Wat is onderhuur?
Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhuur eigenlijk wel toegestaan? En hoe zit het met onderverhuur bij kamerverhuur? Onderhuur is het huren van woonruimte van een andere huurder. Zo ontstaan er twee huurcontracten. Onderhuur is toegestaan, mits de hoofdverhuurder toestemming geeft en er geen verbod op onderhuur is opgenomen in het huurcontract.
Wat is onderhuur?
Onderhuur betekent dat je woonruimte huurt van een andere huurder. Er zijn twee huurovereenkomsten: één tussen de onderhuurder en de huurder en één tussen de huurder en de verhuurder.
Voorbeelden van onderhuur
- Een vrouw huurt een appartement, waarin zij één kamer vrij heeft. Ze doet niets met de kamer en besluit de kamer te verhuren aan een student.
- Een stel gaat voor een half jaar naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen en besluit hun woning onder te verhuren aan kennis, die op korte termijn op zoek is naar woonruimte.
Begrippen bij huur
Huurtermen kunnen soms verwarrend zijn. Enkele begrippen:
- De (hoofd)huurder: degene die de woonruimte huurt van de hoofdverhuurder
- Onderhuurder: degene die de woonruimte van de verhuurder huurt (de huurder)
- De hoofdverhuurder: degene die de woonruimte verhuurt aan de huurder
Onderverhuur en huurbescherming
Een onderhuurder heeft huurbescherming, ook als de verhuurder vertrekt en de medehuurder de overeenkomst voortzet. De onderhuur loopt dan door. Als je een zelfstandige woonruimte huurt, heb je ten opzichte van de hoofdverhuurder ook huurbescherming. Je kunt niet zomaar uit je huis worden gezet: hier gaat een kantonrechterprocedure aan vooraf.
Is onderhuur toegestaan?
Onderhuur is toegestaan, maar er is toestemming van de hoofdverhuurder vereist. Als de toestemming niet uitdrukkelijk is gegeven, is het niet mogelijk om onder te verhuren. Soms is onderhuur helemaal uitgesloten, bijvoorbeeld als in het huurcontract een verbod op onderhuur is opgenomen. Een uitzondering is het verhuren van een gedeelte van een zelfstandige woonruimte. Dan is uitdrukkelijke toestemming niet vereist, maar als in het contract onderhuur verboden is, is het absoluut niet toegestaan.
Onderhuur bij kamerverhuur
Onderhuur komt veel voor bij het verhuren van studentenkamers. Veel studenten gaan voor een bepaalde periode in het buitenland studeren. Het zou zonde zijn om hun kamer te moeten opgeven, terwijl ze slechts een half jaar weg zijn. Daarom bieden ze de kamer aan in onderverhuur. Met name in de zomervakanties worden kamers in onderverhuur aangeboden. Het gaat dan om tijdelijke kamers.
Voordelen & nadelen onderhuur
Voor de huurder/verhuurder biedt onderhuur duidelijke voordelen. Het genereert extra inkomsten. Als je als student voor een half jaar naar het buitenland gaat en je kamer onderverhuurt, dan krijg je niet te maken met dubbele woonlasten. Je kunt in veel gevallen je meubels gewoon laten staan. Dat is ook een voordeel voor de huurder, die geen nieuwe spullen aan hoeft te schaffen.
Onderverhuur: tips
Tenslotte tips voor verhuurders die woonruimte willen onderverhuren.
- Laat de onderverhuurder de huur aan jou betalen en niet rechtstreeks aan de hoofdverhuurder. Zo ben je ervan verzekerd dat de hoofdverhuurder de huur gewoon betaald krijgt.
- Maak goede afspraken omtrent de verzekering van de inboedel
- Vraag een redelijke borg, die je teruggeeft als de onderhuurder de spullen in redelijke staat teruggeeft