Wie is aansprakelijk voor gebreken in uw woning?

Wie is aansprakelijk voor gebreken in uw woning? Verborgen gebreken en juridische aansprakelijkheid. U koopt een droomhuis op een prachtlocatie. Maar na verloop van tijd ontdekt u enkele storende gebreken: een lek in de badkamer, de verwarming die het niet goed doet. Wie is dan aansprakelijk?

Gebreken in eigen woning of huurwoning

De aansprakelijkheid voor gebreken in een woning hangt op de eerste plaats af van de vraag of u het pand huurt of in eigendom heeft. En als u de eigenaar bent dan is erg belangrijk wat de ouderdom van uw woning is, variërend van zeer oud tot splinternieuw.

Verborgen gebreken bij woning in eigendom

Gebreken worden úw probleem zodra het pand uw eigendom is. Zo luidt althans de basisregel. Als u en bestaande woning bezit (het pand was dus al eerder bewoond) is dus de feitelijke overdracht van het eigendom een cruciaal moment voor de aansprakelijkheid. Gelukkig zijn er op de basisregel een aantal uitzonderingen.

De informatieplicht van de verkoper

De verkoper van onroerend goed is in Nederland verplicht om een potentiële koper te voorzien van gedetailleerde informatie
over de actuele toestand van de woning en de woonomgeving. U wilt immers niet op een ochtend wakker worden met het geluid van graafmachines die een boortoren van de firma Shell in uw achtertuin plaatsen. Als de vorige eigenaar heeft verzuimd u hierover te informeren, kunt u hem dus aansprakelijk stellen.

De onderzoeksplicht van de koper

De verkoper kan niet aansprakelijk worden gehouden voor een gebrek dat met het blote oog duidelijk aan het licht hadden kunnen komen als u de moeite had genomen om een beetje zorgvuldiger te zijn in uw inspectie. Hoé zorgvuldig, dat hangt erg af van de ouderdom van het pand. Gelukkig bestaan er in de praktijk tal van bruikbare tips waar u op moet letten bij aankoop van een bestaande woning.

En acht u zich zelf niet ter zake kundig, aarzel dan niet om vooraf een gedegen inspectie door een onafhankelijke professional te laten verrichten en daarvan een rapport te laten opmaken. Als u niet aan uw onderzoeksverplichting heeft voldaan, dan kan het erg lastig worden om de verkoper later aansprakelijk te stellen.

Een verborgen gebrek dat normaal gebruik verhindert

Dat er een ernstig verborgen gebrek opduikt dat normaal gebruik van uw nieuwe woning verhindert, blijft natuurlijk altijd mogelijk. Bijvoorbeeld als kort na de koop aan het licht komt dat een houten draagconstructie zodanig door houtrot is aangetast dat er acuut gevaar voor instorting is. Maar let op: hoe ouder uw eigendom is, hoe groter de kans dat bepaalde gebreken worden toegeschreven aan normale slijtage als gevolg van ouderdom!

Jarenlange garantie bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw gelden duidelijk andere regels: de aannemer is aansprakelijk voor eventuele gebreken en/of tekortkomingen tot het moment dat hij het pand aan u oplevert. Voordat hij dit doet, moet hij samen met u een inspectie uitvoeren waarna u schriftelijk dient in te stemmen met zijn verrichtingen. Het is van cruciaal belang dat u, voordat u tot ondertekening overgaat, een externe onafhankelijke deskundige het gebouw laat inspecteren en daarvan een verslag laat opmaken. Het is niet ongebruikelijk dat tijdens zo'n inspectie nog tal van gebreken aan het licht komen!

Na de finale oplevering heeft de aannemer een periode van drie maanden om alles wat je hebt opgemerkt en onder zijn aandacht heb gebracht, te herstellen. Die periode kan in feite uitlopen tot maximaal zes maanden voor nieuwe problemen die zich nog aandienen.

Voor verborgen gebreken blijft de aannemer maximaal 5 jaar aansprakelijk en voor ernstige constructiefouten, zelfs 10,5 jaar, een luxe die de koper van een bestaande woning niet heeft.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis met verborgen gebrekenHuis met verborgen gebrekenWie onverwacht tegen verborgen gebreken aanloopt na het kopen van een woning kan de verkoper aansprakelijk stellen. Maar…
Verborgen gebreken in nieuw gekochte woningVoor de meesten van ons is de koop van een nieuwe woning een feest. Deze feeststemming kan echter omslaan als er na de a…
Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisAankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisDe verkoper van een huis heeft informatieplicht en hoort koper van een huis te informeren over verborgen gebreken buiten…
Wat zijn verborgen gebreken?Het aankopen van een huis is een grote financiële beslissing. Door verborgen gebreken kunt u een huis hebben gekocht die…
Luiken of shutters: voor veiligheid en om energie te sparenLuiken of shutters: voor veiligheid en om energie te sparenVroeger kende men in Nederland, maar ook in de ons omringende landen luiken die aan de buienkant aan de vensters waren b…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 01-03-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Wonen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.