Wat is een waarborgsom?

Na het tekenen van een voorlopig koopcontract, hebben de verkopers en de kopers onderling een akkoord bereikt. De afspraken worden vastgelegd, en de partijen kunnen niet meer onder het contract uit. Om als verkoper meer zekerheid te krijgen, kan overeen gekomen worden dat de koper een waarborgsom gaat storten bij de notaris. Zodra het voorlopig koopcontract is getekend, moet het akkoord nog financieel worden afgewikkeld. Dit gebeurt pas bij de overdracht bij de notaris. Tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en de daadwerkelijke overdracht kunnen soms wel maanden zitten. Door een waarborgsom af te spreken met de koper, bouwt de verkoper een extra zekerheid in.

Wat is een waarborgsom?

Zodra een voorlopig koopcontract zeker is, kan de koper verplichting worden om een waarborgsom te storten. Dit is een bedrag ter grootte van ongeveer 10 procent van het bedrag dat betaalt moet worden voor het huis. Dit bedrag komt overeen met de boetebepaling die in het voorlopig koopcontract vaak wordt opgenomen. Indien de koper de uiteindelijke overdracht niet door kan of wil laten gaan, heeft de verkoper recht op dit percentage van de koopsom. Dit is een extra zekerheid die de verkoper kan inbouwen.

In de praktijk blijkt namelijk vaak dat de boetebepaling niet werkelijk geïncasseerd kan worden, doordat de koper niet over een dergelijk bedrag beschikt. Door het waarborgsom bij de notaris te storten kan de boete eenvoudiger geïncasseerd worden.

Kan de koper vóór de overdracht een bedrag storten vanuit de hypotheek?

Nee, de bank zal het geld pas beschikbaar stellen na de overdracht van het huis bij de notaris. Dit probleem kan verholpen worden door het bedrag niet te storten bij de notaris, maar door een bankgarantie af te geven.

Wanneer moet het waarborgsom voldaan worden bij de notaris?

Dit bedrag hoeft pas voldaan te worden nadat de verkoop zeker is geworden. In eerste instantie gelden er vaak nog ontbindende voorwaarden. Op basis hiervan kan het voorlopig koopcontract nog ontbonden worden tot een bepaalde datum. Nadat deze datum bereikt is, is de koop definitief geworden.

Wat gebeurt er met het waarborgsom bij overdracht van de woning?

Het bedrag aan waarborgsom zal verrekend gaan worden met het nog te betalen bedrag voor de daadwerkelijke overdracht van het huis. In het geval het een bankgarantie betreft, zal deze komen te vervallen.

Hoe moet de verkoper het boetebedrag incasseren als er geen waarborgsom is gestort bij de notaris?

Het is vaak lastig om een dergelijk groot bedrag te verhalen bij de verbreker van de afspraken in de koopovereenkomst. In de praktijk blijkt ook vaak dat de verkoper de koper niet gaan houden aan de verplichting om 10 procent van de koopsom als boete te betalen. De verkoper moet zelf zorgen voor de incasso van het bedrag. Hij kan wel in zijn recht staan, maar daar is het bedrag nog niet mee binnen. Een groot nadeel is dat er waarschijnlijk een juridische getouwtrek gaat beginnen. Gedurende deze periode kan de verkoper het huis niet verkopen aan iemand anders.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een voorlopig koopcontract?In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is een voorlopig koopcontract niet meer vrijblijvend. Na de bedenktijd k…
Ontbindende voorwaarden – de vijf meest gebruikelijkeBij het kopen van een huis moet je rekening houden met voorbehouden die er nog zijn om de koop ook daadwerkelijk voort t…
Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenOntbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenHet kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u…
Koopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudKoopcontract woning ontbinden: financieringsvoorbehoudEen woning kopen onder het voorbehoud van een keuring is een standaardclausule in een koopcontract. Wie een woning wil k…

Wat is onderhuur?Wat is onderhuur? Wat zijn de rechten van een onderhuurder? Wat zijn de voordelen en nadelen van onderhuur en is onderhu…
Kosten huurwoningKosten huurwoningAls je een huurwoning huurt, krijg je te maken met bijkomende kosten bovenop de kale huurprijs. Zo zijn er de servicekos…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.