De hoogte in met kleine tuin of balkon

De hoogte in met kleine tuin of balkon De gemiddelde stadse tuin is meestal niet zo groot en dit geldt ook voor het overgrote deel van de balkons. De misvatting is dat veel mensen daar dan ook niet zoveel mee kunnen, alsof alleen een flink stuk tuin je “het groene gevoel” zou kunnen geven. Niets is minder waar en je moet slechts wat creatiever met de beschikbare vierkante meters omgaan.

De hoogte of laagte in

Wat we inmiddels al enige jaren toe kunnen passen, maar we nog te weinig doen, is de hoogte in met het groen. Je hebt ook bij een kleine tuin of je balkon altijd muren. Gebruik deze muren optimaal door groen tegen de muur te bevestigen.

Groen omhoog

Om te beginnen heb je natuurlijk de groenblijvende klimmers die zich of zelf vastzetten aan de muur of geleid moeten worden. Ze nemen nauwelijks plaats in beslag en dit kan je invulling geven door een houten of kunststof frame aan de muur te bevestigen en zodra de klimplant uit gaat lopen, deze uitlopers vast te zetten langs het frame. Voor beide is iets te zeggen, maar ook met snelgroeiers duurt het toch nog even voordat klimplanten die groene oase vormen.
Gemakkelijker is de kant en klare “klimmuur”. Het is een frame wat al vol zit met uitlopers en volledig dicht gegroeid groen is en slechts gesnoeid hoeft te worden, als je de uitlopers teveel vindt doorschieten. Deze kant-en-klare oplossingen zijn tevens te gebruiken als afscheiding met de buren. Het is wel een aanzienlijk duurdere oplossing dan de planten zelf te laten uitlopen.

Bron: Auntmasako, PixabayBron: Auntmasako, Pixabay
Groen omlaag
Je kunt ook planten kopen die juist gaan hangen en dan bevestig je een kunststof of houtenframe met worteldoek in de vorm van openvallende zakken aan de muur. In deze openvallende zaken zet je – in het potje- allerlei plantjes. Je kunt er in principe van alles in doen en zo kan je het rustig houden met enkele afhangers die slechts verschillend van bladvorm zijn, maar je kunt er met allerlei bont gekleurde afhangers ook een drukke bedoeling van maken en je kunt zelf zelfs zakken met bloemen vullen. Dat het hangplanten zijn is wel aan te raden, want zo werk je de “zakken”, waar de planten inhangen, het snelste weg en heb je in korte tijd een oase aan groen tegen de muur. Het komt iets verder van de muur (denk aan zo’n 20 tot 25 cm).

Afwisselen

Maar ook in een kleine tuin of balkon wil je wat afwisseling en waar de een met felgekleurde potten bijvoorbeeld eetbare plantjes verbouwd, zal de ander met het rustige terracotta een tafereel maken waar plantjes in gehouden worden en weer iemand anders verwerkt veel hout in de tuin. Enkele ideeën:
  • Je kunt bijvoorbeeld een oude sinaasappelkist met de onderkant aan de muur bevestigen en daar leuke potten, vaasjes of windlichten in zetten. Maak er een stilleven van of maak het de plek waar je bijvoorbeeld je eetbare plantjes bewaard.
  • Rijg bontgekleurde potten aan een bamboe stengel (onderin de pot moet toch een gat zitten voor het water, zorg dat de bamboestok niet dikker is als het gat van de pot) en zet de bamboestok met de potten afwisselend naar links en rechts overhangend rechtop in de grond. De potten moeten wel in evenwicht zijn (verschillende grootte is geen probleem) en dat kan met potgrond, maar dat kan je ook met wat grind doen. Zet er tenslotte leuke plantjes in.
  • Een lelijk muurtje werk je weg met matten van dunne bamboestokken of steigerplanken. Het is maar net welke sfeer je wilt creëren. Maar je kunt de muur ook in een groene contrasterende kleur verven. Bijvoorbeeld appeltjes- of mintgroen en zet er dan planten met een diepgroenblad voor, om een mooi contrast en wat diepte te krijgen.
  • Verzamel wat oud klein houten meubilair en bevestig dit tegen de muur (als deze lelijk is kan er eerst bamboe tegenaan gezet zijn) met haken. Een minisettafeltje wat lekker mag verweren of een houtelade uit een nachtkastje. Maar een ouderwets houten medicijnkastje (met of zonder deur) kan ook en zet er leuke plantjes in of op en wissel het af met van vakantie meegebrachte spulletjes of mooie schelpen.
  • Zaag de helft van een pallet af en zet deze rechtop. Bevestig deze aan de muur en hang aan de achterkant wat van die balkonbakken. Zet er plantjes in en laat de uitlopers door de openruimte van de pallet groeien.
  • Zet wat ca. 2 meter hoge palen (goedkope palen die een jonge boom stevigheid moeten geven bijv.) een klein stukje van de muur in de grond en bevestig aan het onderste gedeelte (niet meer dan 50 cm hoog) kippengaas. Laat langs de palen groenblijvers groeien en zet tussen de palen tegen het gaas wat mini klimroosjes in een harde kleur. Het kost iets meer ruimte, maar zo creëer je diepte en lijkt je tuin groter.

De vloer

De vloer is afhankelijk van de ondergrond, maar als je met tegels kunt en mag werken… neem een grote tegel dit vergroot optisch. Maar een knus groen gevoel krijg je ook bij een stukje kunstgras. Tegenwoordig heb je ze in lekker zacht materiaal wat bijna niet van echt te onderscheiden is.

Wat robuuster maak je het met een hardhouten vlonder (wel op het keurmerk letten!) of stoere steigerhoutenplanken. Behandel ze wel, anders heb je maar kort plezier van steigerhout.

Tot slot

Ook enkele vierkante meters “tuin” kunnen het groene gevoel geven. Je moet soms wel durven, maar met weinig middelen creëer je zo’n oase in een dag of wat.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: onzijdig, lidwoord en bijvoeglijke naamwoordenUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot onzijdige woorden, lidwoorden en bijvoeglijke naamwoorde…
Tuin: ideeen oude omheining tuin of balkonTuin: ideeen oude omheining tuin of balkonAan de tuin wordt steeds meer aandacht besteed en dat is een goede ontwikkeling, maar de omheining van de tuin laat hela…
Klimplanten in de tuinKlimplanten brengen hoogte aan in de tuin. Ze kunnen worden gebruikt om een schutting, schuurtje of een muur te laten be…
Het creëren van privacy in de tuinHet creëren van privacy in de tuinEr wordt steeds meer tijd in de tuin doorgebracht en dat betekent dat de behoefte aan privacy ook groter is geworden. Do…

Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?Welke planten zijn geschikt voor de rotstuin?De rotstuin is een prachtige en uitgesproken soort tuin. Het aanleggen ervan vergt veel expertise en zo ook de keuze van…
Vlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenVlinderstruik is leuk in de tuin om vlinders te kijkenEigenlijk zou er in iedere tuin een vlinderstruik geplant moeten worden. Deze struik trekt vlinders aan en heeft daarnaa…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.