Maak je huis geschikt voor de verkoop

Maak je huis geschikt voor de verkoop Wanneer je je huis wilt verkopen, dan gaat dat niet vanzelf. Je kunt een makelaar in de arm nemen of het zelf proberen te verkopen. Het belangrijkste is dat je huis aantrekkelijk is voor potentiële kopers

Je huis verkopen

Wanneer je de beslissing neemt om je huis te gaan verkopen, dan zijn er nog vele stappen die ondernomen moeten worden voordat je daadwerkelijk potentiële kopers in je huis kunt ontvangen. Alvorens je je huis te koop zet, is verkoopklaar maken van je woning een bijna noodzakelijke actie. Zelfs voordat je de eerste foto maakt om deze op internet te plaatsen, doe je er verstandig aan je woning zo fotogeniek mogelijk te maken.

Wat willen potentiële kopers wel en niet zien als zij een woning gaan bekijken?

Potentiële kopers gaan heel vaak af op de eerste indruk die zij van een huis hebben. Je kunt het een beetje vergelijken met een sollicitatiegesprek. Dan probeer je er ook op je voordeligst uit te zien. Wat kun je doen om je huis aantrekkelijk te maken voor kopers?
 • Begin allereerst met het opruimen van je huis. Gooi alle spullen die je niet gebruikt weg of verkoop ze op marktplaats of iets dergelijks. Een rommelig huis of een rommelige kamer of zelfs de zolder geeft geen positieve indruk. Wanneer je veel overtollige spullen of meubels hebt die je nog niet weg wilt doen, zoek dan een tijdelijke opslag buitenshuis. Je kunt voor een gering bedrag per maand al een opslagbox huren.
 • Zorg ervoor dat de hoeveelheid meubelen in je huis niet te groot is. Een kamer die te vol staat met meubels oogt kleiner. Mensen die een huis komen bekijken zullen letten op hoeveel ruimte de woning heeft. Sla een teveel aan meubelen tijdelijk elders op.
 • Extreem opvallend behang, felgekleurde muren of bont gekleurd schilderwerk vind jij wellicht mooi, maar deze zijn erg smaakgebonden. Geef de muren en het schilderwerk een meer neutrale kleur voordat je je huis te koop zet. Je denkt misschien: "de koper schildert het zelf maar over als hij het niet mooi vindt", maar bedenk dat de eerste indruk bij de koper goed moet zijn.
 • Was de gordijnen en de vitrages. Als je rookt, probeer in de periode dat je huis in de verkoop staat, dit niet binnenshuis te doen.
 • Houd je van veel snuisterijtjes, haal deze dan tijdelijk weg. Zorg voor een frisse, rustige uitstraling van je huis. Hier en daar een bos bloemen, een plant, een tweetal kaarsen of iets dergelijks is voldoende.
 • Zorg ervoor dat je woning tot in de puntjes schoon is en fris ruikt. Denk eraan dat mensen ook in je keukenkastjes, oven en koelkast kijken. Zorg dat deze schoon fris zijn, wanneer men tegen vieze luchtjes of vieze plekken in de keukenkastjes aanloopt, kan het enthousiasme voor de woning aanzienlijk dalen. Ruim de was op voordat er mensen komen kijken. Een natte was aan de lijn is in belemmerend om alles goed te kunnen zien en een vuile was in de wasmand kan nare geurtjes geven.
 • Gebruik geen luchtverfrissers door je hele huis. De luchtverfrissers die op de markt zijn, zoals bijvoorbeeld de verfrissers die werken d.m.v. het stopcontact, kun jij wel lekker vinden ruiken, maar kunnen voor de koper erg afstotend en onaangenaam zijn. Vaak zijn de geuren van luchtverfrissers erg doordringend. De geur in een huis kan bepalend zijn voor de keuze van de koper. Zet liever de ramen lekker open zodat er voldoende frisse buitenlucht naar binnen kan.
 • Verschoon je vuilnisbak, zorg dat men geen afval ruikt.
 • De badkamer oogt veel mooier wanneer deze blinkt. Poetsen dus totdat alles glimt. Zorg dat er nergens in huis een schimmelplekje is te zien. Heb je een gedateerde badkamer in ouderwetse kleuren en patronen. Kleed de badkamer dan aan met sfeerverhogende attributen. Bijvoorbeeld een mand met opgerolde (witte) handdoeken. Flesjes badproducten in dezelfde kleurstelling en een mandje met bijvoorbeeld witte zeepjes doen het ook leuk.
 • Zorg dat alles goed in de verf zit, dit kost wel een investering, maar je hebt kans op een betere verkoopprijs.
 • Investeer in het inhuren van een interieurstylist. Deze kan je helpen om met kleine aanpassingen je huis net even iets aantrekkelijker te maken.
 • Al je een tuin hebt, zorg dat deze er verzorgd uitziet. Haal het onkruid weg en snoei te grote of te brede struiken. Zorg dat er geen rommel in je tuin ligt

Je huis is klaar voor de verkoop

Als je huis netjes en klaar voor de verkoop is, dan kun je foto's gaan maken om op internet te plaatsen. Je kunt dit zelf doen, maar ook een makelaar kan foto's voor je maken. Zorg ervoor dat de foto's die op internet komen duidelijk zijn.
Wanneer er kijkers komen voor je woning, loop nog even alles na op eventuele overtollige rommeltjes.
© 2009 - 2022 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Huis verkopen stappen: Hoe ga je stap voor stap te werk?Wanneer je voor de eerste keer zelf je huis wilt verkopen, weet je waarschijnlijk niet waar je moet beginnen. Met deze e…
Huis verkoopklaar makenHuis verkoopklaar makenWanneer je je huis wilt verkopen doe je er goed aan het huis verkoopklaar te maken. Dit betekent dat je je huis er zo aa…
Huis verkopen kosten: Wat kost het verkopen van je woning?Wanneer je je huis wilt gaan verkopen, zijn daar aanzienlijke kosten mee gemoeid. Denk bijvoorbeeld aan het courtage voo…
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…

Tips voor kopen van een recreatiewoning of vakantiehuisjeTips voor kopen van een recreatiewoning of vakantiehuisjeVeel mensen vinden het leuk om een tweede huis te kopen, een recreatiewoning of vakantiehuisje. Sommigen doen dat alleen…
Huis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisHuis kopen: Verborgen gebreken binnenshuisBij het kopen van een huis let je als koper op de (verborgen) gebreken van het huis. Het is je plicht als koper om de ge…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.