Onderhuur van (studenten)kamer: hoe werkt het?

Onderhuur van (studenten)kamer: hoe werkt het? Hoe werken onderverhuur en onderhuur precies? En mag je altijd wel onder(ver)huren? Wanneer je op stage of op reis bent in het buitenland of tijdelijk in een andere stad gaat wonen is het een handig idee om je kamer of woning onder te verhuren. Hierdoor kan je altijd terugkomen in je huis maar betaal je geen onnodige extra huur. Er zijn echter veel aspecten waar je op moet letten voordat een kamer onderverhuurt. Zo is het nodig om toestemming van de oorspronkelijke verhuurder krijgen en heb je heel wat documenten nodig voor de onderhuur door de gemeente goedgekeurd wordt. Daarbij varieert de regelgeving per gemeente: zo verschilt de regelgeving voor onderhuur in Amsterdam met die van Delft. Tenslotte moet je er goed op letten aan wie je de kamer onderhuurt en is het essentieel dat er duidelijke afspraken gemaakt worden.

Inhoudsopgave


Onderhuur: verschil zelfstandige woning en kamer

Voordat je een kamer onderverhuurt moet je goed op de hoogte zijn van de wettelijke situatie van jou eigen kamer. Zo is er een verschil tussen een zelfstandige woning en een kamer in een gedeeld huis. Een kamer kan echter ook zelfstandig zijn. Dit is meestal zo wanneer je een eigen voordeur hebt (met sleutel) en een eigen huisnummer. Vaak is dit het geval als je in een studentenflat woont.

In principe mag je een deel van een gehuurde zelfstandige woning, een kamer bijvoorbeeld, bijna altijd onderverhuren. Hier zijn echter uitzonderingen op dus vraag voor de zekerheid aan de hoofdverhuurder of hier toestemming voor is.

Bij een onderhuur van een gehele zelfstandige woning of kamer is altijd toestemming nodig van de hoofdverhuurder. Bij studentenwoningen kan dit bijvoorbeeld DUWO zijn. De hoofdverhuurder staat vaak onderhuur toe onder bepaalde voorwaarden. Zoek deze voorwaarden op en bekijk of de onderhuurder hieraan voldoet.

Huurbescherming

Wanneer je een kamer onderhuurt heb je recht op huurbescherming. Dit houdt in dat wanneer de huurder en de onderhuurder een contract hebben getekend voor een bepaalde periode de onderhuurder niet zomaar uit huis gezet kan worden, mits hij of zij aan de voorwaarden van het contract voldoet.

Hoe lang mag ik mijn kamer onderverhuren?

De lengte van de onderhuur is afhankelijk van de hoofdverhuurder. Vaak komt dit neer op een maximale periode van 6 maanden. Het is echter ook mogelijk dat deze lengte groter of kleiner is.

Inschrijven bij de gemeente: welke papieren heb ik nodig?

Het is handig om zo snel mogelijk, het liefst voor de verhuizing, de onderhuur bij de gemeente te regelen. Zo kom je niet achteraf voor verrassingen te staan wanneer de onderverhuurder bijvoorbeeld al in het buitenland is. In verband met de uitwonende studiebeurs is het daarnaast essentieel om zo snel mogelijk ingeschreven te staan op het nieuwe adres; hier later meer over.

In elke gemeente variëren de papieren die er nodig zijn maar over het algemeen komt het op het volgende neer:
  • Onderhuurovereenkomst – zelf op te stellen of op internet van verschillende partijen te downloaden
  • Identiteitsbewijs van onderhuurder en onderverhuurder – ID-kaart, paspoort of rijbewijs van beiden
  • Oorspronkelijk huurcontract van de onderverhuurder – Dit is niet bij elke gemeente nodig. Het onderhuurcontract kan bewijzen dat de onderhuur al dan niet geldig is en daarom willen veel gemeenten dit contract ook controleren.
  • Toestemming voor onderhuur van hoofdverhuurder – Dit is een alternatief of toevoeging op het huurcontract. Hieruit toont de hoofdverhuurder expliciet aan dat zij de onderhuur toestaat (al dan niet onder bepaalde voorwaarden).

Studiefinanciering

Krijgen de onderhuurder en de onderverhuurder nog steeds een uitwonende studiebeurs? Wanneer beide ingeschreven staan op het desbetreffende adres en dus uitwonend zijn hebben ze allebei recht op een uitwonende beurs. Zorg er goed voor dat je de wetgeving van de DUO omtrent uitwonende en thuiswonende studiefinanciering goed kent. Het is belangrijk de onderhuur al vast te stellen voor de verhuisdatum zodat de DUO op tijd ingelicht kan worden zodat de onderhuurder al direct de eerste mand uitwonende studiefinanciering kan krijgen om zo eventuele moeilijkheden te voorkomen.

Maak goede afspraken met de onderhuurder

  • Over de volgende zaken moeten goede afspraken gemaakt worden. Probeer zo veel mogelijk in het huurcontract te verwerken:
  • Huurprijs per maand
  • Datum waarop de huur betaald dient te worden (bijvoorbeeld eerste dag of maandag van de maand)
  • Omgang met schade en gebruik van eventueel aanwezige meubels
  • Extra kosten voor diensten: bijvoorbeeld internetverbinding of TV
  • Definitieve afspraak over de huurperiode

Sociale afspraken

Zorg ervoor dat de rest van het huis de onderhuurder ook kent en instemt bij een huis met gedeelde ruimtes. Kom daarnaast meer te weten over de financiële situatie van de onderhuurder zodat je daar later geen problemen mee krijgt. Maak duidelijke afspraken en ga niet direct over tot de beslissing om de kamer onder te verhuren. Uiteindelijk geef je iemand toch toestemming om jou kamer en meubels te gebruiken dus weet wie je vertrouwt.
© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je kamer onderverhurenAls je je kamer tijdelijk niet meer nodig hebt, kun je de kamer onderverhuren. Dat kan voordelig zijn, omdat je als aanb…
Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…
Kamer huren: soorten studentenkamersHet is zover: je gaat op kamers. Er zijn verschillende soorten kamers en vormen van kamerverhuur, met bijbehorende recht…

Verhuizen: waar moet ik aan denken als ik iets ga hurenZo goed als iedereen verhuist ooit in zijn leven minstens één keer. Het verlaten van het ouderlijk nest is iets waar vee…
ZZP-er - duur huis huren kan, een huis kopen nietZZP-er - duur huis huren kan, een huis kopen nietHet is toch vreemd dat het ZZP-ers vaak niet lukt om een hypotheek af te sluiten voor een relatief laag hypotheekbedrag?…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/onderverhuren-en-tijdelijk-verhuren
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.