Je eigen moestuin: Stevia

Is het mogelijk om zelf Stevia te zaaien? Stevia is een zoetstof die niet schadelijk is voor de gezondheid. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van Stevia en passen het toe in hun eetpatroon. Goedkoper is natuurlijk je eigen Stevia zaaien en dit is zeker mogelijk!

Wat is Stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van een plant. De zoetstof is zon 300 tot 400 keer zoeter dan suiker, maar het bevat geen calorieën en is niet schadelijk voor de gezondheid. Steeds meer mensen ontdekken Stevia en gebruiken het als een vervanger van suiker. In de winkel kan het echter vrij prijzig zijn. Zelf Stevia zaaien kan dan een goede mogelijkheid zijn.

Zelf Stevia zaaien

Stevia groeit het beste in goede grond zoals cactussubstraat of cocopea. Wanneer je kiest voor potgrond of mest, kunnen de wortels van de plant verbranden. Ook kun je Stevia het beste in een kas zaaien, omdat de plant het beste groeit wanneer het ongeveer 20 graden is. Wil je Stevia zaaien? Doe dit dan in de zomermaanden, hoe meer licht de plant krijgt, hoe beter. Gebruik tijdens het kiemen een nevelspuit. Gaan de plantjes groeien, dan kun je deze van de kas naar de tuin verplaatsen.

Steviaplant in je tuin

Als de Steviaplant groot genoeg is, kun je deze dus verplaatsen naar de tuin. Doe dit na de lente, als de vorst voorbij is. Stevia kan prima tegen vorst. De blaadjes zullen bevriezen en afbreken, maar de wortel kan wel goed tegen de vorst. Als er echt een hele strenge winter is, kun je het beste de kluit afdekken met folie bijvoorbeeld.

Steviaplant kopen

Het is ook mogelijk om een plant te kopen en deze direct in je tuin te zetten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je geen kas hebt. Je kunt dan alsnog genieten van Stevia in je tuin. Steeds meer tuincentra verkopen Steviaplanten.

Het drogen van Stevia

Stevia wordt gemaakt van de bladeren van de plant. Je kunt de bladeren drogen door ze bijvoorbeeld op de vensterbank of in de zon te leggen. Gedroogde Stevia kan maanden meegaan, zolang je het maar goed bewaard. Bewaar de bladeren in een bakje waar geen vocht bij kan komen.

Let op

Om je eten zoet te maken met bladeren van de Steviaplant, heb je amper wat nodig. Dit komt omdat Stevia 300 tot 400 keer zoeter is dan suiker. Hier moet je dus echt goed op letten, omdat je eten anders al snel veel te zoet is.

Hoe kom je aan zaadjes?

Zaadjes voor de Steviaplant kun je bij sommige tuincentra en natuurwinkels kopen. Is het daar niet verkrijgbaar? Kijk dan eens online. Er zijn behoorlijk wat webwinkels waar je terecht kunt voor deze speciale zaadjes.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrassende effecten van SteviaDe meeste mensen hebben wel eens gehoord van Stevia, maar ze zijn niet echt bekend met de effecten van Stevia. Dat Stevi…
Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia is afkomstig van de steviaplant. Deze plant is van nature zoet en bevat geen calorieën of koolhydraten. De zoetkr…
Stevia, de gezonde suiker zonder calorieënU kan het misschien niet geloven maar behalve het feit dat stevia nog zoeter dan zoet is, is het ook geschikt voor diabe…
Stevia; een gezond alternatief voor suikerStevia; een gezond alternatief voor suikerSteeds vaker is te lezen over de nadelige gevolgen van suiker (verslavend, dikmakend). Gelukkig is er een gezond alterna…

Het telen en bewaren van tuinbonenHet telen en bewaren van tuinbonenTuinbonen kunnen vanaf eind januari worden voorgezaaid onder glas of in potten. Vanaf maart is zaaien in volle grond mog…
Tuinplannen voor het voorjaarTuinplannen voor het voorjaarDat de gedachten tijdens de wintermaanden niet helemaal gericht zijn op de tuin is evident, maar toch is het goed alvast…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 12-03-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.