Tips voor goede verkoopfoto's van je huis

Tips voor goede verkoopfoto's van je huis Stel: je wilt je woning verkopen. Dit wil je snel en effectief doen. Om je woning goed op de markt te plaatsen is het belangrijk om goede foto's van je huis te (laten) maken. Door het plaatsen van goede foto's trek je namelijk meer potentiële kopers aan. Zorg dus dat je huis op een zo goed mogelijke manier gepresenteerd wordt op de woningmarkt. Maar … hoe doe je dat? Waar moet je op letten bij het maken van de foto's?

De waarde van goede foto's voor de verkoop van je huis

Na heel wat afwegingen heb je besloten je huis in de verkoop te gaan zetten. Hiervoor heb je de bewuste keuze gemaakt om wel of geen makelaar in te schakelen. Nu is het echter van belang om je huis op een zo goed mogelijke manier te presenteren, zodat eventuele kopers geïnteresseerd raken en een zo hoog mogelijk bod uit willen brengen. Het blijkt dat het plaatsen van goede foto's veel belangrijker is dan het kiezen van de juiste tekst in een advertentie zoals bijvoorbeeld op Funda.

Hoe dit komt?

We leven in een maatschappij waarbij alles snel gaat. Onze hersenen zijn er dus op getraind om in een razend tempo de essentie van iets te kunnen ontdekken. Denk maar aan reclames op tv. Ook bij het zoeken van een huis scannen kopers de verschillende huizen die worden aangeboden. Hierbij vallen als eerste de foto's van het huis op. Het hebben van goede foto's is dus een groot voordeel als je een huis wilt verkopen. Pas bij interesse in een huis wordt de tekst gelezen. Zonder goede foto's geen interesse en dus geen lezers en potentiële kopers.

Tips en trucs

Met de onderstaande tips kun je je huis op de woningmarkt profileren door het plaatsen van goede foto's.

Het kiezen van een goede fotograaf

Kies een goede fotograaf en stel hoge eisen aan de foto's. Misschien een wat overbodige tip, maar soms zijn mensen te beleefd om aan te geven dat de foto's niet voldoen aan hun verwachtingen. Ook het zelf maken van de foto's is niet aan te raden. Een professionele foto is vaak duidelijk te onderscheiden van een amateur foto.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay
Zorg dat de kijker een goed gevoel krijgt bij het bekijken van de foto's
 • Zorg ervoor dat je huis er neutraal uitziet. Dat wat jij erg mooi kunt vinden, vindt een ander niet altijd mooi. Houd hier rekening mee bij het inrichten van je huis. Haal bijzonder uitgesproken voorwerpen zoals bijvoorbeeld je gitaarcollectie aan de muur weg. Bepaal je inrichting zó dat het voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk is. Een woningstyliste kan eventueel uitkomst bieden.
 • Ruim de rommel op. Een hele belangrijke tip die vaak wordt onderschat. Kleine spullen maken al snel een rommelige indruk. Zorg dat deze uit het zicht zijn.
 • Zet persoonlijke dingen niet op de foto. Een potentiële koper moet het idee krijgen dat hij rondkijkt in zijn nieuwe huis. Als er persoonlijke dingen staan zal hij zich te gast voelen in het huis. Hierdoor zal hij minder snel overgaan tot kopen.

Maak gebruik van het licht en de ruimte

 • Zorg voor een goede lichtinval. Licht is heel belangrijk bij de foto's. Zorg ervoor dat alle ramen en gordijnen open zijn om zoveel mogelijk natuurlijk licht op de foto te krijgen. Natuurlijk licht staat het mooist. Is een ruimte toch wat donker, doe dan een paar lampen aan.
 • Kies een heldere dag om de foto's te laten maken. Dit zorgt voor extra veel licht.
 • Maak je huis ruimtelijk. Veel zichtbaar vloeroppervlak geeft een ruime indruk van de woonruimte. Zet banken en tafels strategisch neer, zodat het huis niet te vol lijkt.
 • Plaats banken een klein stukje van de muur af. Hierdoor valt er een schaduw achter de bank. Er lijkt nu extra veel ruimte achter de bank te zijn, waardoor de ruimte optisch groter.

Focus op wat belangrijk is

 • Zorg voor voldoende afwisseling in de foto's.
 • Let op storende elementen. Bijvoorbeeld: soms staat er bovenaan de trap in de gang een lamp. Dit is in de inrichting van het huis heel praktisch. Echter als de trap wordt gefotografeerd zal de aandacht van de kijker naar de lamp gaan die bovenaan de trap staat, in plaats van naar de gang.
 • Probeer een zo realistisch mogelijk beeld te scheppen van de woning. Foto's die zijn gemaakt met een groothoeklens geven vaak een verkeerde indruk. Voorkom dat potentiële kopers een verkeerd beeld krijgen van het huis en bij bezichtiging teleurgesteld zijn in de werkelijkheid. Zorg dat de woning zo realistisch mogelijk op de foto staat.

Houd het up-to-date

Zorg voor up-to-date foto's. Heb je in de winter je huis te koop gezet en foto’s laten maken? Laat dan in de zomer nieuwe foto's maken. Een groene tuin die in bloei staat, komt beter over dan een kale tuin in de winter. Ook als je aanpassingen hebt doorgevoerd in het huis, is het de moeite waard nieuwe foto’s te maken.

Bron: Midascode, PixabayBron: Midascode, Pixabay
Bron: Dietmaha, PixabayBron: Dietmaha, Pixabay

Extra opvallen om het huis te verkopen

Binnen de woningmarkt is er veel aanbod. Om op te vallen in dit grote aanbod is het belangrijk om het huis goed te presenteren. Soms zijn alleen goede foto's van het huis niet genoeg. Tegenwoordig wordt er ook vaak de mogelijkheid geboden om extra opties oftewel gimmicks toe te voegen aan de advertentie. In augustus 2014 heeft Funda onderzocht dat het plaatsen van gimmicks ervoor zorgt dat de advertentie met jouw huis twee keer zo lang bekeken wordt. Hierdoor heb je dus meer kans op bezichtigingen.

Een plattegrond toevoegen aan de advertentie

Laat een goede plattegrond toevoegen aan de advertentie om de potentiële koper zo een duidelijker beeld te geven van de woning. De gemaakte foto's kunnen zo beter in het totaalbeeld van de woning geplaatst worden. Op deze manier schep je voor de kijker een beter beeld van de woning.

Een video of 360° foto toevoegen

Door het toevoegen van een video of een 360° foto krijgt de kijker het gevoel dat hij zelf in de woning aanwezig is. Veel huizen worden uiteindelijk gekocht om het gevoel dat de woning de koper gaf. Deze extra dimensie zorgt ervoor dat je huis meer aanspreekt.
© 2016 - 2024 Neen1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkopen met behulp van internetHuis verkopen met behulp van internetBij het verkopen van een huis is het belangrijk dat uw huis opvalt. Waarschijnlijk staan er meerdere vergelijkbare huize…
Huis opknappen voor de verkoopHuis opknappen voor de verkoopIn een huis welke u binnenkort gaat verkopen, gaat u niet meer in investeren. Toch wordt het door makelaars aangeraden o…
Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Huis verkocht onder voorbehoud, alvast een ander huis kopen?Uw huis verkopen met een voorbehoud geeft nog niet voldoende zekerheid om een ander huis te kopen. De verkoop is namelij…
Onder voorbehoud verkopen van een huisOnder voorbehoud verkopen van een huisEen huis wordt vaak verkocht onder een voorbehoud van bepaalde vereisten. Voorbehouden hebben vaak te maken met de finan…

Huis sneller verkopen? 10 tips voor een snelle verkoopHuis sneller verkopen? 10 tips voor een snelle verkoopBen je bezig om je huis te verkopen? Dat is niet in alle gevallen een makkelijke opgave. Ten eerste is er vaak een lange…
Drie dagen bedenktijd bij aankoop van een huisDrie dagen bedenktijd bij aankoop van een huisEen paar sokken kopen is een heel andere actie dan een huis kopen. Bij sokken gaat het vooral om de juiste maat maar bij…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: WikimediaImages, Pixabay
 • http://www.fotograaf-venlo.eu/blog/index.php/bedrijfsfotografie/interieurfotografie/9-tips-voor-het-fotograferen-van-een-interieur.htm
 • http://www.makelaarsnetwerk.nl/persoonlijk/tips-bij-de-verkoop-van-uw-woning/uw-huis-sneller-verkopen-met-goede-fotos/
 • https://www.wegwijs.nl/artikel/2012/03/twaalf-tips-om-je-huis-sneller-te-verkopen
 • http://descherpepen.nl/2010/11-tips-voor-woningfotografie/
 • http://www.funda.nl/producten/presentatie-pakket/
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Midascode, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Dietmaha, Pixabay
Neen1986 (5 artikelen)
Laatste update: 03-05-2018
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.