Amaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrum

Amaryllis in pot of op glas - Ridderster of hippeastrum De amaryllis is een prachtige kamerplant, die mooie bloemen heeft op een lange stevige stengel. Hij symboliseert trots en betoverende schoonheid. Uit de bollen kunnen meerdere punten uitgroeien tot bloemstengel met meerdere bloemen. Ze zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en laten zich, net als hyacinten, goed op glas kweken. De amaryllis - eigenlijk moeten we hem hippeastrum noemen - kan zich verheugen in een grote schare aan liefhebbers en schrijver dezes is daar een van.
Bron: Eigen fotoBron: Eigen foto

De betoverende schoonheid van de ridderster


Amarillis

De Amaryllis is oorspronkelijk uit Zuid-Afrikaanse plant die het goed doet in de huiskamers in onze streek. Er zijn zeer veel verschillende kleuren en typen verkrijgbaar, al doen rond kerstmis de rode het nog altijd het beste. De bollen zijn tamelijk eenvoudig in bloei te brengen. Amaryllissen zijn het gehele jaar als losse bol of als snijbloem te koop.

Bol

In het algemeen kan over de amarillisbol gezegd worden dat een grote bol de meeste bloemen voortbrengt. De bollen moeten stevig aanvoelen en bij aankoop al wat wortels hebben. De bollen laten zich goed bewaren op een donkere koele plaats bij een temperatuur van maximaal 10° Celsius.

Bloeiende amaryllis in pot

De bol kan in het voorjaar, najaar of winter worden geplant. De in het voorjaar geplante bol bloeit het snelst. Het duurt tussen de 6 tot 10 weken eer de bol een bloem laat zien. Een bol die geplant wordt moet enkele weken koel hebben gelegen. Dan groeit hij beter en bloeit hij mooier. Voor het planten hebben de bollen een handwarm badje nodig van enkele uren. De bol moet in een pot 2/3 in de aarde worden gezet en stevig worden aangedrukt. De pot met bol moet direct in het licht op een warme plaats worden geplaatst. De ontwikkeling van de stelen heeft die warmte nodig. Kamertemperatuur is ideaal; de plant denkt dat het voorjaar is geworden en gaat groeien. Te koud is niet goed (beneden 15° komt de bloei niet op gang) en te warm is ook niet goed (als het warmer dan 25°, dan stopt de bloei al snel). Geef de pot in het begin weinig water, totdat het wonder van de omhoog schietende stengel zich openbaart en er blad komt. Daarna kan de amaryllis geleidelijk meer water gebruiken. De stengel groeit snel en daarna ontvouwen zich de wonderschone bloemen.

Amaryllis tips

 1. Laat de bol voor het planten een paar weken op een koele plaats liggen;
 2. leg de bol voor het planten een paar uur in een handwarm badje;
 3. zet de bol in een pot voor tweederde in de aarde
 4. druk de bol en aarde goed aan;
 5. zet de pot op een lichte plaats op huiskamertemperatuur;
 6. geef de pot eerst sporadisch water;
 7. is er een stengel met blad te zien dan kan er regelmatig gewaterd worden.

Bollen pellen en meerjarenbloei

Het is goed mogelijk om meerjarenbloei van de amaryllis te krijgen, maar het lukt niet altijd. Na de bloei moet de oude bloemsteel afgesneden worden tot ongeveer twee centimeter boven de bol. De bladeren mogen zich nog even verder ontwikkelen. De pot met bol moet regelmatig gewaterd worden en hij moet op een warme en lichte plaats worden neergezet. Een beetje kamerplantenvoedsel doet ook wonderen. Stop na 8 maanden met het geven van water. De bol mag nu rusten op een koele en donkere plaats. Na 2 tot 3 maanden kunnen we de oude bladeren en verdroogde wortels verwijderen. Ook kunnen de buitenste rokken worden verwijderd, het zogenaamde bollen pellen. Haal kleine bolletjes die zich op de grote bol hebben gevormd weg, want die vreten energie. Plaats dan de bol in nieuwe aarde.

Vergiftig

Een waarschuwing voor de giftigheid van de plant is op zijn plaats. De amarillis is verwant aan de narcis en net als deze plant vergiftig. Na het afsnijden van de stengels is het aan te bevelen het mes en de handen goed te wassen. Het is het sap waar je voor op moet passen. Je kunt er maag- en darmklachten van krijgen. Katten kun je maar beter niet aan de bladeren en bloemen laten knabbelen, want het zal ze slecht bekomen.

Buiten

De amaryllis kan, als de vorstperiode geweken is, in de tuin worden geplant; hij houdt van een luwe plek.
In september moet hij weer naar binnen.


Betoverende schoonheid
De bloem symboliseert trots en betoverende schoonheid. De amaryllis geeft tevens een gevoel van vriendschap en genegenheid.

Bollenglas voor amaryllisbolBollenglas voor amaryllisbol

Fonkelende en stralende Ridderster

De Nederlandse benaming voor amaryllis is ridderster.
De bloem is in vele types en kleuren leverbaar. Voorheen bleef de kleur beperkt tot roze en rood, nu zijn er veel meer kleuren en bloemvormen. De naam amarylis komt van het Griekse 'amarussein' en dan betekent 'fonkelend' of 'stralend.' De royale bloemen zijn er in verschillende kleuren: rood, wit, gestreept, oranje, rose, zalm, rose-wit en geel.

Bloemig

De amaryllis is niet alleen in veel verschillende kleuren te verkrijgen, maar ook met verschillende vormen bloemen. Je hebt grootbloemige, dubbelbloemige, kleinbloemige, spinbloemige, vlinderbloemige en trompetbloemige riddersterren.

Amaryllisbol op glas

Amaryllis kan goed op glas of schaal gekweekt worden, net als de hyacint.
De bol moet droog en schoon zijn voor hij op de schaal of in het glas wordt gelegd. De amaryllis heeft zoveel groeikracht dat hij zelfs zonder water tot bloei kan komen. Op water in bloei trekken is een lust voor het oog. Er zijn speciale amaryllisbolglazen verkrijgbaar, met een vernauwde kraag waar de bol in blijft liggen, terwijl de wortels in het water onderin het glas hangen. Mocht het water troebel worden, dan kan dat zonder problemen worden ververst. Na een spoelbadje van de wortels blijft het water doorgaans schoon en helder.

Amaryllis belladonna / Bron: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Amaryllis belladonna / Bron: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Amaryllis belladonna en Hippeastrum

Wat we een amaryllis noemen is over het algemeen een hippeastrum. De enige amaryllis die zich officieel amaryllis mag noemen is de amaryllis belladonna, die ook wel amaryllislelie wordt genoemd. Net als de hippeastrum is deze plant familie van de Amaryllidaceae zijn. De hippeastrum is wereldwijd bekend onder de naam amaryllis. Plantkundig is het echter correct om hem hippeastrum te noemen. De hippeastrum heeft draagt vier tot zes bloemen en heeft een holle stengel, de amaryllis belladonna heeft zes tot twaalf bloemen en een stevige stengel. De bol waarmee gekweekt wordt en die zoveel varianten kent, zoals hierboven beschreven, is een hippeastrumbol. Wereldwijd beheersen Nederland en Zuid Afrika de hippeastrumbollenteelt.

dag 1 / Bron: Eigen fotodag 1 / Bron: Eigen foto
dag 3 / Bron: Eigen fotodag 3 / Bron: Eigen foto
dag 7 / Bron: Eigen fotodag 7 / Bron: Eigen foto
dag 18 / Bron: Eigen fotodag 18 / Bron: Eigen foto
dag 30 / Bron: Eigen fotodag 30 / Bron: Eigen foto
dag 33 / Bron: Eigen fotodag 33 / Bron: Eigen foto
dag 35 / Bron: Eigen fotodag 35 / Bron: Eigen foto
dag 35 / Bron: Eigen fotodag 35 / Bron: Eigen foto
dag 35 / Bron: Eigen fotodag 35 / Bron: Eigen foto

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Hoe kun je een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar?Bloemen en planten fleuren bij veel mensen de huiskamer. Er is een grote diversiteit aan bloemen en planten te koop. Zo…
Amaryllis of hippeastrum: spectaculaire bloemen in huiskamerAmaryllis of hippeastrum: spectaculaire bloemen in huiskamerJe kunt niet alleen in de winter genieten van de spectaculaire bloemen van de amaryllis of hippeastrum, de amaryllis is…
Bloembollen - amaryllis, cyclaam en lelieBloembollen - amaryllis, cyclaam en lelieVan de bloembollen is de amaryllis een bloem die vooral voor gebruik binnenshuis gekweekt wordt omdat de plant niet wint…
De bedreigde Hyacint araDe rode lijst van 1996 schrijft dat de aantallen Hyacint ara’s in het wild, drastisch zijn verminderd. De meest recente…

Sierbestrating - schoonmaken en onderhoudenSierbestrating - schoonmaken en onderhoudenSierbestrating blijft mooi als je het regelmatig schoonmaakt. Het schoonmaken en onderhouden bestaat uit: het verwijdere…
Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?Legverbanden voor sierbestrating, wat zijn de mogelijkheden?De uitstraling van een tuin wordt voor een groot gedeelte bepaald door de bestrating. Je kunt de stenen of tegels in een…
Bronnen en referenties
 • Ideboda
 • Tuinwiki
 • Floralia
 • Fluwel
 • Persbureau Ameland
 • http://www.tuinadvies.nl/hippeastrum_of_amaryllis.htm geraadpleegd op 18 nocember 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Amaryllis_belladonna geraadpleegd op 18 november 2014
 • Friesch Dagblad - De amaryllis - 10 december 2015
 • https://www.fluwel.nl/amaryllis-overhouden geraadpleegd op 26 september 2017
 • http://www.scarlettini.nl/giftige_planten_voor_katten.htm geraadpleegd op 22 januari 2018
 • Afbeelding bron 1: Eigen foto
 • Afbeelding bron 2: Franz Xaver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Eigen foto
 • Afbeelding bron 4: Eigen foto
 • Afbeelding bron 5: Eigen foto
 • Afbeelding bron 6: Eigen foto
 • Afbeelding bron 7: Eigen foto
 • Afbeelding bron 8: Eigen foto
 • Afbeelding bron 9: Eigen foto
 • Afbeelding bron 10: Eigen foto
 • Afbeelding bron 11: Eigen foto
Reacties

Noldes, 14-05-2018
Ik heb echt iets bizars. Nog nooit gezien. Ik heb een amaryllis bol, al een jaar of 5 en elk jaar komt er een lange stengel uit met 4 grote bloemen. Die bloemen sterven af en daarna de stengel. Tenminste normaal gesproken, want dit jaar groeit er uit de afgestorven bloem een nieuwe stengel met een bol of knop aan het uiteinde. Ik heb dus nu de lange hoofdstengel met daaruit groeiend een kleiner stengeltje met een knop eraan. Iemand enig idee wat dat kan zijn of hoe dat kan? Reactie infoteur, 16-05-2018
Dag Noldes,
Nooit gezien.
Ben benieuwd of er een antwoord komt. Ik ga meezoeken.

Groet,
Sjaan

Myriam, 25-09-2017
Mag ik nu de bladeren van mijn amaryllis afsnijden en donker plaatsen?
groetjes Myriam Reactie infoteur, 26-09-2017
Snij de steel af maar laat de bladeren zitten. Die kunnen er pas afgehaald worden als ze geel en slap zijn geworden.
Succes.

Sjaan

Roos, 18-11-2014
Ik heb gehoord dat een amaryllis bol in een glas geen water nodig heeft, maar wat is nou beter, geen of wel water? en een amaryllis in de potaarde, wel of geen water? Reactie infoteur, 18-11-2014
Ik doe altijd met water, een speciale amaryllis vaas waar de bol in blijft hangen en zo dat de wortels in het water hangen. Dat werkt perfect.
Groet
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-01-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 21
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.