Huis kopen: Verborgen gebreken binnenshuis

Huis kopen: Verborgen gebreken binnenshuis Bij het kopen van een huis let je als koper op de (verborgen) gebreken van het huis. Het is je plicht als koper om de gebreken aan te kaarten. Wanneer je als koper van een huis de gebreken hád kunnen zien bij bezichtiging en voor de koop, is de kans groot dat je zelf opdraait voor de kosten van herstel en onderhoud. Als koper heb je een onderzoeksplicht, als verkoper een informatieplicht. Een aankoopkeuring levert een keuringsrapport op waarin gebreken zwart op wit staan. Door een aankoopkeuringsrapportheb je de gebreken, verborgen of niet, zwart op wit staan. Met dit rapport sta je sterk bij prijsonderhandelingen w.b. het huis. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan laat je ook een taxatierapport opmaken: dit vertelt je of het huis de vraagprijs waard is.

Op welke (verborgen) gebreken moet je letten?

CV-ketel

Een CV-ketel heeft een houdbaarheidsduur van ongeveer 15 jaar. Wanneer je een huis wilt kopen let je dus op het bouwjaar van de CV-ketel. Het bouwjaar van de CV-ketel vind je op de ketel. Radiatoren en buizen van een CV hebben een langere levensduur. Wat betreft radiatoren en buizen let je op roest, voral op roest bij de verbindingen. Roest bij de verbindingen wijst namelijk op lekkage. Meterkast, bedrading en leidingen gaan decennia mee. De norm voor CV-installatie is NEN10. Let op de groepen: zijn deze goed beveiligd en is de wasmachine op een aparte groep aangesloten en zijn de groepen via aardlekschakelaar aangesloten. Wanneer er sprake is van oude bedrading dan is dit reden tot afkeuring.

Zolder

Ga zeker op de zolder kijken en let op de kap van de zolder, of je daar sporen van lekkage kunt ontdekken. Wanneer er vochtplekken te zien zijn, zijn deze meestal ontstaan op het dak en moet het dak hersteld worden om vocht en lekkage weg te nemen. Kijk verder of het schoorsteenkanaal scheurvrij is, verkleuringen vertoont of andere plekken. Dit wijst mogelijk op een lekke schoorsteen. Lekke schoorsteen kan zeer vervelende gevolgen hebben: er komen dan giftige verbrandingsgassen vrij. Reparatie van lekke schoorsteen is kostbaar, namelijk minimaal een paar duizend euro.

Houtwerk

Rot hout, daar heb je als koper niks aan. Om het houtwerk te vervangen moet je in diep in de buidel tasten en voor deze bijkomende kosten koop je in principe geen huis. Je controleert de staat van het hout door er met iets hards op te kloppen. Het geluid dat je vervolgens hoort moet helder zijn, niet dof. Rot, vochtig hout klinkt dof. Let verder op of het hout zijn orginele vorm heeft behouden of dat dit enigszins vervormd is (lijkt hol of bol). Kijk of de verf er goed op zit, of het eventueel verpulverd is. Ook de geur is belangrijk: hout mag niet muf ruiken.
Houtwerk op het dak
Het houtwerk van het dak is belangrijk om te onderzoeken. Hier kan namelijk ongedierte een rol spelen in aantasting van het hout. Met name de boktor is niet erg bevorderlijk voor het houtwerk, maar de houtworm is ook geen pretje. Wanneer boktor en houtworm het hout hebben aangetast zie je langwerpige gaatjes, uitvliegopeningen en boormeel. Haal er een specialist bij als je twijfelt, want de kosten voor herstel zijn hoog (zorg voor aankoopkeuring).

Plafond

Het plafond is natuurlijk de onderkant van de vloer op de bovenliggende verdieping. Wanneer hier scheuren in zitten, betekent dit dat de constructie van de vloer niet in orde is. Heel kostbaar zijn reparaties aan vloeren en plafonds. Verkleuringen, scheuren en aansluiting van de wanden zijn punten waar je op moet letten. Evenals de afwerking van het plafond: is het afgewerkt met piepschuim of zachtboard? Zo ja, dan is dit niet veilig maar verhoogt risico op brandgevaar. Gipsplaten zijn veilig. Stucwerk moet niet hol klinken als je er met een hard voorwerp tegen klopt. Klinkt het hol, dan zit het stucwerk los.

Muren

Scheuren die het gevolg zijn van een huis dat 'werkt' of van verzakking, zijn scheuren die over het oppervlakte van de muur lopen. Bij een verticale scheur over de muur of door de muur is er geheid sprake van verzakking. Scheuren die niet erg zijn, zijn smalle scheuren in hoeken tussen muren. Let op vochtplekken en schimmelplekken.

Een aankoopkeuringsrapport kost ongeveer 200-300 euro. Bovengenoemde gebreken worden tijdens aankoopkeuring in kaart gebracht. Wanneer je (verborgen) gebreken mist als koper, is het waarschijnlijk dat de kosten voor herstel hoger uitvallen dan de kosten van de aankoopkeuring.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisAankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisDe verkoper van een huis heeft informatieplicht en hoort koper van een huis te informeren over verborgen gebreken buiten…
Nut en kosten van een aankoopkeuringNut en kosten van een aankoopkeuringEen aankoopkeuring of bouwtechnische keuring is een onderzoek naar gebreken aan een te kopen woonhuis. Het huis kan op h…
Huis met verborgen gebrekenHuis met verborgen gebrekenWie onverwacht tegen verborgen gebreken aanloopt na het kopen van een woning kan de verkoper aansprakelijk stellen. Maar…
Koopcontract: ontbindende voorwaardenKoopcontract: ontbindende voorwaardenWil je een huis kopen en heb je bezichtigd dan teken je een voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract is binden…

Maak je huis geschikt voor de verkoopMaak je huis geschikt voor de verkoopWanneer je je huis wilt verkopen, dan gaat dat niet vanzelf. Je kunt een makelaar in de arm nemen of het zelf proberen t…
Huis kopen, tips: waar let je op?Huis kopen, tips: waar let je op?Je wilt een huis kopen, en let op de buitenkant en bouwstijl van een huis. Dus je gaat het te kopen huis bezichtigen. De…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.