De opkomst van de internetmakelaar

De opkomst van de internetmakelaar De markt in Nederland is de afgelopen jaren veel doorzichtiger geworden. Door de komst van internet kunnen de klanten tegenwoordig zelf informatie opzoeken en hierdoor hoeft men niet meer bij een makelaar langs te gaan om aan de gewenste informatie te komen. Daardoor kan men de makelaardijen in Nederland tegenwoordig grofweg in twee groepen indelen. Aan de ene kant de traditionele makelaars en aan de andere kant de internetmakelaars. De internetmakelaar is de makelaar van de toekomst! Definitie
De internetmakelaars zijn een relatief nieuwe groep makelaars die, zoals de naam ook al aangeeft, via het internet werken. Deze internetmakelaars ontvangen geen klanten op kantoor en zij werken vaak vanuit kleine kantoorpanden, men zegt ook wel dat internetmakelaars werken vanuit hun 'zolderkamertje'. Het contact tussen de internetmakelaar en de klant loopt vaak alleen via de mail en de telefoon. Deze internetmakelaars worden ook 'deeldienstmakelaars' genoemd. De traditionele makelaars leveren de zogenaamde full-service, hiermee bedoelt men dat zij alle zaken regelen rondom de (ver)koop van een woning en de klant hoeft hier zelf nauwelijks voor te regelen. De traditionele makelaar rekent vervolgens een bepaalde courtage over de koopsom ter vergoeding voor zijn geleverde diensten. De internetmakelaars leveren echter slechts een deel van de full-service en daarom noemt men dit deeldiensten. Hierdoor moet de klant een deel van de verkoop van de woning op zich nemen.

De consument van tegenwoordig

De consument is de afgelopen jaren een stuk zelfstandiger geworden, onder andere door de komst van internet. Hierdoor ontstond het verlangen van de consument naar meer zelfstandigheid. Men dacht op een gegeven moment de verkoop van de eigen woning zelf te kunnen regelen. Een internetmakelaar biedt deze betrokkenheid en zelfstandigheid en daarom is de populariteit van de internetmakelaars de afgelopen jaren sterk toegenomen. Daarnaast speelt het financiële aspect ook een grote rol bij de opkomst van de internetmakelaar. Vaak zijn de internetmakelaars een stuk goedkoper. Zij rekenen een vast tarief in tegenstelling tot de traditionele makelaars. De consumenten vinden het courtagepercentage over de koopsom van de woning echter erg hoog en sommigen zijn niet meer bereid deze te betalen.

Afschaffing

De afschaffing van de titelbescherming en de officiële beëdiging op 1 maart 2001 heeft ervoor gezorgd dat iedereen zich tegenwoordig makelaar mag noemen. Hierdoor is het voor ondernemers een stuk eenvoudiger geworden om een makelaardij te beginnen. Daardoor is het aantal internetmakelaars de afgelopen jaren ook snel en sterk gegroeid.

Variatie

De internetmakelaars zijn er in veel verschillende soorten en maten. Sommige internetmakelaars opereren landelijk en zij zijn dan ook erg groot, andere internetmakelaars hebben juist een kleine makelaardij en zij opereren voornamelijk regionaal. Daarnaast zijn er een aantal internetmakelaars aangesloten bij een branchevereniging, zoals de NVM. Er zijn echter ook zat internetmakelaars, die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging. Sommige internetmakelaars bieden één dienstenpakket aan, andere internetmakelaars bieden verschillende pakketten aan of zij bieden uitbreidingen aan op het basispakket.

Het aanbod van internetmakelaars

Om een duidelijk beeld te schetsen welke internetmakelaars er op de woningmarkt actief zijn en welke verschillen er bestaan tussen de internetmakelaars, zullen hieronder de kenmerken en de diensten van de top tien internetmakelaars worden beschreven. Deze top tien is samengesteld aan de hand van naamsbekendheid en de grootte van het woningaanbod.

1. Makelaarsland.nl

Makelaarsland biedt momenteel meer dan 3600 woningen aan. Hiermee is zij overduidelijk de grootste internetmakelaar van Nederland. Makelaarsland is één van de eerste internetmakelaars. Makelaarsland heeft zijn ontstaan te danken aan de huidige directeur van Makelaarsland, deze man was vroeger een traditionele makelaar totdat hij besloot om het over een andere boeg te gooien. Toen is hij zijn eigen internetmakelaardij begonnen. Het concept van Makelaarsland trok vele klanten aan. Ook veel andere internetmakelaardijen zijn gebaseerd op het concept van Makelaarsland. Makelaarsland beschikt ook over de welbekende NVM-certificatie. Makelaarsland biedt een pakket aan van €995, inclusief BTW. Zij nemen veel diensten voor hun rekening, die je ook bij een traditionele makelaar zou verwachten. De klant moet zelf een promotieartikel schrijven, foto’s van de woning maken, een vragenlijst van de NVM invullen en de bezichtigingen voor de belangstellenden regelen. Daarnaast biedt Makelaarsland een uitbreiding op dit pakket aan, waarbij de klant de foto’s kan laten maken door een professionele fotograaf en de klant kan een bouwtechnische keuring laten doen. Makelaarsland maakt gebruik van www.funda.nl, omdat zij een NVM-makelaar is. Daarnaast maakt zij ook gebruik van andere woningzoeksites, zoals www.jaap.nl. Makelaarsland is ook de bekendste internetmakelaar door de vele landelijke reclamespotjes.

2. Wonex.nl

Wonex behoort, evenals Makelaarsland, bij de grotere internetmakelaars en zij heeft ongeveer 660 woningen in de verkoop. Wonex beschikt ook over de NVM-certificatie en zij hanteert een zeer laag tarief van maar liefst €595, inclusief BTW. Dit pakket is genaamd 'WONEX Premium'. Zij zeggen de goedkoopste NVM-internetmakelaar te zijn. Hierbij worden natuurlijk ook weer een aantal taken aan de verkoper zelf overgelaten, zoals het verzorgen van de bezichtingen, foto's, advertentietekst en het plaatsen van een 'te koop' bord.

3. iBlue.nl

iBlue is een internetmakelaar, die samenwerkt met de ING. iBlue heeft momenteel ongeveer 600 woningen in de verkoop en daardoor behoort zij ook tot de grote internetmakelaars. Ook iBlue beschikt over de NVM-certificatie. iBlue biedt drie verschillende pakketten aan, tegen verschillende prijzen. Het 'Verkooppakket Zelf' is het goedkoopste pakket. Hiervoor betaalt u €500 opstartkosten en 0,75% courtage over de koopsom. Bij dit pakket moet de verkoper het meeste zelfstandig doen, zo doet u alle bezichtigingen zelf. Vervolgens hebben zij het 'Verkooppakket Samen'. Hiervoor betaalt u €500 opstartkosten en 1,00% courtage over de koopsom. In dit geval doet u alleen de bezichtigingen 's avonds en in het weekend zelf en iBlue doet de bezichtigen overdag. Ten slotte biedt iBlue het 'Verkooppakket iBlue', waarvoor u €500 opstartkosten betaalt en 1,40% courtage over de koopsom. Dit pakket biedt hetzelfde aan als wat men van een traditionele makelaar mag verwachten. Alle genoemde bedragen zijn inclusief BTW.

4. Makelaarsbasis.nl

Makelaarsbasis.nl heeft momenteel ongeveer 220 woningen in de verkoop. Hierdoor kan Makelaarsbasis worden beschouwd als een middelgrote internetmakelaardij.Ook Makelaarsbasis beschikt over de NVM-certificatie. Zij biedt drie verschillende pakketten aan. Als eerste 'Funda Basis' voor €525, ten tweede 'Funda Plus' voor €790 en tot slot 'Funda Deluxe' voor €950. Het verschil tussen de eerste twee pakketten zit 'm in het opstellen van de koopakte, het verschil tussen de laatste twee pakketten zit 'm in het wel of niet laten maken van professionele foto's.

5. Makelaarsbalie.nl

Makelaarsbalie.nl heeft ongeveer 210 woningen in de verkoop en is hierdoor een middelgrote internetmakelaardij. Makelaarsbalie beschikt echter níet over de NVM-certificatie. Toch is zij, gezien de grootte van het woningaanbod, een populaire en middelgrote internetmakelaar. Makelaarsbalie maakt onderscheid tussen drie pakketten, namelijk brons, zilver en goud. Het bronzen pakket kost €225, het zilveren pakket €725 en het gouden pakket €1225. In een tabel op de website maken zij precies duidelijk wat er in elk pakket wel/niet aanwezig is. Ook hier draait het vooral om het doen van de bezichtigingen en het maken van foto's.

6. Digimakelaars.nl

Digimakelaars heeft momenteel ongeveer 140 woningen in de verkoop. Hierdoor kan Digimakelaars worden beschouwd als een middelgrote internetmakelaardij. Evenals de meeste internetmakelaars beschikt ook Digimakelaars over de NVM-certificatie. Digimakelaars biedt haar diensten aan voor €799, inclusief BTW. Digimakelaars geeft een verklaring voor haar lage courtagebedrag. Doordat zij de verkoper namelijk veel zelfstandig laat doen, bespaart zij veel manuren, waardoor zij de kosten kan drukken.

7. Beetjehulp.nl

Deze internetmakelaardij heeft ongeveer 100 huizen in de verkoop en zij behoort hiermee tot de middelgrote makelaardijen. Beetjehulp.nl beschikt over de NVM-certificatie. Beetjehulp rekent een courtage van €999. Bij Beetjehulp hoeft de verkoper alleen de eerste bezichtiging zelf te regelen, daarna neemt Beetjehulp deze taak namelijk over. Daarnaast is het mogelijk het pakket uit te breiden, zodat ook de eerste bezichtiging door Beetjehulp wordt geregeld.

8. Huysshop.nl

Huysshop heeft ongeveer 100 woningen in de verkoop en hierdoor kan Huysshop worden beschouwd als een middelgrote internetmakelaardij. Ook Huysshop is aangesloten bij de NVM. Huysshop biedt twee pakketten aan, een basispakket voor €385, inclusief BTW, en een voordeelbundel voor €599, inclusief BTW. Daarnaast kunt u bij Huysshop kiezen voor extra makelaarsdiensten. Het feit dat Wonex.nl op haar site verkondigt de goedkoopste NVM-internetmakelaar te zijn, gaat dus niet op, want Huysshop is namelijk de goedkoopste!

9. Hoi-makelaars.nl

Hoi-makelaars heeft ongeveer 70 woningen in de verkoop en daarmee behoort Hoi-makelaars tot de kleinere internetmakelaars. Ook Hoi-makelaars beschikt over de NVM-certificatie. Net zoals bij vele andere internetmakelaars, biedt ook Hoi-makelaars verschillende pakketten aan. Er is een Basis pakket (A) voor €795, inclusief BTW, waarbij de verkoper veel zelfstandig moet regelen. Daarnaast is er een Rendement pakket (B) voor €1295, inclusief BTW, hierbij hoeft de verkoper alleen de bezichtigingen te doen en zelf foto's te maken. Tot slot biedt Hoi-makelaars een HOI Full Service pakket (C) aan voor minimaal €3.000, inclusief BTW. Hierbij nemen zij al het werk uit handen.

10. Web-makelaardij.nl

Web-makelaardij biedt geen woningen aan via haar eigen website, maar alleen via Funda. Dit is opvallend in vergelijking met de andere internetmakelaars. Web-makelaardij beschikt echter wel over de NVM-certificatie. Zij bieden één pakket aan voor een vast bedrag van €699, inclusief BTW.
© 2010 - 2024 Remco_box, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een makelaar?Wat kost een makelaar?Een makelaar kunt u inschakelen bij het kopen of het verkopen van een huis. Hij rekent hiervoor een courtage als vergoed…
GLS pakket versturen: tarieven en verzendoptiesEen pakket versturen binnen Nederland of Europa kan worden verzorgd door GLS, oftewel General Logistics Systems B.V. De…
PostNL pakket versturen: tarieven en verzendoptiesPostNL pakket versturen: tarieven en verzendoptiesIedereen heeft met PostNL te maken wanneer je post verzendt. Wanneer je een pakket wilt versturen is dit niet mogelijk v…
Welke huizensite kiest u: de beste op een rijWelke huizensite kiest u: de beste op een rijMoest u een paar jaren terug nog een makelaar in de hand nemen, tegenwoordig helpen meerdere huizensites zoals Funda en…

Het verschil: aan- en verkoopmakelaarHet verschil: aan- en verkoopmakelaarBij het beroep van makelaar is het belangrijk onderscheid te maken tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar. Ee…
Een koophuis in de nalatenschapHet verdelen van de erfenis is vaak een lastige kwestie. Dit geldt vooral voor de koophuis in de nalatenschap.
Remco_box (8 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2010
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.