Het kweken van klein fruit

Het kweken van klein fruit Fruit uit eigen tuin is lekker en smaakvol. Klein fruit is gemakkelijk te kweken in een pot of volle grond en neemt niet veel ruimte in beslag. Klein fruit wordt gekweekt in struikvorm of als lage plant. Onder klein fruit worden kruisbessen, rode, witte en zwarte bessen, Japanse wijnbessen, bramen, frambozen en aardbeien verstaan.

Klein fruit aanschaffen

Klein fruit wordt gekweekt in struikvorm of als lage plant. Klein fruit struiken in pot kunnen het hele jaar door (in vorstvrije periodes) worden aangeschaft en geplant. In het najaar is de struik ook verkrijgbaar met alleen een kale wortel. Deze struiken kunnen van begin november tot eind maart, in een vorstvrije periode, worden geplant. Kies per soort voor vroeg, midden of laatdragende rassen zodat de vruchten gespreid kunnen worden geoogst en niet alle vruchten tegelijk rijpen. De meeste klein fruit soorten zijn zelfbestuivend. Het is belangrijk om bij de aankoop op de gezondheid van de plant te letten.

De standplaats

De meeste klein fruit soorten houden van een beschutte plek in de zon. Frambozen en kruisbessen kunnen wel wat schaduw verdragen maar de vruchten rijpen beter, worden groter en zijn smaakvoller als de struik in de zon staat. Bovendien verkleint het de kans op schimmelziekten.

De struiken houden van luchtige, goed waterdoorlatend , humusrijke en licht zure tot neutrale grond. Klein fruit wortelt oppervlakkig en is daarom gevoelig voor te droge of te natte grond.

Het planten

  • Maak de grond voor het planten los tot een diepte van 45 cm.
  • Plaats de planten in een ruim plantgat en houd rekening met de voorgeschreven plantafstand.
  • Om optimaal van het zonlicht te kunnen profiteren worden de struiken in noord-zuid lopende rijen geplant.
  • Verbeter de uitgegraven grond met compost, voor de blauwe bes is tuinturf beter en plant de struiken.
  • Geef na het planten voldoende water en bedek de bodem met een mulchlaag van bijv. bladeren. Dit voorkomt het uitdrogen van de grond en geeft onkruid minder kans om op te komen.
  • Blijf in droge periodes water geven.
  • Verwijder onkruid met de hand omdat schoffelen de wortels van de struiken kan beschadigen.
  • Kort de struiken na het planten in.
  • Bramen zijn vorstgevoelig en kunnen beter in het voorjaar worden geplant.
  • Frambozen en bramen kunnen wel wat ondersteuning van een hekwerk gebruiken. De vruchten rijpen eerder en zijn gemakkelijker te oogsten.

De bemesting

Klein fruit heeft niet veel verzorging nodig. De struiken kunnen één keer per jaar worden bemest met koemestkorrels, compost of stalmest. Dit wordt aan het begin van het groeiseizoen in februari of maart gedaan. Om een te snelle groei van de struiken te voorkomen kan de bemesting ook in twee keer worden gedaan. De eerste helft van de mest wordt begin maart gegeven en de andere helft na de vruchtzetting. De blauwe bes kan worden bemest met tuinturf.

Voor een gezonde groei van de vruchten heeft klein fruit kalium en ijzer nodig. Wees matig met kalk en stikstof want die bemoeilijken de opname van deze stoffen.

Na de oogst

Het klein fruit moet na de oogst weer op krachten kunnen komen om nieuwe knoppen te kunnen maken. Verzorg de struiken door de grond eronder te bedekken met een laag compost en mulch. In de compost zitten voedingsstoffen en de mulchlaag voorkomt uitdroging van de grond. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft. Een goede verzorging geeft een rijke oogst.
© 2012 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleinfruit in de keuken; taarten en dessertsKleinfruit in de keuken; taarten en dessertsAan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoen vruchte…
Kleinfruit in de keuken; jams en drankenKleinfruit in de keuken; jams en drankenAan klein fruit is veel plezier te beleven. Aalbes, kruisbes, bosbes, framboos of aardbei zijn heerlijke seizoensvruchte…
Zomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzZomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzAlcoholloze cocktails zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Wie een tuin heeft met veel vruchten kan te kust en…
Zuivel met vruchten melangesZuivel met vruchten melangesYoghurt, kwark of andere zuivelproducten kunnen bij uitstek goed gecombineerd worden met fruit. Uitgaande van de magere…

Groene aanslag van tegels of straat verwijderenGroene aanslag van tegels of straat verwijderenHet is erg vervelend om groene aanslag op de tegels van het terras te hebben. Ten eerste ziet het er niet mooi uit. En t…
De Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmerDe Clematis in uw tuin, een kleurrijke klimmerDe Clematis is een erg populaire klimplant die vele gezichten kent. Het is een prachtige plant met eindeloos veel toepas…
Bronnen en referenties
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 09-12-2017
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Tuin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.