Red Robin of Glansmispel: een groenblijvende struik
In onze tuin willen we misschien een mooie royale en groenblijvende struik die dient als afscheiding of solitair als decoratie. Veel struiken verliezen hun blad in de winter maar de Red Robin blijft het gehele jaar mooi groen. De Nederlandse naam van deze plant is Glansmispel. De uitlopers van deze struik zijn rood gekleurd wat een levendige aanblik biedt. In mei en juni genieten we van de mooie witte bloemen. De struik kan wel erg hoog worden en moet dan in bedwang gehouden worden.
Oorsprong van de Red Robin
De Red Robin is afkomstig uit Azië, Japan, India en Thailand. Er zijn 40 tot 60 verschillende soorten. Ook in de bergen van Mexico werd deze struik gevonden. De Red Robin wordt in Nederland ook wel
Glansmispel genoemd. De Latijnse naam is Photinia Fraaseri.
De struik als glansmispel
Aan het eind van de zomer zullen veel mensen zich de vraag stellen hoe de tuin er in de winter uit zal zien. We weten dat veel planten hun blad verliezen en de tuin is vaak saai en kaal. Willen we toch wat groen blijvende struiken houden dan is de Red Robin een goede aanschaf. De struik heeft groene bladeren en blijft ook in de winter mooi groen. De uitlopers in het voorjaar bestaan uit mooie rode bladeren die prachtig glanzen in het zonlicht. Gedurende de zomer zien we mooie witte bloemen aan de struik en in de herfst verschijnen dan donkere bessen. In Nederland wordt de Red Robin verkocht als struik maar ook wel als een boompje op stam. Het boompje wordt solitair geplant en staat dan heel decoratief. Zelfs in een kleine voortuin kan een Red Robin leuk staan als groenblijvende plant in de winter. Als struik kan de Red Robin dienen als haag die weinig onderhoud vraagt. Heel mooi staat het om afwisselend een paar Red Robin's te plaatsen met een paar coniferen. De haag blijft dan groen en vraagt nauwelijks onderhoud. In Nederland zijn de belangrijkste soorten
- Photinia Fraaseri; basissoort
- Photinia Fraaseri; Red Robin
- Photinia Fraaseri; Little Red Robin de kleinere variant
Wie kiest voor een Red Robin als afscheiding heeft de keuze uit
Struik
De meeste Red Robin worden gekocht als struik. Zij dienen vaak ter afscheiding of om een bepaalde hoek in de tuin te markeren.
Het is wel belangrijk om de struik de ruimte te geven want het zijn planten die snel groeien.
Red Robin op stam
Een red Robin op stam staat mooi als hij solitair geplaatst kan worden. Hierbij dient men wel goed op te letten of de kleuren een beetje harmoniëren met de rest van de struiken of planten die erbij staan.
Leiboom
Vooral de laatste jaren zien we veel Red Robin's als leibomen verschijnen en zij vormen dan een perfecte afscheiding met uw buren zodat er nauwelijks doorkijk is. Het vraagt wel wat meer snoeiwerk omdat de struik erg snel in de hoogte groeit.
Het planten
Bij het planten moeten we wel voorzichtig zijn met de standplaats. De Red Robin houdt niet van veel wind. Zij vraagt om een zonnige plek maar kan ook goed halfschaduw verdragen. Het planten kan het best gebeuren na de nachtvorst en wel eind februari of begin maart. Maak een groot gat om te planten en geef veel tuinturf. Dit kan gemengd worden met wat scherp zand en gebruik de oorspronkelijke aarde. In het voorjaar wat extra mest geven. Hiervoor kan gedroogde koemest gebruikt worden. Na één jaar heeft de struik over het algemeen geen last meer van de nachtvorst en kan dan wel een stootje verdragen. Alhoewel de struik ook geschikt geacht wordt voor kleine tuinen vraagt de Red Robin toch wel om een ruime standplaats. In een kleine tuin staat een Red Robin op stam wel erg exclusief. Bepaal van tevoren hoe hoog u de stam wilt hebben want deze zal wel dikker worden maar niet meer hoger. Het bolletje zal wel groeien en dat kan gesnoeid worden. De struik kan door snoei in de groei gestopt worden. Wordt er niet gesnoeid dan kan deze struik een hoogte bereiken van wel vijf meter en in warme streken zelfs tot acht meter.
Vorstschade bij Red Robin
Ieder jaar verwisselt ook de Red Robin haar bladeren. De struik blijft groen maar de bladeren verkleuren en alle bladeren vallen af zonder dat de plant echt kaal wordt. Wel zien we dat de struik wat minder uitbundig is aan het eind van de winter. Als gevolg van vorstschade kunnen er donkere vlekken op de bladeren komen. Deze verdwijnen na verloop van tijd vanzelf.
Snoeien
Na de bloei kan de Red Robin gesnoeid worden waarbij we tevoren de afmetingen kunnen bepalen. Sommigen willen alleen een beetje vormsnoei toepassen terwijl andere mensen echt de hoogte en breedte vooraf bepalen. Snoeien moet niet al te rigoureus plaatsvinden omdat dan schade kan ontstaan.
Schimmelziekte
Een enkele maal kan de Red Robin aangetast worden door een schimmelziekte met de naam Entomosporium. We zien dan in het najaar donkerrode vlekken op de bladeren verschijnen terwijl er nog geen sprake kan zijn van vorstschade. Het is belangrijk om dan de plant te snoeien maar ook de afgevallen bladeren te verwijderen omdat de schimmel zich anders kan verspreiden. Soms is het niet nodig om verdere maatregelen te nemen maar het kan ook hardnekkig zijn en dan zullen we moeten spuiten. Tuincentra verkopen bestrijdingsmiddelen tegen deze schimmel.
Reacties
P. Dijkstra, 30-03-2017
Wij hebben 3 red robinboompjes in de tuin staan. Nu al zo'n 3 jaar is er 1 boom wat niet vol in het blad staat. Een beetje kaal en zielig… Nu is het zo dat er voor een lange tijd een kat een langere tijd bij (alleen) deze boom daar zijn behoefte deed, maar dat is nu verholpen door koffiepoeder (gebruikte) rond de stam te strooien. De kat blijft nu weg… Wat nu te doen? Bijmesten? is er speciaal spul voor dit soort problemen?
Reactie infoteur, 31-03-2017
Beste P. Dijkstra,
Katten zijn leuke dieren maar in je tuin kunnen ze veel schade aanrichten. Gelukkig dat dit nu voorbij is, maar het kan lang duren voor de boom weer op volle kracht kan groeien. Ik denk dat het verstandig is om in het voorjaar wat bij te mesten, maar ook zou je kunnen proberen om een beetje aarde rond de plant te vervangen want de schade kan wat dieper zitten.
Ik wens je veel succes,
Met vriendelijke groet,
Celientje1
W. Welters, 11-03-2014
7 stuks Red Robin in tuin (10 jaar oud). Laatste 2 jaar in winterperiode veel bladverlies. Nu dus ook weer ondanks weinig vorst/winter. Afgevallen rode bladeren vertonen zwarte vlekken en deze vlekken zitten ook op de nog groene bladeren.
Graag advies/tip wat te doen. Wil ze ook terugsnoeien omdat bol te groot is geworden; kan dit?.
Reactie infoteur, 12-03-2014
Dank voor uw reactie. Terugsnoeien van Red Robin is geen enkel probleem. Hierdoor zullen ze alleen maar voller worden. De zwarte vlekken op de bladeren komen bij veel Red Robins voor. Zijn over het algemeen niet schadelijk. Maar het is zeker verstandig om een paar bladeren met vlekken mee te nemen naar een goed tuincentrum en daar te vragen hoe u het best kunt handelen.
Met vr. groet,
Celientje1