Wat te doen bij verborgen gebreken?
Op het moment dat de woning is overgedragen van de verkoper naar de koper, heeft de koper het huis gekocht in de staat waarin het verkeerd. Toch blijft het mogelijk om de vorige eigenaar aansprakelijk te stellen voor geborgen gebreken, waarvan de verkoper vermoedelijk wel van op de hoogte was.De verkoper is verplicht om de informatie te verschaffen die hij heeft over het huis. Aan de andere kant heeft de koper van het huis een onderzoeksplicht om te achterhalen in welke staat het huis verkeerd. In het geval de koper het vermoeden heeft dat de verkoper niet voldaan heeft aan zijn informatie plicht, kan hij de verkoper aansprakelijk stellen voor het verborgen gebrek.
In dit artikel treft u een stappenplan aan om de verkoper aansprakelijk te stellen voor de kosten die voortvloeien uit het gebrek.
Het gebrek melden bij de verkoper
Na het ontdekken van het gebrek, moet u dit zo snel mogelijk melden aan de verkoper. U doet er verstandig aan om dit schriftelijk te doen, en de brief vervolgens aangetekend te versturen. Op deze manier kunt u aantonen dat u de verkoper op de hoogte hebt gebracht. In de brief moet u verzoeken om het probleem zo snel mogelijk op te lossen. Vooraf is het wel netjes om even telefonisch contact op te nemen om het probleem voor te leggen. Anders komt de brief als een onaangename verrassing.Proberen het probleem op te lossen
De verkoper zal in eerste instantie niet de urgentie voelen om het probleem op te lossen. Het huis is ten slotte verkocht en de koper heeft een onderzoeksplicht. U zult goed moeten kunnen onderbouwen dat het een verborgen gebrek is. Een lekkage bijvoorbeeld zal waarschijnlijk ook al bestaan hebben voordat de overdracht heeft plaatsgevonden. De beste manier om het probleem op te lossen, is door gelijk onderling op zoek te gaan naar een oplossing. U zou kunnen afspreken om de kosten te verdelen, maar indien u in de veronderstelling bent dat de verkoper alles moet betalen, zult u er waarschijnlijk onderling niet uitkomen.Ingebrekestelling naar de verkoper sturen
Indien jullie er onderling niet uitkomen, kunt u de volgende stap in het proces zetten. U gaat een aangetekende brief sturen waarin u de verkoper in gebreke stelt. Hierin eist u van de verkoper een schadevergoeding of u eist dat hij de schade gaat herstellen. Dit is ook het moment waarop u uw rechtsbijstandsverzekering moet inschakelen.In de brief moet u een redelijke termijn geven waarin de wederpartij kan reageren op uw brief. In uw brief moet u opnemen dat u juridische stappen gaat ondernemen indien reactie uitblijft. In het geval u gelijk tot herstel van de schade moet overgaan (bijvoorbeeld bij ernstige lekkage), moet u wel zorgen voor bewijs van de situatie vóór het herstel. In het geval u uw rechtsbijstandverzekeraar al hebt ingeschakeld, moet u eerst overleggen met de verzekeraar over hoe te handelen.