Huis sneller verkopen? 10 tips voor een snelle verkoop

Huis sneller verkopen? 10 tips voor een snelle verkoop Ben je bezig om je huis te verkopen? Dat is niet in alle gevallen een makkelijke opgave. Ten eerste is er vaak een lange adem nodig, een huis wordt niet verkocht van de een op de andere dag. Voor de meeste mensen is het kopen van een huis een grote levensgebeurtenis waarbij alle voor- en nadelen tegen elkaar worden afgewogen. Logisch, je legt je vast voor een lange periode. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om het proces een beetje te versnellen.

Zorg dat het schoon en opgeruimd is

Dit is misschien een van de belangrijkste tips. De eerste indruk is de belangrijkste en laat zich niet snel uitwissen. Zou je zelf graag in andermans troep lopen als je een huis komt bezichtigen? Zorg dus allereerst dat het huis goed opgeruimd is. Laat geen schoenen slingeren in de gang, en haal post en andere rommeltjes van de eettafel af. Zorg dat het huis er zo clean mogelijk uitziet zodat potentiële kopers zich goed een beeld kunnen vormen van het huis. Stofzuig nog een keer goed en laat de badkamer blinken.

Verwijder alle sporen van huisdieren

Niet iedereen is gek op katten of honden. Zorg dus dat er geen stinkende hondenlucht in het huis hangt en verwijder etensbakken met honden of kattenvoer erin. De kattenbak mag ook niet te zien zijn en al helemaal niet te ruiken zijn.

Bepaal een goede vraagprijs

Iedereen wil zijn of haar huis voor de best mogelijke prijs verkopen, maar zorg dat de prijs realistisch is. Laat allereerst het huis taxeren door een aantal makelaars. Dit is een goed uitgangspunt om de vraagprijs vast te stellen. Bepaal de juiste prijs. Niet te hoog maar ook zeker niet te laag. Zakken met de prijs kan altijd, maar later de prijs hoger inzetten kan niet.

De vraagprijs moet aantrekkelijk zijn

Bekijk wat er te koop is op de markt. Dat wil zeggen, bekijk op internet huizen die te koop staan in de buurt of straat. Kijk welke prijzen er worden gevraagd. Is het huis vergelijkbaar met de andere huizen in de straat en wijkt de prijs niet teveel af van wat je zelf in gedachten had? Bied het huis dan voor net iets minder aan dan de concurrenten.

Zorg voor genoeg licht en lichte kleuren

Bijna iedereen houdt van grote lichte ruimtes. Is de muur toevallig donkerblauw? Dat kan het huis heel donker en somber maken. Schilder deze wit. Ook donkere gordijnen kunnen veel licht wegnemen. Vervang ze voor een lichtere variant.

Leuk je huis op met neutrale accessoires

Geef het huis meer uitstraling en sfeer door hier en daar neutrale accessoires neer te zetten. Denk hierbij aan een mooie vaas op tafel of een mooie houder voor de zeep of geurkaarsjes op het toilet. Dit soort accessoires hoeft niet veel te kosten. Veel mensen hebben dit soort accessoires zelf in huis en anders zijn ze voor een paar euro te koop bij winkels als de Action of Zeeman

Zorg dat je tuin netjes is

Eerder werd vermeld hoe belangrijk het is dat het huis schoon en opgeruimd is, hetzelfde geldt voor de tuin. Zorg dat de tuin en de oprit er netjes verzorgd en opgeruimd uitzien. Gooi alle rommel zoals kapotte tuinstoelen of bloempotten weg. Maai het gras, haal het onkruid tussen de stoeptegels weg en zet plantenbakken met fleurige bloemen neer.

Zorg voor mooie foto´s

Investeer in de presentatie van het huis. Het eerste wat mensen bekijken als ze een huis zoeken op internet zijn foto´s. Iedereen houdt van grote lichte ruimtes. Zorg voor lichte foto´s en laat het huis groot ogen. Doe alle gordijnen open en de lichten in huis aan om dit effect te bereiken. Om het huis ruim te laten ogen ga je gehurkt in een hoek van de te fotograferen ruimte zitten en neem je de foto van beneden naar boven.

Deel je huis op Facebook

Onderschat nooit de kracht van social media. Deel de advertentie op Facebook en vraag vrienden en kennissen de link te delen. Niet iedereen kijkt iedere dag op Funda en het kan zomaar zijn dat degene die dat wel doen een filter heeft ingesteld waardoor het huis niet te zien is, terwijl deze persoon toch de perfecte koper is. Fijn als die bereikt kan worden via Facebook.

Niet bij de pakken neerzitten

Last but not least. Ga niet bij de pakken neerzitten. Ook niet als het huis na een jaar nog te koop staat. In principe is ieder huis verkoopbaar, dus ook dat van jou. Nog niet gezakt in prijs? Dan is dit ook nog een idee om je groep potentiële klanten uit te breiden.

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om de verkoop van een huis een boost te geven. Het is belangrijk dat je er tijd en energie in steekt. Uiteindelijk zal dat beloond worden.
© 2016 - 2024 Omnia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Huis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenHuis verkopen voordat de prijzen verder gaan zakkenIn de periode van 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tien tot vijftien procent gezakt. Huizenbezitters kunnen hu…
Huis verkopen kort na de aankoopHuis verkopen kort na de aankoopEen aangekocht woonhuis kunt u niet op korte termijn weer verkopen en verwachten dat er geen schulden overblijven. Door…

Verhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurVerhuren van je huis - mogelijkheden voor tijdelijke verhuurEr kunnen allerlei redenen zijn waarom je je huis tijdelijk zou willen verhuren. Misschien ga je een wereldreis maken, s…
Tips voor goede verkoopfoto's van je huisTips voor goede verkoopfoto's van je huisStel: je wilt je woning verkopen. Dit wil je snel en effectief doen. Om je woning goed op de markt te plaatsen is het be…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Omnia (8 artikelen)
Laatste update: 04-10-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.