Tips voor de bezichtiging bij verkoop van een huis

Tips voor de bezichtiging bij verkoop van een huis Nog niet zo lang geleden was een huis na zo'n 5 tot 10 bezichtigingen verkocht. Echter wanneer er sprake is van een kopersmarkt, zoals na het uitbreken van de kredietcrisis, dan is het aantal bezichtigingen vaak beperkt. Potentiële huizenkopers die op afspraak langskomen, zijn meestal serieus. Dan is het zaak om het huis zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Wanneer u dagelijks in uw huis rondloopt, ziet u vaak gebreken en oneffenheden over het hoofd. Of u maakt er niet zo'n punt van. Maar een potentiële huizenkoper kan het juist afschrikken. Voordat het huis te koop gezet wordt, is het goed om zeer kritisch naar het huis te kijken. Beter een beetje extra geld en tijd besteden, dan dat de verkoopperiode langer duurt. Dat kost uiteindelijk ook geld. Daarnaast levert het een negatief imago op. Er is immers in de markt bekend hoe lang een huis te koop staat.

Wat bepaalt de waarde van een woning?

De belangrijkste factor is simpelweg de locatie. Daarna komen pas de vierkante meters, de aanwezigheid en oppervlakte van een tuin, de inrichting en eventueel achterstallig onderhoud. De locatie is bij het verkopen een gegeven. De andere factoren zijn echter te beïnvloeden.

Foto's op huizenverkoopsites

De styling van het huis is ook zichtbaar op het Internet. Dus loont het zich om een eventuele restyling reeds gedaan te hebben, voordat de foto's worden gemaakt. Dit kan eventueel in samenspraak met de verkopende makelaar of een styliste. Maar veel kan ook worden bereikt door eigen inbreng. Tevens is het aan te raden om familie of vrienden naar hun mening te vragen. Huizenverkoopsites, zoals Funda en Jaap.nl, fungeren tegenwoordig als een eerste selectie. Kijk bijvoorbeeld hoe de inrichting is van een vergelijkbaar huis in de buurt. Dat kan immers de directe concurrent zijn. Pas als een huis goed op de foto overkomt, zal de potentiële huizenkoper een afspraak met u of de verkopende makelaar maken.

Open huis dagen

Open huis dagen vinden meestal plaats nadat de woning al een tijdje te koop staat. Het is algemeen bekend dat dit niet de meest populaire huizen zijn die in de verkoop staan. Ook trekt het regelmatig mensen uit de buurt aan die uit nieuwsgierigheid komen kijken. Desalniettemin dient de woning wel een goede indruk te geven.

De bezichtiging

Een bezichtiging duurt meestal zo'n 20 minuten. Potentiële huizenkopers willen een woning graag beleven, ruiken, voelen en zien. Ze stellen zich voor alsof hun spullen er al in staan. In het geval er een verkopende makelaar is, zal hij of zij de afspraken voor een eventuele bezichtiging regelen. Probeer de afspraken zodanig te laten plannen dat de buurt en uw woning zo rustig mogelijk is. Tevens moet de lichtinval voor de woning zo goed mogelijk uitkomen. Daarnaast is het handig om een informatiepakketje klaar te hebben liggen, om mee te nemen of ter inzage. Dan kan het gaan om een bouwkundige keuring, bouwtekeningen en een taxatierapport. Wees open over eventuele gebreken. Daar bestaat ook een wettelijke verplichting toe. Een aspirant koper kan er ook later achter komen en daardoor kan een eventuele verkoop ook afketsen. Bij een bezichtiging is het het beste om zelf niet aanwezig te zijn en het aan een makelaar over te laten.

Styling- en verbetertips

Potentiële huizenkopers die langskomen om de woning te bezichtigen letten veelal op kleine dingen. Kasten en laden worden vaak open getrokken, dus alles wegmoffelen helpt niet. De badkamer en keuken worden grondig bekeken. Zit die wasmachine er nou wel of niet in? Hoe ziet de oven er uit? Ook al heeft iedereen andere verwachtingen, basiszaken moet wel in orde zijn. Tot slot een aantal tips:
  • De buitenkant: zorg dat het er perfect uitziet. Geen afbladderend schilderwerk. Geef het anders een goede schilderbeurt.
  • De entree: zorg dat het een ruime indruk maakt. Plaats eventueel een spiegel in de hal. Verwijder jassen, rondslingerende schoenen of persoonlijke zaken.
  • Deuren moeten makkelijk open en dicht kunnen. Geen gepiep, anders even bijsmeren.
  • De woning moet opgeruimd zijn. Haal persoonlijke foto's, speelgoed e.d. weg. Een enkele foto kan blijven staan, want kijkers zijn ook nieuwsgierig. Maar de hele familiegeschiedenis hoeft niet zichtbaar te zijn.
  • De woon- en slaapkamers moeten een opgeruimde indruk maken. Laat de gordijnen open. Zware, donkere gordijnen kunnen beter worden verwijderd. Overtollige meubels kunnen beter worden verwijderd. Een potentiële huizenkoper moet makkelijk door het huis kunnen waden. Aan de andere kant moet een woning ook niet leeg zijn. Het maakt een wanhopige indruk en stelt de fantasie van de kijker behoorlijk op de proef. Ook al bent u al verhuisd, laat een aantal meubels achter.
  • Badkamer, keuken en toilet: deze moeten uitermate schoon zijn. Geef het een extra luchtje. Deze ruimtes moeten een frisse en schone indruk maken. Ook wordt wel eens aangeraden om de geur van verse koffie of gebakken brood in de keuken te hebben. Dat schijnt bij veel mensen ook te werken. En het geeft een gezellige indruk. Daarnaast kan het helpen om verse bloemen in de woonkamer te plaatsen. Het geeft een soort welkom gevoel.
  • Kleine mankementen en oneffenheden: werk deze bij, desnoods met de hulp van familie en vrienden. Schilder de kozijnen eventueel bij, werk de scharnieren bij, verf schreeuwerige kamers in een neutrale kleur, laat geen peertjes zien (dus koop een lampekap of iets dergelijks, die u later naar uw nieuwe woning kunt meenemen), zorg dat alle lampen werken, werk de voegen bij en repareer bijvoorbeeld de plinten en dorpels.
  • Eventuele verbouwingen moeten perfect zijn afgewerkt. Geen "help, mijn man is klusser" taferelen.
  • Het balkon, de garage, de schuur en de tuin: wanneer uw woning een tuin of balkon heeft, laat het een verzorgde indruk geven. Eventueel een bloemetje plaatsen, geef het een fleurige indruk, onkruid en mosgroei verwijderen, het gras kort maaien, knip de heg of overhangende planten bij en ruim de schuur en/of garage op.
  • Huisdieren: neem de hond mee of stuur de kat naar buiten. Niet iedereen staat de springen om de geur of haren van huisdieren.
© 2009 - 2023 Vrijdenker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat betekent vrije verkoopwaarde?De vrije verkoopwaarde van een huis bepalen is een lastige kwestie. U weet namelijk niet wat een huis gaat opleveren bij…
Je huis snel verkopenJe huis snel verkopenIn deze tijd blijven huizen erg lang te koop staan. Sommige huizen worden gewoon niet verkocht. Alle eigenaren van huize…
Uw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopUw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopEen huis verkopen is meer dan een bordje in de tuin plaatsen en wachten op de koper. Door goed voor te bereiden op de pe…
Het verschil tussen goede en slechte makelaarsZoals het bij alle vakmensen gaat, maakt de kwaliteit van de makelaar een groot verschil. U kunt beter iets meer betalen…

Huis online verkopenHuis online verkopenIn economisch slechte tijden zoeken makelaars en huizenverkopers naar creatieve oplossingen om huizen sneller en tegen e…
Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Niet tevreden over je huurwoning, wat kun je doen?Veel mensen die een huurwoning hebben, hebben het wel eens meegemaakt. Reparaties worden niet of laat uitgevoerd, er is…
Vrijdenker (29 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2009
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.