebben nog wel eens een koude dag en als dit richting het vriespunt gaat, dan kan nieuw groen het zomaar laten afweten. Plan alles goed en bekijk ook wat je nodig hebt.

Planmatig werken

Planmatig werken, ook in de tuin, is essentieel. Er is een soort checklist die je voor jezelf af moet werken om alles de revue te laten passeren. Het kan niet allemaal in dezelfde periode, maar zo kan je ook geregeld tijdens wat vrije uren aan de slag gaan en toch als het echt weer wordt om naar buiten te gaan, heerlijk genieten van de tuin.

Checklist

  • Moet er gesnoeid worden? Zo ja, wat?
  • Beplanting in de tuin oké? Zo nee, nieuw groen en wat dan wel (bekijk goed wat je hebt staan in soorten en kleuren)
  • Moeten er planten verzet worden? Zo ja, wat?
  • Zijn er nog zaken die je verder wilt veranderen aan je tuin? Zo ja, wat?

Veranderen

Ten aanzien van het veranderen is het goed je te realiseren dat alles er zometeen, met planten in bloei, toch al iets anders uit ziet. Is het dan nog te saai, te kaal of te vol?
Als dit het geval is, is het goed een plan te maken wat je anders wil en hoe dit gerealiseerd wordt. Wat plantjes weghalen is minder ingrijpend dan verplaatsen. Niet alle planten gaan het weer even goed doen. Denk er daarbij ook aan of de plant nog voldoende zon krijgt of misschien wel te veel.
De plant moet niet helemaal aan het uitlopen zijn als je gaat verplanten, dan doen de meeste planten het niet goed meer (althans dit seizoen). Het najaar is daar bijvoorbeeld meer geschikt voor.

Iets toevoegen in je tuin is altijd leuk, maar ook hier moet je planmatig te werk gaan, alvorens er iets bij te zetten. Wat zijn de omringende kleuren, hoe groot mag het zijn of worden. Moet het een plant zijn of juist iets ander, zoals:
  • Een grote pot met plant
  • Een beeld/kunstwerk
  • Een zonnewijzer
  • Een spiegelwand
  • Een water ornament (met of zonder licht)

Of noem de andere talloze mogelijkheden maar op. Het kan allemaal mooi zijn, als het maar in het tuinplan past. Iets toevoegen heeft alleen maar toegevoegde waarde als het onderdeel uitmaakt van de bestaande tuin en dat heeft niets te maken met of het groen is of juist iets heel afwijkends in de tuin.

Past het in de tuin?

Als je iets verandert of toevoegt moet het zoals gezegd bij de rest van de tuin passen. Als je moeite hebt dit van nature goed in te vullen, denk dan aan kleuren die matchen of materialen. Het kan dus absoluut afwijkend zijn, als er maar een match is met andere onderdelen in de tuin.

Zo hebben sommige mensen bijvoorbeeld alleen maar rood/roze bloemtinten. Als je dan een grote pot koopt waar wellicht een eenvoudig groenblijvende plant in komt, zou de pot in de tinten van de bloeiers in de tuin kunnen zijn. Of bekijk of je tuinset qua kleur eenduidig is (kunststof tuinset in een bepaalde kleur of bijvoorbeeld de kussens en de aankleding op tafel) of wellicht heb je een deel van een schutting in een bepaalde kleur waar je mee kunt matchen.
Kortom, kijk goed rond in de tuin en durf te combineren.

Bij planten in potten goed opletten dat je het niet te vroeg neerzet. Sommige overleven de nachtelijke kou nog niet.

Tot slot

Een tuin aan laten leggen kan natuurlijk ook, maar ook dan is het nog leuk om er wat eigen accenten aan toe te voegen om het geheel je eigen tuin te laten worden. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tuin in rusteDe tuin in rusteDe tuin is tot het voorjaar in ruste, maar dat neemt niet weg dat er in de wintermaanden wel gekeken kan worden naar de…
Licht in de tuinLicht in de tuinDe juiste lampen in de tuin kunnen het gewenste beeld van een tuin afmaken, maar dit moet wel met beleid. Het moet opgen…
Wat anders doen met de tuinDe tuin is al sinds jaar en dag een verlengstuk van de woning en zijn traditionele tuinsets vervangen door lounge banken…
Bloembollen in de tuinBloembollen in de tuinAls je mooie tulpen, narcissen of krokussen in de tuin wil hebben, dan moet je vooruit zien, kleurpaletten samenstellen…

Rozen snoeien: verschillende soortenRozen snoeien: verschillende soortenIeder roos moet weer anders gesnoeid worden. Bij de meeste soorten is het echter wel goed om ze drastisch te snoeien, om…
Rozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen: New Dawn, Schneewittchen en The FairyRozen zijn mooie, vaak langdoorbloeiende planten. Er zijn vele soorten rozen te koop. De roos 'The Fairy' is een vrij la…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-04-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.