Kosten huurwoning

Kosten huurwoning Als je een huurwoning huurt, krijg je te maken met bijkomende kosten bovenop de kale huurprijs. Zo zijn er de servicekosten: gas, water, licht en elektra. Wat zijn de kosten van een huurwoning? Met welke bijkomende kosten krijg je als huurder te maken?

Kale huurprijs: Wat is de kale huurprijs?

De kale huurprijs is de prijs die de huurder moet betalen om in de woning te wonen. Het is de huurprijs exclusief kosten voor gas, water, licht, elektra enzovoort.

Hoe wordt de kale huurprijs bepaald?

De kale huurprijs komt in principe “vrij” tot stand, maar is gebonden aan een maximum dat bepaald wordt door het puntenstelsel, ook wel “woningwaarderingsstelsel” genoemd. De huurder kan zich beroepen op een redelijke huurprijs volgens dit stelsel. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel, zoals het “all-in huren” en het huren van een monument als woonruimte.

Servicekosten

Servicekosten zijn kosten die bovenop de kale huur van de woning in rekening worden gebracht. Het gaat om:
  • Gas
  • Water
  • Licht
  • Elektra

Maar het gaat ook om kosten voor gezamenlijke diensten, zoals een schoonmaakdienst of het inhuren van een tuinman en administratiekosten van de levering van diensten.

Overige kosten huurwoning

Er zijn ook kosten van schoonmaak – en herstelwerkzaamheden die voor rekening komen van de huurder, zoals kosten voor water, licht, verwarming, inventaris voor ruimtes zoals gangen, trappen, lift, berging/fietsenstalling, hobbykamer en binnentuin. Er kan daarnaast een vergoeding worden gevraagd voor het gebruik van meubels.

Jaarlijks overzicht servicekosten

De verhuurder is verplicht om de huurder jaarlijks een overzicht van de servicekosten te verstrekken. Dat overzicht gaat over het vorige kalenderjaar: januari tot en met december. In het servicekostenoverzicht moet elke kostenpost apart vermeld staan. Ook moet er een duidelijke afsplitsing zijn gemaakt tussen de kale huur en de servicekosten.

Verrekening servicekosten

Jaarlijks moeten de gemaakte servicekosten worden verrekend met de betaalde voorschotten. Zo kan het zijn dat je moet bijbetalen of juist een bedrag terugkrijgt van de verhuurder.

All-in huur

Soms wordt er in het huurcontract geen duidelijke splitsing gemaakt tussen de kale huurprijs en de servicekosten. Er is dan sprake van een “all-in huur”. Dat kan nadelig zijn voor de huurder, voor wie het moeilijker is om te beoordelen of de huurprijs, de huurverhoging en de verrekening van de huurprijs rechtvaardig zijn. Dit komt met name veel voor bij kamerverhuur.

Als je all-in huur betaalt, kun je aan de huurder vragen om de huur te splitsen in kale huur en servicekosten. Als de huurder dat niet wil, kan dit aan de Huurcommissie worden gevraagd.

Bijkomende kosten huurwoning

Naast de servicekosten moet u ook gemeentelijke belastingen en heffingen betalen, zoals bijvoorbeeld de rioolbelasting. De hoogte verschilt per gemeente.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Kale huur en servicekostenKale huur en servicekostenDe totale huurprijs van een kamer of woning bestaat uit twee delen: de kale huur en servicekosten. Voor de servicekosten…
Overzicht maandelijkse uitgavenNiet iedereen heeft een goed overzicht van de uitgaven die hij of zij maandelijks heeft. Voor starters is het al helemaa…

Wat is een voorlopig koopcontract?In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een voorlopig koopcontract niet meer vrijblijvend. Na de bedenktijd k…
Een monument kopen als eigen huisHet kopen van een monument heeft voordelen en nadelen. Naast de schoonheid van het huis is een bijkomend voordeel dat he…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.