Aankoopbegeleiding door aankoopmakelaar

Voor de meeste mensen is het kopen van een woning een ingewikkeld en enerverend proces. Niet alleen juridische en bouwkundige aspecten maar ook emotionele aspecten spelen bij de aankoop van een woning vaak een rol. Veel mensen kiezen daarom ook voor een aankoopmakelaar aangesloten bij een brancheorganisatie die hen van A tot Z begeleidt bij de aankoop van een woning.

Aankoopbegeleiding

Het kopen van een registergoed zoals een woning wordt veelal onderschat. Niet alleen juridische en bouwkundige aspecten maar ook emoties spelen bij de aankoop van een woning een belangrijke rol. Gedurende het gehele aankoopproces – vanaf de eerste bezichtiging van de woning tot de juridische oplevering – kan er van alles mis gaan. Een potentiële koper wil bovendien de zekerheid dat hij een scherpe prijs voor de woning heeft betaald. Er zijn gespecialiseerde makelaars die lid zijn van de brancheorganisatie VBO die de risico’s voor een koper tot een minimum beperken.

Verkoop- versus aankoopmakelaar

Een makelaar is een tussenpersoon die bemiddelt bij het totstandbrengen en sluiten van overeenkomsten in opdracht en op naam van personen tot wie hij niet in vaste dienstbetrekking staat. Er zijn twee soorten makelaars: verkoop- en aankoopmakelaars.

Een makelaar mag beide functies uitoefenen. Bij wet is echter vastgelegd dat een makelaar slechts voor één partij tegelijk mag bemiddelen. Hetzij voor de koper, hetzij voor de verkoper. In de praktijk is een makelaar soms voor de ene woning een verkopend makelaar en soms voor een andere woning een aankopend makelaar terwijl de andere makelaar dan op dat moment de andere partij vertegenwoordigd.

Een aankoopmakelaar aangesloten bij de makelaars brancheorganisatie VBO onderscheidt zich bovendien van een regulier makelaar door het hanteren van een ander courtage systeem. Een reguliere makelaar rekent een vast percentage van de verkoopprijs, terwijl een aankoopmakelaar meestal een “prestatiecourtage” hanteert. Deze is gebaseerd op een percentage van het verschil tussen vraag- en aankoopprijs. Middels het systeem van prestatiecourtage zal een aankoopmakelaar scherper onderhandelen.

Werkwijze

Tijdens het aankooptraject, van de eerste bezichtiging tot en met de overdracht bij de notaris, wordt een grondig juridisch en bouwkundig onderzoek verricht door de aankoopmakelaar, maw de wettelijke onderzoeksplicht wordt uitgevoerd. Er wordt o.a. gekeken naar bouwkundige gebreken, zakelijke rechten, de marktwaarde en gemeentelijke regels. Als het op onderhandelen aankomt, kan een aankoopmakelaar scherp inzetten, los van emoties en op basis van deskundigheid en onafhankelijkheid. Gedurende het aankooptraject wordt de aspirant koper zowel schriftelijk als mondeling uitvoerig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en wordt hij geadviseerd bji alle acties die moeten worden uitgevoerd.

Vier fasen van aankoopbegeleiding

Fase1: Zoeken
Advies bij het selecteren van een geschikte woning aan de hand van de door de koper of gezamenlijk opgestelde woonwensen. Begeleiding bij de bezichtiging van een woning.
Fase 2: Onderzoeken
Oplevering en uitleg van een taxatie- en bouwkundig rapport. Een koper heeft namelijk een wettelijke onderzoeksplicht. Een aankoopmakelaar zal daarom ook altijd een bouwtechnische inspectie en eventueel bouwtechnische keuring uitvoeren. Daarnaast wordt er door de aankoopmakelaar een gecertificeerd taxatierapport opgeleverd en advies gegeven aangaande juridische rechten c.q verplichtingen en de bouwkundige staat.
Fase 3: Onderhandelen
Onderhandelen over aankoopprijs en advies bij de financiering c.q. hypotheek en de keuze van een notaris. Een goede aankoopmakelaar gaat door met onderhandelen daar waar andere stoppen! Zodoende wordt de laagst mogelijke prijs voor de woning betaald.
Fase 4: Afhandelen
In deze laatste fase wordt de koopovereenkomst, een eventuele hypotheekakte en de akte van levering beoordeeld en geverifieerd. Daarnaast wordt er advies gegeven bij de keuze van een notaris. De aspirant-koper wordt verder begeleid bij de opleveringsinspectie van de nieuwe woning alsmede bij de notaris voor de feitelijke oplevering van de nieuwe woning.
© 2011 - 2024 Laliaison, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisAankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisDe verkoper van een huis heeft informatieplicht en hoort koper van een huis te informeren over verborgen gebreken buiten…
Bouwkundige keuringU bent van plan een nieuwe woning te kopen. Als u meer zekerheid over de staat van de woning wilt hebben kunt u een bouw…
Taxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport is nodig als het middels hypotheek te kopen huis een bestaand huis is. Hypotheekverstrekker wil weten wat…
Bijkomende kosten bij het kopen van een huisBijkomende kosten bij het kopen van een huisEen groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kos…

Verbouwen in plaats van verhuizenVerbouwen in plaats van verhuizenEr zijn verschillende redenen te bedenken om de voorkeur te geven aan een verbouwing in plaats van een verhuizing. U moe…
Wat kost een rijtjeshuisWat kost een rijtjeshuisRijtjeshuizen zijn een aantal eengezins woningen aan elkaar vast gebouwd. De prijzen lopen sterk uiteen, doordat een rij…
Laliaison (17 artikelen)
Laatste update: 26-12-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.