Procedure klacht huurcommissie

Procedure klacht huurcommissie U betaalt een te hoge huur, u hebt schimmel op de muur of er is sprake van slecht onderhoud. Als u een klacht of conflict hebt met de verhuurder over de huurprijs, kunt u de huurcommissie inschakelen om de huur te verlagen. Ook waar het gaat om het onderhoud in verhouding tot de huur, de servicekosten. Wat is de procedure om de huurcommissie in te schakelen. Kunt u de huurcommissie vragen om een uitspraak of advies? U hebt recht op huurbescherming.

Wanneer de huurcommissie inschakelen?


Waarover gaat een huurcommissie?

Zolang het gaat om een huis met een huur die beneden de grens van de geliberaliseerde huur ligt, kunt u de huurcommissie inschakelen. De grens ligt bij 735 euro huur per maand in 2020 en 750 euro in 2021. Wel kunt u ook de huur van een geliberaliseerde woning de
de eerste zes maanden van de geliberaliseerde huurovereenkomst laten toetsen. Als de huur ten onrechte is verhoogd en te weinig punten van waardering heeft, wordt de huur alsnog verlaagd.

Waar besluit de huurcommissie niet over?

De huurcommissie gaat niet over:
  • De geliberaliseerde huursector als een woning al meer dan zes maanden daartoe behoort;
  • Het zoeken naar een nieuwe woning;
  • De huur van bedrijfsruimten;
  • Het opzeggen van de huur;
  • Overlast.

Ik wil een klacht indienen

Een klacht kunt u indienen bij de huurcommissie over:
  • De all-in huurprijs ofwel de kale huur plus servicekosten;
  • Huurverlaging of verhoging. Denk aan een huurverhoging of te hoge huur bij slecht onderhoud, vochtproblemen, een slechte isolatie van de woning;
  • De huur in relatie tot een woningverbetering en onderhoud;
  • Hoogte van de servicekosten en de huurprijs, zowel het maandelijks voorschot als de eindafrekening;
  • Een (ander) geschil tussen een huurdersorganisatie en een verhuurder.

Als u een klacht indient, krijgt u vervolgens van de huurcommissie een bevestiging van ontvangst. U kunt uw klacht altijd nog intrekken, maar wacht daarmee niet te lang als u een zaak niet wilt voortzetten. Een belangrijk instrument van een huurcommissie is het puntenstelsel waarin elk onderdeel van een huurhuis wordt gewaardeerd en bepaalde punten krijgt toebedeeld. Het aantal vierkante meters, dubbel glas, een mooi badkamer, isolatie, allemaal leveren ze bepaalde punten op. Het puntentotaal bepaalt de maximaal toegestane en redelijk geachte huur. De huurcommissie kan ook besluiten tot een tijdelijke huurverlaging totdat de noodzakelijke verbeteringen aan het huis zijn aangebracht.

Procedure en kosten

Een huurcommissie inschakelen is niet gratis. U betaalt als huurder 25 euro aan kosten en de tegenpartij, denk aan particulieren, een stichting of vereniging, betaalt 300 euro. De huurcommissie komt pas in actie als er betaald is. Het is wel zo dat als u gelijk krijgt, u uw geld ook terugkrijgt. De tegenpartij moet dan ook uw inleg betalen. U vult een verzoekformulier in en stuurt het op naar de commissie. Als u een minimuminkomen hebt, kunt u ook de betaalde leges terugvragen. Let erop dat voor verschillende klachten en verzoeken verschillende formulieren aanwezig zijn. Een huurcommissie zal informatie opvragen over het huurhuis, een rapport van bevindingen opstellen dat naar huurder en verhuurder gaat, en vervolgens een hoorzitting houden. Pas daarna volgt de definitieve uitspraak of volgt een advies. Bent u het niet met de uitspraak eens, dan kunt u altijd nog naar de rechter toestappen. Zowel als huurder als verhuurder. Het gaat wel wat tijd kosten allemaal, maar een klacht wordt regelmatig toegewezen. Dit maakt het allemaal wel de moeite waard.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huur BegrippenlijstOf je nu een woning, hospitakamer, studentenkamer of een deel van een woonruimte gaat (ver)huren, je komt in aanmerking…
Huurverlaging vragen vanwege schimmelHuurverlaging vragen vanwege schimmelAls er sprake is van schimmel in een gehuurde woning, dient u dat als huurder meteen schriftelijk aan de verhuurder te m…
Tweede woning verhuren en leegwaarderatio 2019, 2020 en 2021Tweede woning verhuren en leegwaarderatio 2019, 2020 en 2021Een tweede woning verhuren heeft in 2022 en 2023 twee voordelen: een onbelaste huur en het recht op een lagere waarde in…
Gevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagGevolgen huurverhoging voor de huurtoeslagBetekent een hogere huur ook geen of minder huurtoeslag? Wat zijn de gevolgen van de jaarlijkse huurverhoging voor de hu…

Waar op letten bij kopen eerste huisWaar op letten bij kopen eerste huisBij het kopen van uw eerste huis weet u nog niet precies waar u op moet letten en hoe u het moet aanpakken. In dit artik…
Kopen van een huis dat staat op vervuilde grondKopen van een huis dat staat op vervuilde grondOp veel plaatsen in Nederland waar woningen worden gebouwd is er sprake van bodemverontreiniging. Het is altijd verstand…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.