Hyacinten op glas - bloeien zonder aarde

Hyacinten op glas - bloeien zonder aarde Een hyacint is een prachtige en welriekende bloem. Het is een voorjaarsbloem die het goed doet in de tuin, maar ook heel goed op glas in bloei kan worden getrokken. Er zijn erg mooie hyacintglazen in de handel en in het antiek- en curiosa circuit rouleren prachtige exemplaren met schitterende kleuren en vormen. Op glas kan de hyacint met kerst al bloeien en in de donkere maanden van het jaar een heerlijke geur verspreiden in huis en fleurige bloemen laten zien, die een voorloper zijn op de lente.
Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Hyacint op glas


Hyacinten - Hyacinthus

De naam van de bloembol komt van een mooie atleet die in de Griekse mythologie wordt beschreven. Apollo aanbad hem en zijn naam was Hyacinthus. Tot Apollo's verdriet raakte Hyacinthus tot bloedens toe verwond tijdens een wedstrijd. Waar het bloed druppelde bloeide later een prachtige en heerlijk geurende bloem. Die bloem kreeg de naam hyacint.

Op glas met wespentaille

Een hyacintenglas is een vaas met een wespentaille. Het is een soort bekerglas om de hyacintenbol in te laten uitkomen. De bol van de hyacint rust op de versmalling in het glas en hangt net boven het water. Het is aan te bevelen speciaal gekweekte glashyacinten te gebruiken. Het glas wordt gevuld met water tot ongeveer twee millimeter onder de bol. Daarna wordt het gevulde glas met de bol weggezet op een koele en donkere plaats.

Kelder

De kelder is daarvoor zeer geschikt, maar wie geen kelder onder zijn woning bezit, kan de glazen ook in een droge schuur of op een koele zolder zetten. Zelfs een keukenkast kan dienst doen als kweekruimte. Als het er maar niet vochtig en te warm is. De bol wortelt het beste bij een temperatuur van tien graden. In een te vochtige omgeving heb je kans op schimmelvorming en rot.

Wortelen en neus

In enkele weken tijd ontwikkelt zich een wortelstelsel onder de bol in het glas. Boven in de bol wordt de neus zichtbaar, het deel van de plant waar de bloem uit groeit. Als de neus 6 tot 8 centimeter lang is, mag het hyacintenglas uit de kast komen. Zet het glas niet meteen in de warme kamer, maar laat de bol acclimatiseren in een ruimte met temperatuur tussen de tien graden en kamertemperatuur in. Pas als de bloemknop helemaal uit de bol gegroeid is, mag het hyacintenglas in de kamer worden gezet.

Bron: Persbureau AmelandBron: Persbureau Ameland

Bloem en bloeien

Na een week of drie is de knop zover dat hij openspringt: de hyacint gaat bloeien. Dat is de tijd om het hyacintenglas in de woonkamer te plaatsen. Zet de hyacint niet te dicht bij een warmtebron of achter glas waar de volle zon op staat. Dat zal de bloeitijd danig inkorten. Zet het glas op een relatieve koele plek in de kamer, dan heb je langste plezier van de bloem.

Rot voorkomen

Het water in het glas moet regelmatig worden bijgevuld met gewoon water zonder plantenvoedsel. Zorg ervoor dat de bol het water niet raakt, om rot te voorkomen. Glashyacinten zijn na de bloei niet nogmaals te gebruiken.

Hyacinten en nagel

De hyacint is een uitheemse plant. Hij komt uit het Middellandse Zeegebied. In West Europa bloeit de soort in het voorjaar, van maart tot mei. De bloempjes vormen dichte bloemtrossen. Eén enkel bloempje wordt een nagel genoemd. Nederland is een belangrijk centrum van de hyacintenteelt. De bloemen zijn er in het wit, blauw, geel, roze, rood en paars.

Bollenglazen

Bollenglazen of hyacintenglazen zijn al eeuwenlang bekend. Ze worden ondermeer gezien op 17e en 18e eeuwse schilderijen. Het was de tijd van de Tulpenmanie. In het begin van de 17e eeuw werden tulpenbollen voor absurde bedragen verkocht. Toentertijd raakten ook de hyacinten in zwang. Er zijn teksten bekend uit 1750 waarin gesproken wordt over bollentrekken op glas. Bollenexperts lieten zien dat het kon en het werd in binnen- en buitenland ontvangen als een Hollandse truc die goed viel en werd nagevolgd.

Hyacint-manie

De tulp zorgde in de 17e eeuw voor Tulpomanie en de hyacint had zijn eigen manie: de hyacint-manie, al stegen de prijzen voor de hyacinten niet zo idioot hoog als voor tulpenbollen.

Nederland

Nederland is een belangrijk centrum van de hyacintenteelt. Voorheen kwamen de bollen vooral uit Frankrijk en oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse Zeegebied. Nederland heeft die rol overgenomen.

Kerstmis

Het trekken van bloemen uit bollen op watercultuur is een mooie manier om in de donkere maanden heerlijk geurende en mooie bloemen in huis te hebben (op de koude grond van Nederland bloeit de hyacint van maart tot mei). Het werd eeuwen geleden bedacht en is nog steeds populair.

Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyacinten allergie, waaraan is een allergie te herkennenHyacinten allergie, waaraan is een allergie te herkennenDoor rond te kijken in tuinen valt op dat de bolbloemen of het bolgewas de basis vormen van menige tuinaanplanting. Ook…
Bloembollen - blauwe druifje, hyacint en irisBloembollen - blauwe druifje, hyacint en irisDe bloemen van het blauwe druifje en de hyacint verschijnen al vroeg in het voorjaar. Het blauwe druifje rond maart/apri…
Bolgewassen kunnen wel wat koude verdragenBolgewassen kunnen wel wat koude verdragenHeel wat planten horen bij de bolgewassen. Dit is de categorie flora waarbij er een bol onder de grond zit. Het zijn nie…
Tuin en tuinier tips - De maand januariTuin en tuinier tips - De maand januariJanuari is een maand waarin niet veel getuinierd wordt. Toch kan je genoeg doen om de tuin klaar te maken voor het komen…

Zonnepanelen voordelen: meer dan goedkope energieZonnepanelen voordelen: meer dan goedkope energieVan zonnepanelen is bekend dat ze energie en daarmee geld in je portemonnee opleveren. Maar er zijn nog veel meer aspect…
Padden in huis: hoe houd ik padden uit mijn huis?Padden in huis: hoe houd ik padden uit mijn huis?Padden komen in veel tuinen voor. Ze werken als biologische bestrijding van slakken en muggen en staat leuk op een water…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
  • Persbureau Ameland
  • Wikipedia
  • Tuin Wiki
  • http://www.kennemerend.nl/history.html geraadpleegd op 29 mei 2015
  • http://www.allesoverbloembollen.nl/educatie/geschiedenis/hyacint-mania/ geraadpleegd op 15 november 2017
  • Afbeelding bron 1: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 15-01-2019
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.