Verborgen gebreken bij aankoop van een onroerend goed (BE)

Verborgen gebreken bij aankoop van een onroerend goed (BE) U hebt een onroerend goed gekocht en pas na de aankoop blijkt het goed een gebrek te hebben waarvan u niet op de hoogte was. Wat kan u hiertegen doen? Bij de aankoop van een onroerend goed is het mogelijk dat er nadien gebreken opduiken waarvan u het bestaan niet kende. Dit kan natuurlijk erg negatieve gevolgen hebben voor u als koper. Misschien hebt u een te hoge prijs betaald, of had u het goed wel helemaal niet gekocht als u van het gebrek afwist. Gelukkig ben je als koper beschermd tegen verborgen gebreken.

Gebrek

Een verborgen gebrek wordt door het burgerlijk wetboek nauwkeurig omschreven. Artikel 1641 B.W. definieert een verborgen gebrek als volgt: “Het gebrek dat de verkochte zaak ongeschikt maakt tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of het gebrek dat dit gebruik zodanig vermindert dat de koper, indien hij het gebrek gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht”.

Het gebrek kan dus een situatie zijn die de zaak zelf aantast, zoals vocht in de woning, maar ook een functioneel gebrek dat niet echt op de zaak zelf slaat, maar op het gebruik waarvoor het goed aangekocht is, zoals bijvoorbeeld een bouwovertreding.

Het gebrek moet verborgen zijn. Dit wil zeggen dat het gebrek niet kon opgemerkt worden door de koper die een normale controle uitvoerde op de te koop aangeboden zaak. Een normale controle wordt gezien als een “aandachtig onderzoek door een ernstig persoon”.

Mogelijkheden tegen de verkoper

Om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding of de ontbinding van de koopovereenkomst, moet het absoluut om een verborgen gebrek gaan. Er is geen verhaalsmogelijkheid voor zichtbare gebreken, gezien de koper zich hiervan had moeten vergewissen voor hij tot de aankoop overging.

De mogelijkheid bestaat om contractueel op te nemen dat de verkoper niet aansprakelijk gesteld kan worden voor gebreken, ook niet voor verborgen gebreken. In dat geval zal u de verkoper niet kunnen aanspreken mochten er gebreken opduiken na de aankoop.

Ervanuitgaande dat er geen dergelijke clausule in het verkoopcontract is opgenomen, kan je dus wel aanspraak maken op een schadevergoeding bij het opduiken van een verborgen gebrek, maar enkel als je de kwade trouw van de verkoper kan aantonen. Kwade trouw houdt in dat de verkoper het verborgen gebrek kende op het moment van de verkoop, maar dit niet aan de koper heeft medegedeeld. Was de verkoper niet op de hoogte van het bestaan van het gebrek, of kende hij het gebrek maar heeft hij de koper daarover ingelicht, dan is hij te goeder trouw en kan hem niets verweten worden.
Het is aan de koper om aan te tonen dat de verkoper te kwader trouw was. Dit is niet eenvoudig, vaak vereist dit een deskundigenonderzoek die zal nagaan of de verkoper maatregelen heeft getroffen om het gebrek te camoufleren, door bijvoorbeeld panelen te plaatsen voor een muur die met vocht doordrongen is.

Als de verkoper van het goed een professionele verkoper is, geldt een vermoeden van kwade trouw. In dat geval wordt de bewijslast dus omgekeerd: u hoeft niet aan te tonen dat de verkoper te kwader trouw is, hij moet aantonen dat hij te goeder trouw gehandeld heeft.

Om schadeloosstelling te kunnen verkrijgen moet de rechtsvordering tegen de verkoper ingesteld worden binnen een korte termijn. Deze termijn werd niet exact bepaald door de wetgever, maar het is belangrijk de rechtsvordering zo snel mogelijk na het ontdekken van het gebrek in te stellen. Enkel zo kan men nog nagaan of het gebrek wel degelijk bestond bij het afsluiten van de overeenkomst.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis met verborgen gebrekenHuis met verborgen gebrekenWie onverwacht tegen verborgen gebreken aanloopt na het kopen van een woning kan de verkoper aansprakelijk stellen. Maar…
Wat zijn verborgen gebreken?Het aankopen van een huis is een grote financiële beslissing. Door verborgen gebreken kunt u een huis hebben gekocht die…
Wie is aansprakelijk voor gebreken in uw woning?Wie is aansprakelijk voor gebreken in uw woning?Verborgen gebreken en juridische aansprakelijkheid. U koopt een droomhuis op een prachtlocatie. Maar na verloop van tijd…
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…

Een woning verkopen: Attesten aanvragen! (BE)Een woning verkopen: Attesten aanvragen! (BE)Wie zijn huis of appartement wil verkopen, is nog niet klaar als het bordje "Te koop" in de voortuin staat. Tegenwoordig…
Een woning kopen via een vastgoedmakelaar: de voordelen!Een woning kopen via een vastgoedmakelaar: de voordelen!Een woning kopen doe je niet zomaar. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over alle mogelijke aspecten die bel…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.