Kale huur en servicekosten

Kale huur en servicekosten De totale huurprijs van een kamer of woning bestaat uit twee delen: de kale huur en servicekosten. Voor de servicekosten betaalt de huurder meestal een voorschot. Waaruit bestaan de servicekosten? Hoe wordt de hoogte van de kale huur en de servicekosten bepaald? Met name bij kamerhuur is er sprake van all-in huur: de kale huur en servicekosten zijn niet van elkaar gescheiden. De huur kan dan worden gesplitst door de Huurcommissie.

Kale huur en servicekosten

De kale huur en servicekosten vormen samen de totale huurprijs. Soms worden kale huur en servicekosten niet gesplitst in het huurcontract. In dat geval kan er sprake zijn van All-in huur. De huurder kan dan naar de Huurcommissie stappen om de huur te laten splitsen.

Wat is kale huur?

Kale huur is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woning of de kamer. De berekening van de kale huurprijs gaat volgens het puntenstelsel. Het aantal vierkante meters en de kwaliteit van de gezamenlijke voorzieningen bepalen hoeveel punten je kamer waard is. Het aantal punten bepaalt de maximum kale huur.

Wat zijn servicekosten?

Naast de kale huurprijs betaalde de huurder servicekosten. Servicekosten zijn alle kosten die de verhuurder bovenop de kale huurprijs in rekening mag brengen. Onder servicekosten vallen de volgende kosten:
  • Kosten voor het gebruik van gas, water en licht
  • Kosten voor het gebruik van meubels en stoffering
  • Kosten voor het schoonmaken van gemeenschappelijke ruimtes

Voorschot servicekosten

Veel Nederlanders betalen maandelijks een voorschot servicekosten aan de verhuurder. De verhuurder is verplicht om jaarlijks een overzicht te verstrekken van de servicekosten, dit wordt de “afrekening” genoemd. De afrekening is een kostenoverzicht van het voorgaande kalenderjaar. Wat je als huurder teveel hebt betaald, hoor je terug te krijgen. Als het voorschot na berekening te weinig blijkt te zijn, moet je bijbetalen.

Wat is All-in huur

Een all-in huur is een bedrag in één. De kale huurprijs van de woning en de servicekosten zijn niet gescheiden. Als huurder weet u niet hoeveel u betaalt voor de servicekosten en de kale huur. Vraag daarom altijd aan de verhuurder of hij de servicekosten wil splitsen.

De huur splitsen

Als de verhuurder geen gehoor aan geeft aan uw wens, kunt u de Huurcommissie schriftelijk verzoeken om de huur te splitsen in kale huur en servicekosten. Uw huurprijs wordt 55% van de maximale huurprijs voor uw woning volgens het puntensysteem. Het voorschot voor servicekosten wordt vastgesteld op 25% van de nieuwe huurprijs. De huurder moet de nieuwe huur met terugwerkende kracht betalen vanaf het moment dat er een schriftelijk verzoek voor splitsing is ingediend.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten huurwoningKosten huurwoningAls je een huurwoning huurt, krijg je te maken met bijkomende kosten bovenop de kale huurprijs. Zo zijn er de servicekos…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Kamer verhuren: regelsKamer verhuren: regelsKamerverhuur kan een aantrekkelijk manier zijn om bij te verdienen. Er gelden een aantal regels en verplichtingen voor d…
Procedure klacht huurcommissieProcedure klacht huurcommissieU betaalt een te hoge huur, u hebt schimmel op de muur of er is sprake van slecht onderhoud. Als u een klacht of conflic…

Je kamer onderverhurenAls je je kamer tijdelijk niet meer nodig hebt, kun je de kamer onderverhuren. Dat kan voordelig zijn, omdat je als aanb…
Wat is zelfstandige woonruimte?Wat is zelfstandige woonruimte?Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
  • Kamernet
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.