Het verschil: aan- en verkoopmakelaar

Het verschil: aan- en verkoopmakelaar Bij het beroep van makelaar is het belangrijk onderscheid te maken tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Een aankoopmakelaar adviseert de (aan)koper van een huis en een verkoopmakelaar adviseert de verkoper van een huis. Dit lijkt natuurlijk heel logisch, maar deze rollen worden anno 2010 nog steeds veelvuldig door elkaar gehaald. Kortom, de makelaar in kwestie kan alleen de belangen behartigen van de persoon die hij of zij vertegenwoordigt!

Het verschil

Stel, u wilt een huis kopen. In de meeste gevallen krijgt u dan te maken met de makelaar van de verkopende partij. Deze verkoopmakelaar behartigt in plaats van uw belangen, de belangen van de verkoper. Veel mensen zijn zich daar niet goed van bewust en daarom voeren brancheverenigingen (zoals de NMV, LMV en VBO) campagne om mensen daarop attent te maken. Op dit moment voert de NVM een dergelijke compagne. Deze campagne wijst de mensen via verschillende affiches erop dat het verstandig is om altijd een eigen, onafhankelijke adviseur in de arm te nemen: een NVM-aankoopmakelaar. Natuurlijk is het niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. U dient dan echter wel zelf met de verkoopmakelaar te onderhandelen. Wanneer u dan niet een aankoopmakelaar in de arm neemt, is de kans groot dat de uiteindelijk overeengekomen aankoopprijs hoger ligt dan wanneer u het onderhandelen aan uw aankoopmakelaar had overgelaten.

Een vergelijking

De vergelijking valt te maken met twee mensen die een juridisch geschil hebben. Dan neemt ook elke partij een eigen adviseur, in dit geval een advocaat, in de arm. In de makelaarsbranche gaat het op dezelfde manier. Een huis kopen is namelijk geen alledaagse gebeurtenis en het is dan prettig om een deskundige adviseur aan uw zijde te hebben die voor uw belangen opkomt. De NVM wijst in haar campagne nadrukkelijk op het feit dat een NVM makelaar de ene keer als aankoopmakelaar kan optreden en de andere keer als verkoopmakelaar. De makelaars hebben dus zowel van de aankoop als van de verkoop veel verstand en ervaring. Een makelaar mag echter nooit (!) tegelijkertijd optreden voor de verkoper en koper bij hetzelfde huis. Dit is ook weer vergelijkbaar met een advocaat, die mag ook niet tegelijkertijd voor beide partijen werken. Kortom, een makelaar kan geen twee petten op hebben!

Vroeger

Het verschil tussen de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar is in het verleden van het beroep van makelaar niet terug te vinden. Vroeger mocht een makelaar namelijk zowel voor de verkopende partij als voor de aankopende partij optreden. In die tijd was het ook mogelijk om daar een slaatje uit te slaan. Een makelaar kreeg namelijk zowel van de verkopende partij als van de aankopende partij een vergoeding voor zijn bewezen diensten. Makelaars die dit nog hebben meegemaakt, betitelen deze periode dan ook als 'gouden tijden'. (Geschiedenis van de makelaardij)

Meerwaarde

Het verschil tussen een aan- en verkoopmakelaar is nu duidelijk. Wanneer men normaliter over een makelaar spreekt, doelt men op een verkoopmakelaar. De aankoopmakelaar wint echter aan status op de woningmarkt. Hieronder volgen dertien (het moderne geluksgetal) redenen waarom u, in deze markt, een aankoopmakelaar zou moeten inschakelen.

 1. een aankoopmakelaar beschikt over de nodige ervaring;
 2. hij/zij is, in het geval van een NVM-er, opgeleid en deskundig;
 3. de bouwkundige staat van de woning wordt onder de loep genomen;
 4. verborgen gebreken zullen ook eerder aan het licht komen;
 5. hij/zij bepaalt of de vraagprijs reëel is in de huidige markt;
 6. naar alle waarschijnlijkheid weet hij/zij meer van de prijs af te snoepen;
 7. onderhandelen is dagelijkse kost voor een (aankoop)makelaar;
 8. adviseren wat betreft het opnemen van bepaalde voorwaarden;
 9. het van binnen tot buiten kennen van een koopakte;
 10. hij/zij haalt u van de roze wolk en zet u met beide benen op de grond;
 11. inschatten noodzakelijkheid van een bouwkundige keuring;
 12. een aankoopmakelaar beschikt over de nodige achtergrondinformatie;
 13. u wordt begeleid tot aan de afhandeling bij de notaris!

Kosten

De door een aankoopmakelaar geleverde diensten zijn natuurlijk niet gratis. In de meeste gevallen verdient u echter deze kosten weer terug. De kosten voor een aankoopmakelaar variëren sterk. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit of de aankoopmakelaar in kwestie is aangesloten bij een branchevereniging, zoals de NVM, LMV of VBO. Wanneer u een niet-gecertificeerde aankoopmakelaar meeneemt, bent u waarschijnlijk rond de 500 kwijt. Neemt u echter een gecertificeerde aankoopmakelaar in de arm, dan bent u al gauw meer dan 1.000 kwijt. Is dit ook nog eens een NVM-er (de grootste, populairste en bekendste branchevereniging), dan bent u rond de 1.250 kwijt. Er zijn ook aankoopmakelaars die geen vast courtagebedrag hebben, maar een gecompliceerdere regeling hanteren. Zo willen sommige aankoopmakelaars een percentage van het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs. Weten zij meer van de vraagprijs af te halen, dan verdienen zij ook meer. Oftewel, een progressief tarievenstelsel. Dit werkt natuurlijk erg motiverend! Moeten zij door een zeer scherpe vraagprijs, boven de vraagprijs bieden, geven zij hier natuurlijk geen geld op toe.
© 2010 - 2023 Remco_box, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoopmakelaar: wel of niet inhuren?Als u een huis wilt kopen, komt u voor verschillende keuzes te staan. Is het nodig om een aankoopmakelaar in te huren? K…
Aankoopbegeleiding door aankoopmakelaarVoor de meeste mensen is het kopen van een woning een ingewikkeld en enerverend proces. Niet alleen juridische en bouwku…
Waarom een aankoopmakelaar?Eén van de werkzaamheden die makelaars verrichten is het begeleiden van het aankopen van een woonhuis. Naast het verkope…

Tweede eigen huis in Spanje of GriekenlandTweede eigen huis in Spanje of GriekenlandSpanje en Griekenland zijn prachtige EU-landen. Voor een vakantie, maar ook voor het kopen van een tweede huis. Het zijn…
De opkomst van de internetmakelaarDe opkomst van de internetmakelaarDe markt in Nederland is de afgelopen jaren veel doorzichtiger geworden. Door de komst van internet kunnen de klanten te…
Remco_box (8 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.