Een monument kopen als eigen huis

Het kopen van een monument heeft voordelen en nadelen. Naast de schoonheid van het huis is een bijkomend voordeel dat het onderhouden van het huis fiscaal gunstig kan worden uitgevoerd. Een nadeel is dat u gehouden bent aan strenge bouwvoorschriften en beperkingen. Voor de liefhebbers van historische panden is het een droom om een monument te kopen en op te knappen. Een ander zou er juist voor terugdeinzen als het een monument is. Voor het verbouwen van een dergelijke woning zult u gehouden worden aan strikte voorwaarden en beperkingen.

Daarnaast zullen de onderhoudskosten over het algemeen ook hoger zijn in vergelijking met een reguliere woning. Dit wordt mede veroorzaakt doordat u bepaalde materialen moet gebruiken bij het onderhouden en verbouwen van het huis. In dit artikel treft u de voordelen en de nadelen aan van het kopen van een monument.

Voordelen van het kopen van een monument?

Het grootste voordeel is uiteraard de historie van het gebouw en vaak zijn dergelijke bouwwerken mooi om te zien. U kunt voor het onderhouden en verbouwen in aanmerking komen voor financiele ondersteuning.

Afhankelijk van het soort monument kunt u ook nog een fiscaal gunstige regeling krijgen. Dit zal uitsluitend het geval zijn bij rijksmonumenten, en bijvoorbeeld niet bij gemeentelijke en provinciale monumenten.

Nadelen van het kopen van een monument?

Het is vaak prijzig om deze gebouwen te kopen, onderhouden en te verzekeren. Daarnaast wordt u gehouden aan strikte beperking met betrekking tot het onderhoud, verbouwingen en bestemming van het gebouw.

Voor een verbouwing heeft u naast een bouwvergunning ook een monumentenvergunning nodig. Deze maatregelen zijn ingesteld om monumenten te beschermen en op deze manier te behouden. Er kunnen zelfs voorwaarden worden gesteld hoe de verbouwing moet worden uitgevoerd.

De juiste vergunningen verkrijgen

Zonder vergunning is het verboden om aanpassingen door te voeren aan of in het huis. Om er zeker van te zijn dat u op de juiste manier handelt, moet u iedere aanpassing eerst voor gaan leggen. In de Monumentenwet is het volgend verbod vastgelegd “Een beschermd monument zonder vergunning af te breken, te verstoren, te verplaatsen of te wijzigen, dan wel te herstellen en te gebruiken op een wijze die het monument ontsiert of in gevaar brengt.”

Mogelijk recht op subsidies

Door provincies en gemeenten worden ook subsidies beschikbaar gesteld om woningen die als monument worden beschouwd te onderhouden. Bij de gemeente kunt u informeren naar de mogelijkheden van subsidies.

Hoe kunt u een monument vinden die te koop staat?

De meeste mensen die een monument hebben gekocht, hebben deze bij toeval gevonden. U kunt op Funda niet gaan zoeken naar monumenten. Op het internet komt u internetsites tegen die speciaal gericht zijn op monumenten. Een voorbeeld hiervan is Redres.nl (een erfgoedmakelaar).
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesRijksmonument: de fiscale aftrek en subsidiesKoopt u een Rijksmonument, dan profiteert u mogelijk ook van de fiscale voordelen en subsidies die horen bij een monumen…
Monument kopen: Voordelen, nadelen en waarop moet je letten?Iedereen wil natuurlijk graag een origineel huis, iets wat niemand anders heeft. Een monument kopen is dan ook erg aanlo…
Aftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingAftrek rijksmonument 2018, 2019 en 2020 inkomstenbelastingVoor een rijksmonument kunt u in 2018 onder voorwaarden allerlei onderhoudskosten aftrekken. In 2019 en 2020 is daar een…
Monumenten en hun beschermingMonumenten en hun beschermingVolgens de monumentenwet van 1988 is een monument: “Een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat…

Kosten huurwoningKosten huurwoningAls je een huurwoning huurt, krijg je te maken met bijkomende kosten bovenop de kale huurprijs. Zo zijn er de servicekos…
Ontbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenOntbindende voorwaarden die u altijd moet opnemenHet kopen van een huis is een beslissing met grote financiële gevolgen. Door ontbindende voorwaarden op te nemen kunt u…
Bronnen en referenties
  • Eigenhuis.nl
  • Redres.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.