Een makelaar kiezen voor de verkoop van je huis

Een makelaar kiezen voor de verkoop van je huis Een makelaar kiezen voor de verkoop van je huis is een belangrijke beslissing. Een goede makelaar kan namelijk zorgen voor een goede verkoopprijs en een soepel en snel verkoopproces. Een makelaar kiezen is echter niet eenvoudig. Je moet niet alleen letten op de prijs (de courtage) van de makelaar, maar ook op het werk dat de makelaar daarvoor levert. Ervaringen van anderen kunnen daarbij erg helpen, maar je kunt zelf ook verschillende dingen doen om een goede makelaar uit te kiezen.

Het imago van makelaars

Een makelaar kiezen wanneer je je huis wilt verkopen is een belangrijke beslissing. Een huis verkopen is namelijk niet zomaar iets, en de makelaar heeft grote invloed op de snelheid waarmee je je huis verkoopt en de prijs die je ervoor krijgt. Maar een makelaar kiezen is nog niet zo eenvoudig. Nederland kent ongeveer 6000 makelaars en die hebben over het algemeen niet zo'n goede naam. Veel mensen associëren de makelarij met personen en bedrijven die makkelijk geld verdienen zonder daarbij de belangen van de verkoper (de klant) goed te behartigen.

Slechte ervaringen met makelaars

Dat slechte imago komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er zijn diverse voorbeelden van makelaars die klanten hebben benadeeld en daar zelf veel en vooral snel geld aan hebben verdiend. Veel mensen kennen wel een familielid, vriend of kennis die een slechte ervaring heeft gehad met een makelaar.

Het belang van de makelaar bij het verkopen van een huis

Dat er problemen ontstaan met makelaars is ook niet heel erg raar. Het belang van de makelaar is over het algemeen: snel verkopen, zodat hij zijn inkomen kan opstrijken. Terwijl de verkoper juist gebaat is bij een zo goed mogelijke verkoopprijs. Over het algemeen worden makelaars op basis van een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs betaald (courtage). Dat percentage ligt rond de 1,5%. Bij een hogere verkoopprijs krijgt de makelaar dus meer, maar voor hem zijn de verschillen klein. De verkoper zal heel blij zijn met een verkoopprijs die 10.000 hoger is, terwijl dit de makelaar maar 150 (1,5% van 10.000) oplevert. Een verkoper vindt het vaak geen probleem om een paar maanden extra te moeten wachten met de verkoop wanneer dat 10.000 extra op kan leveren; de makelaar zal liever nu willen verkopen.

Een makelaar heeft belang bij tevreden klanten

Tegelijkertijd is het belangrijk om te beseffen dat de makelaar ook afhankelijk is van zijn imago. Wanneer hij een slechte naam heeft, betekent dat minder klanten en dus minder inkomen. Op die manier heeft een makelaar er dus wel degelijk belang bij dat hij zijn klanten tevreden stelt. Dat heeft hij nodig om weer aan nieuwe klanten te komen. Over het algemeen kan dan ook gesteld worden dat makelaars in het belang van hun klanten handelen. Maar de verschillen zijn groot, en een goede makelaar kiezen kan je veel geld en ook tijd opleveren.

Ga in gesprek met meerdere makelaars

Veel mensen die hun huis willen verkopen nemen contact op met één makelaar of één makelaarskantoor, en als zij daar een goed gevoel bij hebben gaan ze daarmee in zee. Dit kan goed uitpakken, maar vaak is dit wat kort door de bocht. Wanneer je een huis verkoopt van 200.000 betaal je bij verkoop namelijk al snel 3000 aan de makelaar. Dat is een flinke uitgave; daar mag je dus best wat vergelijkend onderzoek voor doen.

Wie verkoopt straks jouw huis?

Intakegesprekken zijn altijd gratis, en je kunt prima bij verschillende makelaarskantoren binnen lopen. Luister niet alleen wat ze te vertellen hebben, maar kijk ook hoe ze overkomen. Zijn ze overtuigend? Vriendelijk? Geven ze een stevige hand? Allemaal zaken waar je op kunt letten, want dit is de persoon die straks mensen moet rondleiden in jouw huis, en die onderhandelingen moet voeren met potentiële kopers.

Ook een persoonlijke klik is belangrijk. Hoewel je graag van je huis af wilt, neem je wel afscheid van een plek waar je jarenlang gewoond hebt. Dat is soms best emotioneel. Het kan heel waardevol zijn om een makelaar te hebben die ook oog heeft voor dat soort zaken.

Bezichtig huizen van verschillende makelaars

Als je lef hebt ga je niet alleen als verkoper op zoek naar een makelaar, maar doe je ook net of je een potentiële koper bent. Je kunt op een open huizen dag bijvoorbeeld heel vrijblijvend huizen bezichtigen van diverse makelaars, om te kijken hoe zij te werk gaan. Hoe presenteren zij een huis? Hoeveel moeite doen ze om een huis goed uit de verf te laten komen? Hoe reageren ze als er kritische vragen worden gesteld?

Testen van een makelaar

Ook kun je een makelaar testen door (anoniem) te bellen voor een bezichtiging van een huis. Geef aan dat je weinig tijd hebt, maar dat je wel graag op korte termijn het huis wilt bezichtigen. Hiermee kun je testen in hoeverre de makelaar bereid is om op ongelukkige tijdstippen (rond etenstijd, 's avonds, in het weekend) een afspraak te maken. Dat zegt veel over de moeite die de makelaar straks bereid is te doen voor de verkoop van jouw huis.

Ga op zoek naar ervaringen van anderen

Internet staat vol met reviews: ook over makelaars. Als je op zoek bent naar een makelaar loont het de moeite om deze reviews goed te bekijken. Maar reviews op internet zijn niet altijd alles. Ze zijn niet altijd even betrouwbaar en slechts een gedeelte van de mensen (misschien ook een bepaald type persoon) laat reviews op internet achter.

Ervaringen van anderen met makelaars kun je vaak ook vinden onder vrienden, familie, kennissen en buren. Vraag eens rond met welke makelaar mensen voor het laatst een huis hebben verkocht, en hoe hen dat is bevallen. Door de ervaringen van diverse mensen op een rijtje te zetten, verzamel je heel waardevolle informatie.

De kosten van een makelaar

Hoewel de kwaliteit leidend moet zijn en je het best eerst bovenstaande tips kunt volgen voor een eerste selectie van makelaars, is het natuurlijk ook belangrijk om naar de prijs te kijken. Een courtage van 1,5% van de verkoopprijs is gebruikelijk, maar er zijn diverse makelaars die meer of juist minder vragen. Het is van belang om te weten waar je precies voor betaalt. Wat doet de makelaar allemaal voor jou? En wat moet je zelf doen? Soms zijn er mogelijkheden om bepaalde taken van de makelaar over te nemen, waardoor je kunt besparen op de kosten. Als je dat interessant vindt, verdiep je dan ook hierin.

Wat als het huis niet verkocht wordt

Het is ook belangrijk om te weten wat er gebeurt wanneer het huis niet verkocht wordt. Zoek goed uit wat je moet betalen als je voortijdig de samenwerking met de makelaar beëindigd. Bij sommige makelaars hoef je dan niets te betalen, of er wordt een relatief klein bedrag in rekening gebracht. Anderen willen bijvoorbeeld de helft van het courtagebedrag hebben.

Per uur of per maand betalen

Er zijn tegenwoordig ook mogelijkheden om per uur of per maand voor een makelaar te betalen. Over het algemeen is dit voor de verkoper niet erg voordelig. Er is voor de makelaar namelijk niet echt een prikkel om het huis snel te verkopen. Tegelijkertijd heb je als verkoper erg weinig idee van de uiteindelijke kosten. Als je huis lang te koop blijft staan, kunnen de kosten in deze constructie enorm oplopen.

Maak goede afspraken en zet deze op papier

Wanneer je besloten hebt met een makelaar in zee te gaan, zorg er dan voor dat je allereerst goede afspraken met elkaar maakt. Niet alleen over de kosten, maar ook over het werk wat de makelaar daar precies voor levert. Met goede afspraken weet je waar je aan toe bent. Ook kun je de afspraken er nog eens bij pakken wanneer je ontevreden bent over het werk dat de makelaar levert. Een bijkomend voordeel is dat je overkomt als een kritische en assertieve klant. En daar lopen makelaars over het algemeen net een beetje harder voor.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om wel een makelaar in te schakelenRedenen om wel een makelaar in te schakelenEen makelaar is een grote kostenpost bij het verkopen van uw huis. Een alternatief is om uw huis zelf te verkopen, maar…
Huis verkopen: verkoop uitbestedenHuis verkopen: verkoop uitbestedenWanneer je je huis verkopen wilt kan je de verkoop uitbesteden aan een makelaar. Makelaars regelen onder andere de bemid…
Contract afsluiten met de makelaarU kunt geld besparen en problemen voorkomen door duidelijke en goede afspraken te maken met de makelaar die u inschakelt…
Opdracht makelaar intrekken of ontbindenOpdracht makelaar intrekken of ontbindenEen contract met een makelaar om een huis te verkopen wordt meestal opdracht genoemd. Zo´n opdracht bevat onder meer de…

Je huis snel verkopenJe huis snel verkopenIn deze tijd blijven huizen erg lang te koop staan. Sommige huizen worden gewoon niet verkocht. Alle eigenaren van huize…
Asbest in je huurwoningAsbest in je huurwoningVeel Nederlandse huurwoningen bevatten asbest. Het is vaak erg onduidelijk of een woning asbest bevat en of deze verwijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlexanderStein Pixabay, Wikimedia Commons (CC0.0)
  • https://www.eigenhuis.nl/juridisch/verkopen/tips-makelaar/
  • http://www.z24.nl/ondernemen/zo-kies-je-een-makelaar-en-houd-je-hem-scherp
  • http://www.vbowonenenzo.nl/content.asp?id=674
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 05-07-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.