Hoe vind je een kamer in Enschede?

Hoe vind je een kamer in Enschede? Als je gaat studeren in Enschede waar bijna alle studenten elkaar kennen en waar de bewoonde wereld soms ver weg is met de trein, dan is het zaak om snel een kamer te vinden. Deze zoektocht kan lastig zijn en daar is een beetje hulp altijd handig bij! Denk er voor jezelf goed over na of je in een studentenhuis wilt wonen of op jezelf. Het voordeel van op jezelf wonen is dat je je eigen keuken, douche en toilet hebt. Het voordeel van een studentenhuis is, dat er altijd wel iemand aanwezig is om even gezellig een praatje mee te maken.

Hoe vind je een kamer?

Om snel een kamer te vinden in Enschede kun je gebruikmaken van meerdere opties, zoals Kamernet, Studentunion, een Facebook-groep of via-via.

Kamernet

Kamernet is een zeer bekende website waar veel kamers op staan. Het voordeel van deze site is dat het kameraanbod actueel is, en in één oogopslag duidelijk is hoeveel de kamer kost. Ook werken de zoekfuncties prettig en kun je zien waar de kamer ligt in de stad. Als je ervoor kiest om lid te worden van Kamernet dan is het goed om dit zo vroeg mogelijk voor het begin van de introductieweek in augustus te doen, omdat dan veel meer mensen een kamer gaan zoeken.

Studentunion

Een minder bekende site voor mensen die niet in Enschede wonen, is de site van de Studentunion waar gratis op kamers kan worden gereageerd. Het aanbod is echter minder actueel dan op Kamernet en de zoekfunctie iets minder prettig. Ook is het kameraanbod lager dan dat op Kamernet omdat de site minder bekend is. Het is een goede plek om alvast te beginnen met het zoeken.

Facebook-groep

Ga op zoek naar een Facebook-groep betreffende kamerverhuur in Enschede, hier worden veel kamers op gepost en kun je gratis reageren. Een groep waar veel mensen lid van zijn is de 'Kamer Huren Enschede'-groep. Word er direct lid van en bekijk alvast de berichtjes die er gepost zijn op de tijdslijn.

Via-via

Misschien ken je al mensen in Enschede, deze kun je dan vragen of zij bijvoorbeeld iemand weten die binnenkort een nieuwe huisgenoot nodig heeft.

Woningcorporatie

Zoals in veel studentensteden is er ook in Enschede een woningcorporatie die kamers aanbiedt, in tegenstelling tot andere steden is het echter niet zo dat je je kunt inschrijven en daarmee punten vergaart elk jaar dat je staat ingeschreven. Dit is bijvoorbeeld in Utrecht het geval. De grootste corporatie in Enschede is de SJHT, Stichting Jongeren Huisvesting Twente waarbij je van je 18e tot en met je 30e een kamer mag huren. Je betaalt eenmalig 15 euro inschrijfgeld en kunt dan via de site van de SJHT reageren op de kamers. De kamers via Facebook/Kamernet kunnen ook van de SJHT zijn, je kunt dan reageren op de kamers zonder lid te worden. Huur je er een kamer dan moet je je uiteraard wel inschrijven.

Hoeveel kost een kamer in Enschede gemiddeld en hoe makkelijk is het vinden van een kamer ?

Een kamer in Enschede is in vergelijking met andere steden goedkoop te noemen. Door de website studie-kosten is hier een duidelijk overzicht van gemaakt, waarin staat dat een kamer in Enschede gemiddeld 300 euro per maand kost (2015). Ook het vinden van een kamer is eenvoudig vergeleken met de andere steden in Nederland. Voor een aankomende student de ideale situatie voor het vinden van een kamer voordat het collegejaar begint.

Begin snel met zoeken als nieuwe student!

Het is gemakkelijk om het zoeken van een kamer nog even uit te stellen, maar bedenk goed dat veel mensen dit zullen doen en des te dichter je bij het begin van het nieuwe collegejaar komt, des te meer mensen actief een kamer gaan zoeken. Mocht je er zeker van zijn dat je in Enschede gaat studeren, begin dan direct nadat je weet dat je geslaagd bent snel met zoeken. Je kunt beter een maand huur meer betalen dan onnodig vaak voor de trein betalen.

Het sturen van een mail

Je hebt een kamer gevonden die je leuk lijkt, de prijs en de grootte zijn goed. Nu de huisgenoten nog overtuigen dat ze jou moeten kiezen als nieuwe huisgenoot. Vaak selecteren bewoners van het huis al op basis van je e-mail! Vertel dus zeker iets over jezelf en zeg niet alleen dat je de kamer graag wil hebben, want dat is logisch als je de mail stuurt. Vertel welke studie je gaat doen, wat je hobby's zijn, wat je leeftijd is en beschrijf je persoonlijkheid een beetje. Maak de mail persoonlijk, maar maak hem absoluut niet langer dan 1 pagina want dat is veel werk om te lezen.

Het bezoeken van een studentenhuis op een huiszoekingsavond

Mocht het huis je mail leuk vinden en het wel zien zitten dat jij een avondje langskomt om kennis te maken, probeer dan leuk met de huisgenoten te praten en kijk of jij het ook ziet zitten om met hen te wonen de komende jaren. Kijk er zeker niet raar van op als er rare vragen gesteld worden zoals: wat is je favoriete smurf, welke kleur paprika vind je het lekkerst en waar zou je in veranderen als je een Barbapappa was? Je kunt het zo gek niet bedenken of ze durven het wel te vragen. Verzin een leuk antwoord, het maakt verder niet zoveel uit. Probeer indien mogelijk je ouders niet mee naar binnen te nemen, ook hoef je geen cadeautje mee te nemen.

Wat zijn de locaties om te gaan wonen in Enschede

In Enschede kun je op een campus wonen. Op deze campus staan veel studentenflats bij elkaar en je moet in totaal maar 5-10 minuten fietsen naar de universiteit. Je kunt er ook voor kiezen om in de stad zelf te gaan wonen, zo is Twekkelerveld (de woonwijk naast de universiteit) een populair gebied omdat je dan tussen de stad en de universiteit in zit. Het centrum zelf is ook een populair omdat er veel te doen is en je in de zomer zo even een ijsje kunt gaan halen of een terrasje kunt pakken.

Waar moet je goed op letten bij het bekijken van je kamer?

    • Wat zit er allemaal bij de huurprijs inbegrepen, komen er nog kosten bij voor internet, gas, water, licht of een eventuele schoonmaker?
    • Wat deel je met je huisgenoten, wc, douche enz.?
    • Wat is de locatie?
    • Is de kamer de huurprijs waard?
    • Heeft de kamer zonlicht en/of ramen?
    • Hoeveel huisgenoten zijn er?

Je zult zien dat je indien je op tijd begint met zoeken, je zo een kamer hebt gevonden in het mooie Enschede!
© 2016 - 2024 Pepsimax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De drie Nederlandse Technische UniversiteitenDe drie Nederlandse Technische UniversiteitenJe bent klaar voor je volgende studie en je vindt de techniek interessant, dan is het goed om te weten dat je in Nederla…
Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige…
Wat kost een kamer voor een student?Wat kost een kamer voor een student?Het studeren zelf is al kostbaar. In het geval de student hiervoor ook nog een eigen woonruimte moet betrekking, is de h…
Een kamer zoeken in AmsterdamEen kamer zoeken in AmsterdamBij het studentenleven hoort op jezelf gaan wonen. Eindelijk mag je weg bij je ouders en beslis je zelf wat je allemaal…

Een huis bezichtigen met een goede voorbereidingDe bouwkwaliteit, de energetische toestand, de omgeving en faciliteiten en het potentieel van de ruimtes zijn bij de eve…
Tips voor het onderhandelen bij het kopen van een huisTips voor het onderhandelen bij het kopen van een huisDe aanschaf van een huis is geen geringe investering. Met een bedrag dat dertig jaar kost om af te lossen, is het de moe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cor125, Pixabay
  • https://www.studentunion.utwente.nl/, 14-jan-2016
  • https://kamernet.nl/
  • https://www.sjht.nl/nl/woningzoekenden/inschrijven
  • http://www.studie-kosten.nl/32-op-kamers-gaan
Pepsimax (7 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.