Hoe kun je best je huis verkopen?

Hoe kun je best je huis verkopen? Overweeg je jouw huis of appartement te verkopen, maar twijfel je nog aan wie je dit zult toevertrouwen? De meest geschikte manier vinden om je vastgoed te verkopen, lijkt gemakkelijker dan het er uit ziet. De keuze is veel ruimer dan je wel denkt. Ga je jouw woning zélf verkopen, of vertrouw je dit aan een tussenpersoon toe? Hoe kies je de betrouwbaarste en meest renderende manier om je woning te verkopen, en op wat moet je letten om achteraf niet met een financiële kater achter te blijven.

Vastgoedmakelaar eerste keuze?

Denk je eraan je woning of appartement te verkopen, dan is meestal de vastgoedmakelaar de eerste persoon waar je aan denkt om je daarbij te helpen. Vraag daarbij is echter of dat eigenlijk wel de beste oplossing is? De vastgoedmakelaar doet immers dienst als tussenpersoon tussen jou en de mogelijke koper. Hij heeft er dus alle belang bij dat jouw woning zo vlug mogelijk wordt verkocht. Dan strijkt hij immers zijn vooraf afgesproken commissieloon op. De vastgoedmakelaar is dus betrokken persoon bij de verkoop, en dat is niet altijd een goede zaak. Dat kan uiteindelijk zijn waardebepaling negatief beïnvloeden. De mogelijkheid bestaat immers dat hij jouw eigendom boven zijn werkelijke waarde schat, om je op die manier nog meer aan hem te binden. Denk er aan dat je zelfs bij een overeenkomst met een vastgoedmakelaar je woning nog altijd zélf kunt verkopen. Je zal dan wel een belangrijk deel, namelijk 75 procent, van de afgesproken commissie moeten betalen. Het commissieloon van een vastgoedmakelaar schommelt tussen de één en vijf procent van de uiteindelijke verkoopsom.
Waak er over dat je vastgoedmakelaar jouw woning niet té laag schat. Op die manier hoopt hij dan weer een vlugge verkoop te kunnen realiseren.

Notaris bij echtscheiding of overlijden

De notaris is iemand die bij verkopers van woningen veel vertrouwen geniet. Hij is minder commercieel ingesteld dan de vastgoedmakelaar. Iedereen die een woning of appartement koopt, moet uiteindelijk toch de notaris raadplegen om de verkoop te bekrachtigen.
De notaris wordt meestal ingeschakeld in geval van boedelscheiding bij een echtscheiding, of na een overlijden. De notaris is zeer goed geplaatst om een vastgoed naar zijn juiste waarde te schatten. Een waardebepaling van je woning of van je appartement is dus steeds de moeite waard, ook al laat je hem jouw vastgoed niet verkopen.
De notaris is goedkoper dan de vastgoedmakelaar. De notaris vraagt immers slechts één procent commiccieloon, waarvan hij alle adveertentiekosten zélf betaald.

Architect alleen interessant voor kandidaat- kopers

De laatste jaren wordt bij de verkoop van woningen en appartementen steeds meer de architect geraadpleegd. Die is uitsluitend interessant voor kopers van vbastgoed. Die kunnen bij de architect terecht om hun droomwoning juist te beoordelen. Hij kijkt niet naar oppervlakkigheden, maar zal je alles kunnen vertellen over de verhouding van de vraagprijs tot de kwaliteit van de woning. Hij zal je ook deskundig informeren over eventueel noodzakelijke herstellings- en renovatiewerken. Belangrijk is zeker ook dat de architect geen betrokken geen betrokken partij is in de uiteindelijke verkoop van je woning.

Landmeter kan nuttig zijn

Iemand waar té weinig beroep op gedaan wordt is ongetwijfeld de notaris. Die beschikt nochtans over de noodzakelijke ervaring om je woning of appartement op zijn juiste waarde te schatten. Hij speelt geen enkele rol van betekenis bij de uiteindelijke verkoop.

Je kan ook zélf koper zoeken

Je kan als eigenaar uiteindelijk ook proberen zélf jouw woning te verkopen. Kun je de waarde van jouw eigendom zo realistisch mogelijk inschatten, dan bespaar je bij een eventuele verkoop alvast de vijf procent commissieloon van de vastgoedmakelaar. Verkoop je zélf jouw woning of appartement, hou er dan wél rekening mee dat het wat langer kan duren vooraleer je een geschikte koper zult vinden. Je zal in dit geval ook zélf voor het plaatsen van de publiciteit moeten zorgen.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastgoedmakelaar of NVM makelaarVastgoedmakelaar of NVM makelaarWanneer u een huis of ander pand wenst aan te schaffen maar niet veel verstand van al het papierwerk heeft kunt u het be…
Waarom is een notaris noodzakelijk bij aankopen huis?Waarom is een notaris noodzakelijk bij aankopen huis?U kunt niet om de notaris heen bij het aankopen van een huis. Hij moet een aantal controles uitvoeren en ervoor zorgen d…

Tips bij het bezichtigen van een huisBij het bezichtigen van een huis doet u veel indrukken op. U moet het juiste gevoel hebben bij het huis. Het is verstand…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.