10 tips om je huis beter te verkopen

10 tips om je huis beter te verkopen Als je je huis wilt verkopen, moet je zorgen dat je huis tijdens een bezichtiging zo goed mogelijk uit de verf komt. Dat kan niet alleen helpen bij de snelheid van de verkoop, maar ook bij het maximaliseren van de verkoopprijs. Ook als je wel een makelaar hebt, kun je zelf veel doen om je huis beter te verkopen. Door een aantal simpels tips kun je het ruimtelijke gevoel in het huis vergroten, de sfeer verhogen en afknappers voorkomen. Als je je huis wilt verkopen en mensen komen kijken voor een bezichtiging, dan wil je dat je huis zo goed mogelijk uit de verf komt. Met onderstaande tips kun je de kans dat je je huis snel verkoopt vergroten. Mogelijk kan het ook helpen om een hogere prijs voor je huis te krijgen.

1. Maak ruimte voor de kopers

Je weet natuurlijk niet van tevoren wat de potentiële kopers van jouw huis zoeken, maar je kunt er vanuit gaan dat het overgrote deel van de mensen waarde hecht aan ruimte. Natuurlijk kun je je huis niet groter maken dan het is, althans niet zonder daarvoor veel kosten te maken. Maar je kunt het wel groter laten lijken. Dat doe je door goed op te ruimen en overbodige spullen op zolder of in de garage te zetten. Als je geen ruimte hebt in je huis sla overbodige meubels en andere spullen (die je huis vol laten lijken) op in een garagebox of bij vrienden of familie.

Als je zelf al verhuisd bent, zorg dan wel dat er meubels in het huis blijven staan. Een leeg huis verkoopt namelijk veel minder goed dan een huis dat bewoond wordt, of bewoond lijkt.

2. Je huis verkopen door goed schoonmaken

Zorg ervoor dat je huis voor elke bezichtiging goed is schoongemaakt. Vooral een smetteloze keuken, toilet en badkamer geven de kijkers het idee dat ze het huis zo in kunnen trekken. Zorg dat je huis niet naar tabak of huisdieren ruikt. Voor sommige mensen is dat een grote afknapper.

3. Knap de tuin op

De tuin is het visitekaartje van een huis. Het kost vaak niet veel geld (wel enige moeite) om iets leuks te maken van de tuin. Een mooie tuin nodigt uit om naar binnen te gaan; het maakt een huis aangenaam.

4. Voer kleine klussen uit om het huis op te knappen

Een huis waarbij het schilderwerk goed is bijgehouden komt een stuk beter over dan een huis waarbij dat niet het geval is. Lekkende kranen of loshangende kastdeurtjes kunnen details zijn waar potentiële kopers zich aan storen. Voor geïnteresseerden is het vaak moeilijk om door achterstallig onderhoud heen te kijken. Zorg er daarom voor dat dat er niet is.

5. Zorg voor voldoende licht in huis

Een huis waar veel licht binnenvalt geeft een veel ruimtelijker gevoel dan een huis waar dat niet het geval is. Je kunt de lichtinval beïnvloeden door ramen goed schoon te houden, gordijnen en lamellen zo ver mogelijk open te doen, en eventueel bomen en struiken in de tuin terug te snoeien. Op dagen dat de zon niet schijnt is het belangrijk om (ook overdag) voldoende lampen aan te doen tijdens een bezichtiging.

6. Zorg dat huisdieren niet aanwezig zijn

Omdat je niet weet wat de voorkeuren zijn van de mensen die je huis komen bezichtigen, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Dat betekent onder andere: huisdieren het huis uit. Mensen kunnen zich niet alleen irriteren aan een loslopende kat of een kwetterende vogel, maar sommige mensen vinden het ook een vies idee om in een huis te trekken waar dieren in hebben gewoond.

7. Je huis verkopen door een prettige sfeer

Zorg ervoor dat mensen zich op de één of andere manier thuis kunnen voelen in jouw huis. Zet bijvoorbeeld verse bloemen op tafel. Of bak 's ochtends een cake, zodat je huis tijdens de bezichtiging lekker ruikt. Als je een kachel of een open haard hebt is het aan te raden om deze aan te steken (behalve natuurlijk wanneer het buiten warm is).

8. Een neutrale aankleding van je huis

Het is belangrijk dat je huis in enige mate aangekleed is: mensen moeten het gevoel hebben dat er in geleefd wordt. Maar tegelijkertijd moeten zij zich kunnen voorstellen dat zij in jouw huis gaan wonen. Het is daarom verstandig om de aankleding zo neutraal mogelijk te houden. Niet te veel persoonlijke bezittingen, zoals familiefoto's, geen felle kleuren of opvallende decoratie.

9. Test het bezichtigen

Als test kun je een keer met een bekende door je huis lopen en een soort proefbezichtiging doen. Iemand die niet dagelijks in jouw huis rondloopt zal andere dingen opvallen. Als je niet overtuigd bent van het commentaar dat je krijgt, nodig dan meer mensen uit om je te laten adviseren.

10. Verlaag de vraagprijs

Hoewel je heel veel kunt doen in en rond je huis om de verkoopkansen te vergroten, is dat nog geen garantie op verkoop. Wanneer je je huis snel wilt verkopen is het zaak om nog eens goed over je vraagprijs na te denken en deze eventueel naar beneden bij te stellen. Het is wel belangrijk om dit niet te vaak te doen, want dan gaan potentiële kopers misschien zitten wachten op een nog lagere prijs.
© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huis verkocht onder voorwaarde van verkoop woningEen huis verkopen aan een koper die eerst nog zijn eigen huis moet verkopen, is niet de oplossing. Dit soort situaties o…
Goed onderhouden huizen verkopen beterGoed onderhouden huizen verkopen beterOp het moment dat u besluit om uw huis te gaan verkopen, moet u eerst uw huis klaar maken voor de verkoop. U doet er ver…
Uw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopUw huis verkopen, voorbereiden voor de verkoopEen huis verkopen is meer dan een bordje in de tuin plaatsen en wachten op de koper. Door goed voor te bereiden op de pe…
Huis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesHuis na drie jaren nog niet verkocht? Trek uw conclusiesIn de jaren 2008 tot en met 2012 maakt de huizenmarkt zware jaren door. In 2012 staat er een record aantal aan huizen in…

Besparen op notariskosten en andere kosten bij aankoop huisBesparen op notariskosten en andere kosten bij aankoop huisAls je een huis gaat kopen krijg je te maken met notariskosten, overdrachtsbelasting, kosten van een bankgarantie, koste…
Tweede huis kopen  Waar sluit ik de hypotheek af?Tweede huis kopen Waar sluit ik de hypotheek af?Een tweede huis kopen kan een goede investering zijn, maar waar moet u de hypotheek afsluiten? Het maakt een groot versc…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.