Aankoopmakelaar: wel of niet inhuren?

Als u een huis wilt kopen, komt u voor verschillende keuzes te staan. Is het nodig om een aankoopmakelaar in te huren? Kortom: moet u de aankoopmakelaar wel of niet inhuren? De kosten van een aankoopmakelaar kunnen behoorlijk oplopen. In dit artikel leest u ook tips om een huis te kopen zonder makelaar. En waar u op moet letten als u een makelaar inhuurt.

Taken van een aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar verricht de volgende diensten:
 • Hij brengt de wensen van de koper in kaart
 • Hij gaat op zoek naar woningen
 • Hij begeleidt de bezichtiging van woningen en stelt kritische vragen over de staat waarin het huis verkeert
 • Hij schat de waarde van de woning in
 • Hij onderhandelt over de vraagprijs van de woning
 • Hij begeleidt de oplevering van de woning
 • Hij regelt de financiering

Het is ook mogelijk om een selectie te maken uit het dienstenpakket van de aankoopmakelaar en enkele diensten af te nemen.

Waarom een aankoopmakelaar?

Bij het kopen van een huis kan het verstandig zijn om de diensten van een makelaar in te huren. In de meeste gevallen krijgt u namelijk te maken met de makelaar van de verkopende partij. Die behartigt de belangen van de verkoper, die zijn huis voor een zo hoog mogelijke prijs wil verkopen. Daarom is het aan te raden om een eigen onafhankelijk adviseur in dienst te nemen: de aankoopmakelaar.

Kosten aankoopmakelaar

Makelaars stellen zelf hun tarieven vast. De meeste aankoopmakelaars vragen een percentage van de koopprijs voor hun diensten. Andere makelaars vragen vaste bedragen, onafhankelijk van de waarde van de woning.

Waarom geen aankoopmakelaar?

Waarom zou u geen aankopende makelaar inhuren? Het meest voor de hand liggende argument is uiteraard het prijskaartje dat aan de diensten van de aankoopmakelaar hangt. U bent al snel een paar duizend euro kwijt. U kunt er ook voor kiezen om zelf research te doen en bijvoorbeeld te onderzoeken wat de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt is.

Huis kopen zonder makelaar

Als u besluit om een huis te kopen zonder een aankoopmakelaar in te huren, dan mist u de deskundigheid, kennis en ervaring en zult u zelf moeten onderhandelen met de verkoopmakelaar. Het kan prettig zijn om een adviseur in te schakelen die aan uw kant staat.

Waarom wel een aankoopmakelaar?

De aankoopmakelaar is deskundig en kan een goede schatting geven van de waarde van de woning. Hij beschikt ook over onderhandelingstechnieken, deze kunnen tot een lagere verkoopprijs leiden.

Huis kopen zonder aankoopmakelaar: tips

Als u beslist om een aankopende makelaar in te huren, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten.
 • Afspraken schriftelijk vastleggen
 • Veel vragen stellen en de antwoorden schriftelijk vastleggen

Aankoopmakelaar inhuren: waar moet u op letten?

 • Is de aankoopmakelaar niet bevriend met de verkoopmakelaar? Wordt er geen vals spel gespeeld? Dit komt vaak voor in de makelaarswereld.
 • Een aankopend makelaar mag nooit verkopend makelaar zijn, vanwege tegenstrijdige financiële belangen
 • Het is sterk aan te raden om te onderhandelen over de gevraagde tarieven
 • De afspraken moeten op schrift worden gesteld.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?Wat kan een aankoopmakelaar voor je betekenen?Een woning kopen doe je niet zomaar. Het kan daarom verstandig zijn om voor het kopen van een huis voor een makelaar te…
Aankoopbegeleiding door aankoopmakelaarVoor de meeste mensen is het kopen van een woning een ingewikkeld en enerverend proces. Niet alleen juridische en bouwku…
Waarom een aankoopmakelaar?Eén van de werkzaamheden die makelaars verrichten is het begeleiden van het aankopen van een woonhuis. Naast het verkope…
Als je je woning tijdelijk wilt verhurenJe kunt diverse redenen hebben om je woning voor bepaalde tijd te verhuren. Er zijn verschillende vormen van tijdelijke…
Bronnen en referenties
 • Huiskopenvoorbeginners.nl
 • Rabobank
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.