Een woning verkopen: Attesten aanvragen! (BE)

Een woning verkopen: Attesten aanvragen! (BE) Wie zijn huis of appartement wil verkopen, is nog niet klaar als het bordje "Te koop" in de voortuin staat. Tegenwoordig moeten heel wat attesten aangevraagd worden die verplicht zijn bij de verkoop van een onroerend goed. Een woning verkopen? Eenvoudig, denk u! U hangt een bordje voor het raam, plaatst een advertentie op het internet en vertelt aan iedereen die het horen wil dat uw woning te koop is. Helaas houdt het daar niet op. Als verkoper moet je een aantal attesten aanvragen bij verschillende instanties, alvorens een verkoopcompromis ondertekend kan worden. De kosten zijn niet min: voor alle benodigde documenten moet je al snel 500 à 600 euro neertellen.

Bijzondere informatieplicht

De bijzondere informatieplicht houdt in dat men bij verkoop van een onroerend goed bepaalde stedenbouwkundige informatie moet opnemen in de publiciteit en in de akten.
Het doel van deze bijzondere informatieplicht is om kopers vooraf zoveel mogelijk nuttige stedenbouwkundige informatie te verstrekken zodat zij hier rekening kunnen mee houden in hun beslissing.
De bijzondere informatieplicht geldt voorlopig enkel in gemeenten die over een plannen- en vergunningenregister beschikken. Dit zijn ongeveer 145 van de 300 Vlaamse gemeenten. In de andere gemeenten moet de stedenbouwkundige informatie vooralsnog niet aangevraagd worden. In welke gemeenten de bijzondere informatieplicht geldt, staat beschreven in het Belgisch Staatsblad.

Op volgende vragen zal de gemeente antwoord geven:
  • Is er een stedenbouwkundige vergunning?
  • Wat is de stedenbouwkundige bestemming?
  • Zijn er voorkooprechten?
  • Is er een verkavelingsvergunning?
  • Is er een dagvaarding uitgebracht?

De kosten voor het opvragen van de stedenbouwkundige informatie verschillen van plaats tot plaats. In sommige gemeenten, zoals het West-Vlaamse Zwevegem, kom je er met 20 euro vanaf. In Leuven moet je dieper in de buidel tasten: daar kost de informatie zo'n 100 euro.

Het bodemattest

Een bodemattest moet door de verkoper aangevraagd worden om aan te tonen dat de woning niet op vervuilde grond gebouwd werd. Het bodemattest moet aangevraagd worden bij Ovam, de Openbare Afvalstoffenmaatschappij, en wordt binnen de maand na aanvraag afgeleverd.
Kostenplaatje voor dit attest: 30 euro.

De elektrische keuring

Wie een woning verkoopt die dateert van voor 1 oktober 1981, moet verplicht een keuringsattest van de elektrische installaties kunnen voorleggen aan kandidaat-kopers. Het attest beschrijft de veiligheid van de elektriciteitsleidingen en stopcontacten, en is 25 jaar geldig. Het bevat meestal ook aanbevelingen om de elektrische installatie veiliger te maken.
Kostprijs voor een elektrische keuring, die enkel mag uitgevoerd worden door een erkend controlemechanisme, ligt rond de 120 euro.

Als de woning wordt afgekeurd, zal de koper binnen de 18 maanden aanpassingswerken moeten laten uitvoeren.Een negatief keuringsrapport verhindert de verkoop van de woning dus niet, maar kan eventueel wel invloed hebben op de prijs.

Energieprestatiecertificaat

Sinds 1 november 2008 moet de verkoper van een woning een energieprestatiecertificaat voorleggen. Dit EPC geeft aan hoe het met het energieverbruik en de isolatie van de woning gesteld is. Het energieprestatiecertificaat kent aan uw woning een energiewaarde toe tussen 0 en 700. Hoe lager de waarde, hoe beter. Het EPC moet afgeleverd worden door een erkend energiedeskundige en kost tussen 120 en 200 euro, afhankelijk van de grootte van de woning.

Voor appartementen: Informatie van de syndicus

Verkopers van een appartement in een appartementsgebouw, zullen ook informatie moeten opvragen bij de syndicus van het gebouw.
De syndicus moet volgende informatie verstrekken:
  • Het bedrag van het werkkapitaal en het reservekapitaal
  • Het bedrag van eventueel verschuldigde achterstallen
  • De toestand van oproepen tot kapitaalinbreng met betrekking tot het reservekapitaal
  • Een overzicht van de gerechtelijke procedures aangaande de Vereniging van Mede-eigenaars
  • De notulen van de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de vorige 3 jaar + de periodieke afrekeningen van de lasten van de vorige 2 jaar
  • Een afschrift van de recentste goedgekeurde balans.

Doen!

Als je een woning verkoopt, is het van cruciaal belang deze attesten in je bezit te hebben. Zonder deze attesten zal geen compromis ondertekend kunnen worden en riskeer je een fikse boete!
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bodemattest bij verkoop van een woning in BelgiëHet bodemattest bij verkoop van een woning in BelgiëAls je in België je woning wil verkopen, heb je een bodemattest nodig. Het bodemattest is verplicht, en wordt uitgereikt…
Appartement kopen: voordelen & nadelen van een appartementAppartement kopen: voordelen & nadelen van een appartementEen appartement kopen heeft verschillende voordelen ten opzichte van het kopen van een huis. Het belangrijkste voordeel…
Hoe kun je best je huis verkopen?Hoe kun je best je huis verkopen?Overweeg je jouw huis of appartement te verkopen, maar twijfel je nog aan wie je dit zult toevertrouwen? De meest geschi…
Onder voorbehoud verkopen van een huisOnder voorbehoud verkopen van een huisEen huis wordt vaak verkocht onder een voorbehoud van bepaalde vereisten. Voorbehouden hebben vaak te maken met de finan…

De Wet Breyne of Woningbouwwet: Koop op plan (BE)De Wet Breyne of Woningbouwwet: Koop op plan (BE)Vele Belgen kopen een woning die nog gebouwd moet worden, de zogenaamde “koop op plan”. Sinds 1971 wordt de consument di…
Verborgen gebreken bij aankoop van een onroerend goed (BE)Verborgen gebreken bij aankoop van een onroerend goed (BE)U hebt een onroerend goed gekocht en pas na de aankoop blijkt het goed een gebrek te hebben waarvan u niet op de hoogte…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.