Contract afsluiten met de makelaar

U kunt geld besparen en problemen voorkomen door duidelijke en goede afspraken te maken met de makelaar die u inschakelt. Gaat de makelaar bijvoorbeeld ook kosten rekenen om het moment dat u het huis uit de verkoop haalt? Iedereen kan zich tegenwoordig makelaar noemen en opdrachten aannemen om huizen te verkopen. Hierdoor zijn de contracten die makelaars hanteren ook sterk afwijkend van elkaar. Dit geldt echter niet voor de makelaars die zijn aangesloten bij de grotere brancheorganisaties als NVM en VBO. De makelaars binnen dezelfde brancheorganisatie zullen ook dezelfde, of vergelijkbare, voorwaarden hanteren. Toch is het verstandig om exact op papier te zetten wat de onderlinge afspraken zijn.

Wat kost het inschakelen van een makelaar?
De tarieven bieden ruimte voor onderhandeling. Dat geldt zeker voor de makelaars die niet zijn aangesloten bij een brancheorganisatie. De meeste makelaars hanteren een tarief van ongeveer 1,6 tot 2 procent. Dit zijn de standaardtarieven, dat wil echter nog niet zeggen dat u niet kunt proberen om er een lager percentage uit te slepen.

Vast bedrag afspreken

De makelaars uiten hun tarief vaak in een percentage van het verkoopbedrag, maar u kunt ook gewoon een vast bedrag afspreken. Het is aan de makelaar om daar wel of niet mee akkoord te gaan. Eventueel kunt u nog onderhandelen over de hoogte van het vast bedrag.

Prijs en kwaliteit

De prijs moet u zo laag mogelijk houden, maar u moet ook oog blijven houden voor de kwaliteit van de dienstverlening. U kunt mogelijk goedkoper bij een bemiddelaar in verzekeringen die zich ook makelaar noemt, maar wat is de kwaliteit van de makelaar? U kunt proberen om referenties op te vragen, zodat u in ieder geval kunt vertrouwen op zijn of haar deskundigheid.

In het verleden werden uitsluitend de huizen van de NVM getoond op Funda, maar daar zijn ze inmiddels van af gestapt. De huizen van de NVM makelaars komen nog wel steeds beter uit de verf in vergelijking met huizen van de overige makelaars.

Wat mag u van de makelaar verwachten?

Wat gaat de makelaar voor u doen voor het bedrag aan courtage? Er zijn tegenwoordig ook makelaarsorganisaties die een uitgeklede vorm van dienstverlening bieden. De courtage is lager en daar staat tegenover dat u meer zelf moet doen, zoals de rondleiding van potentiële kopers.

Kunt u tussentijds onder het contract uit?

Voordat u het contract met de makelaar gaat ondertekenen, is het verstandig om na te gaan wat er gaat gebeuren op het moment dat u besluit om het huis uit de verkoop te halen? Dit kan zijn in verband met omstandigheden, of doordat het niet het gewenste verkoopprijs gaat opleveren.

Welke bijkomende kosten kunt u verwachten?

U moet samen met de makelaar afspraken maken over de bijkomende kosten die u kunt verwachten. De makelaar kan goed inschatten hoeveel kosten hij moet maken om het huis aan de man te brengen. Hierbij kunt u denken aan advertentiekosten en eventueel de kosten voor het maken van de foto’s.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een makelaar?Wat kost een makelaar?Een makelaar kunt u inschakelen bij het kopen of het verkopen van een huis. Hij rekent hiervoor een courtage als vergoed…
Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…
Makelaars in Dordrecht - aanbod en belangrijkste verschillenMakelaars in Dordrecht - aanbod en belangrijkste verschillenIn Dordrecht (Zuid-Holland) zijn veel woningmakelaars actief. Deze makelaars kunnen je helpen bij de verkoop van je woni…

De redenen om nog geen huis te kopenDe Nederlandse huizenmarkt heeft een dipje doorgemaakt in de jaren vanaf 2008 tot en met 2011. Afhankelijk van de provin…
Wat te doen bij verborgen gebreken?Op het moment dat de woning is overgedragen van de verkoper naar de koper, heeft de koper het huis gekocht in de staat w…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.