Een huis bezichtigen met een goede voorbereiding

De bouwkwaliteit, de energetische toestand, de omgeving en faciliteiten en het potentieel van de ruimtes zijn bij de eventuele aankoop van een huis belangrijke zaken om goed te bestuderen zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan. Een goed voorbereide eerste bezichtiging is essentieel om zoveel mogelijk informatie en rendement uit het bezoek te kunnen halen.

Het buikgevoel is belangrijk maar laat het niet overheersen

Veel mensen volgen hun buikgevoel bij de aankoop van een huis. Dit is natuurlijk prima want het huis en de omgeving moeten iets losmaken bij je om je er in de toekomst ook thuis te kunnen voelen. Een zeker even belangrijk onderdeel is de leeftijd, de bouwtechnische kwaliteit van een huis en de kwaliteit van de installaties in het huis. Zeker bij een oudere woning hebben deze onderdelen een grote invloed op de vraagprijs en de de mogelijke kosten in de toekomst.

Bron: HenkvD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: HenkvD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Agaath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Agaath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bron: Vincent Steenberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Vincent Steenberg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Het buikgevoel is enkel voor de eerste indruk een juiste graadmeter. Wanneer de eerste indruk goed is, is het van belang om als potentiële koper exact te gaan bestuderen welke aanvullende kosten een huis met zich meebrengt, welke inspanningen er gedaan moeten worden en kosten er gemaakt moeten worden voor vervanging, modernisering en verbouwingen in de komende jaren. Enkel door al deze onderdelen goed te bestuderen kan een helder beeld van de financiële kant gevormd worden. Zorg er dan ook altijd voor dat je eventueel te koop staande vergelijkbare woningen in de omgeving goed checkt met betrekking tot de prijs-kwaliteitsverhouding.

Voor de bezichtiging belangrijke vragen formuleren

Hoe meer je over het huis, de grond en de omgeving weet, des te gerichter kun je bij bij de bezichtiging informatie verzamelen. Vraag daarom voorafgaand aan de makelaar informatie met betrekking tot de reden van verkoop, het bouwjaar, het energieverbruik en de specificaties van de installatie. Tekeningen zoals plattegronden zijn ook altijd handig om vooraf in je bezit te hebben zodat je op basis daarvan al kunt beoordelen welke eventuele aanpassingen er voor jouw situatie wenselijk zijn. Door al dit soort informatie vooraf te verzamelen kun je tot een gespecificeerde vragenlijst komen die je tijdens de bezichtiging aan de makelaar kunt voorleggen. Hiermee voorkom je dat je achteraf nog met open vragen zit. Voor de eerste bezichtiging is het aan te bevelen om een rondje door de buurt te lopen om een indruk op te doen van de situatie en de faciliteiten.

De indeling en inrichting kritisch beoordelen

Het is aan te bevelen om de eerste bezichtiging op een werkdag bij daglicht te plannen zodat je een realistisch beeld krijgt van de daglichttoetreding, de omgevingsgeluiden en de parkeergelegenheid in de directe omgeving. Tijdens de bezichtiging is het aan te bevelen om een rolmaat en een kompas bij je te hebben om maten op te nemen en de oriëntatie te kunnen beoordelen.

Let bij de ruimte-indeling niet enkel op de grootte en de daglichttoetreding maar ga ook na welke functies een bepaalde ruimte kan vervullen. Meerdere ruimtes van vergelijkbare afmetingen zijn vaak flexibel in functie en gebruik. Bij de inrichting van de ruimtes is het belangrijk om te bedenken wat je mist of wat je niet bevalt. Extra stopcontacten, een nieuwe vloer, een moderner plafond en een aanpassing van een badkamer zijn ingrijpende aanpassingen die tijd en geld kosten.

Tekortkomingen signaleren

In nagenoeg alle oudere huizen bevinden zich tekortkomingen en schades. Onder andere verkleurd stucwerk, muffe geur, vochtig metselwerk, uitgebroken voegwerk, vochtige kruipruimte, schimmelige kitnaden en tegelvoegen, kozijnen met een dikke laag verf en donkere kringen op eventueel aanwezig dakhout zijn aanwijzingen voor tekortkomingen uit het verleden of zelfs het heden. Achter deze aanwijzingen schuilen geregeld grotere problemen die je in de periode na aankoop zou kunnen tegenkomen en dan geld gaan kosten. Vertrouw hierbij zeker niet op de informatie van de verkoper of de makelaar. Deze willen het object verkopen en zullen hierin dus niet objectief zijn. Noteer alles wat je opvalt. Ook mogelijke kleinigheidjes.

Door een externe onafhankelijke partij in te schakelen die een bouwtechnische rapport opmaakt van het huis sta je sterker in je schoenen. Mocht de verkopende partij hier niet positief tegenover staan dan heeft men waarschijnlijk iets te verbergen. Een dergelijk rapport vraagt een relatief kleine investering maar kan je wel behoeden voor vele malen grotere onverwachte kosten in de toekomst. Tevens geeft een dergelijk rapport je wellicht een sterkere onderhandelingspositie indien er twijfelachtige zaken geconstateerd worden.
© 2016 - 2024 Gregor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis kopen in DuitslandHuis kopen in DuitslandEen huis kopen in Duitsland hoeft niet heel moeilijk te zijn. Meestal zijn ze ook niet heel duur. Het is wel goed om je…
Aankoopmakelaar: wel of niet inhuren?Als u een huis wilt kopen, komt u voor verschillende keuzes te staan. Is het nodig om een aankoopmakelaar in te huren? K…
Huis verkopen aan makelaar: Wat zijn voordelen en nadelen?Je huis verkopen gaat in de huidige markt dikwijls niet snel genoeg. En dat is vervelend om meer dan één reden. Je kunt…
Een huis in Duitsland kopenEen huis in Duitsland kopenSteeds meer Nederlanders willen graag een huis kopen in Duitsland. Zeker op financieel gebied heeft een huis in Duitslan…

Kleine aandachtspunten voor een snellere verkoop van uw huisAls het gaat om het verkopen van een huis, met of zonder vastgoedmakelaar, dan kan u zelf altijd rekening houden met enk…
Hoe vind je een kamer in Enschede?Hoe vind je een kamer in Enschede?Als je gaat studeren in Enschede waar bijna alle studenten elkaar kennen en waar de bewoonde wereld soms ver weg is met…
Bronnen en referenties
Gregor (13 artikelen)
Laatste update: 03-06-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.