Student op kamers bij hospita: tips en afspraken

Student op kamers bij hospita: tips en afspraken Studentenkamers zijn enorm in trek in vele grote steden. Als kamerbewoner wil je graag rustig en zonder problemen wonen. Zaken als afspraken maken, geluidsoverlast, borg betalen en inschrijving in de gemeente zijn belangrijk. Waar moet je op letten bij het zoeken en accepteren van een hospitakamer en welke afspraken moet je op tijd maken?

Inhoud:


Wat is een hospita en een hospitakamer?

Als je als student een kamer zoekt kom je algauw uit bij een hospita die vaak slechts één kamer in de woning verhuurt. Wat betekent hospita eigenlijk? Een 'hospita is een man of vrouw bij wie je op kamers woont' volgens Van Dale. En dat is ook wel logisch, want volwassen kinderen in een gezin vliegen uit en vinden hun eigen woonruimte. Hun slaapkamer blijft leegstaan en zo ontstaan de hospitakamers: ouder(s) verhuren de leegstaande kamer om wat geld bij te verdienen. Voor studenten die in een stad ver weg van hun woonplaats gaan studeren ideaal.

Hoe vind je een studentenkamer?

Om een kamer te vinden zijn er diverse mogelijkheden:
 • via internet: de bekendste kamerverhuur-sites zijn www.kamernet.nl en www.kamertje.nl, let ook op de tarieven!
 • via andere studenten die een kamer te huur weten of zelf gaan verhuizen naar een andere kamer
 • via de aloude bekende supermarkt-advertentieborden

Gesprek, afspraken, blijf netjes maar ga niet kruipen

Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is prettig om elkaar te leren kennen. Het moet van beide klanten redelijk klikken. Merk je dat je hospita eindeloos veel eisen en beperkingen stelt, dan kun je op tijd afzien van huren bij deze verhuurder. Omgekeerd zal een verhuurder niet graag een kamer verhuren als je een uur te laat komt en je onvriendelijk of onverschillig gedraagt, om maar iets te noemen. Gedraag je correct maar ga niet 'kruipen' want de meeste mensen met enige mensenkennis zullen daar gauw doorheen prikken en je zien als iemand die wat te verbergen heeft: je slechte kant. Zie het huren in eerste instantie als een zakelijke overeenkomst en bespreek de dingen die jij belangrijk vindt inzake een kamer huren.

Maak verder afspraken over:
 • gebruik van wasmachine, wasdroger en andere apparatuur en evt. betaling per keer
 • tot hoe laat kun je de kamer betreden (bij voorkeur onbeperkt)
 • tot hoe laat kun je douchen
 • hoe laat moet je 'stil' zijn in de woning
 • schoonmaken van gezamenlijke ruimtes zoals wc en badkamer
 • gebruik van internet en wifi
 • visite ontvangen, laten overnachten en gebruik van de badkamer

Welke ruimtes zijn gemeenschappelijk?

Vraag in het gesprek welke ruimtes jij mag gebruiken in het huis, naast je eigen kamer. Denk aan badkamer, wc en de huiskamer. Doet de verhuurder daar vaag over, vraag dan op welke tijden je de ruimte wel en niet kunt gebruiken. Het is vervelend om later, als je met de verhuurder in de woonkamer zit, te bespeuren dat deze het niet gezellig vindt dat jij daar ook bent. Beter van te voren de zaken duidelijk afspreken dan later onenigheid.

Wie gebruikt wanneer de gemeenschappelijk ruimtes zoals badkamer, keuken, huiskamer?

Heb je afgesproken dat jij ook de badkamer mag gebruiken, vraag dan of er tijden zijn waar je rekening mee moet houden. Als de verhuurder op tijd op zijn werk moet zijn en de minuten in de ochtend nauw luisteren dan kan je maar beter tijden afspreken wanneer jij, die misschien ook op tijd op college of bijbaan moet zijn, kunt douchen. Niet fijn om 's ochtends onder de douche te staan terwijl je de verhuurder hoort lopen en je opgejaagd voelt omdat je niet weet hoeveel haast deze heeft. Een keuken samen delen vraagt ook om afspraken: wie legt waar zijn etenswaren neer, of deel je die samen? En wie doet dan boodschappen en voor hoeveel geld? Het makkelijkste is misschien wel om een eigen keukentje op je studentenkamer te hebben, daar kan je doen en laten wat je wilt en hoef je niet direct op te ruimen als je dat niet wilt. Als student liggen je prioriteiten vaak niet bij opruimen en schoonmaken.

Gemeubileerd of kaal

Heb je als student zijnde nog geen collectie meubelen opgebouwd dan kan het handig zijn als de kamer gemeubileerd is. Is de kamer kaal dan kan je de verhuurder altijd vragen of deze nog meubelen heeft die je kunt gebruiken. Je kunt dan op termijn als je dat zelf wilt, zelf meubelen kopen en de geleende alsnog vervangen. Daarnaast is het kopen van meubelen lastig als je nog wisselt van studentenkamer, omdat je volgende kamer wel hele andere maten kan hebben en je meubels daar ineens niet meer passen. Demontabele meubels zijn in dat geval handiger, zoals de Ivar, het bekende handige wandmeubel van Ikea in onderdelen die je zelf kunt samenstellen en eindeloos veel mogelijkheden in allerlei maten biedt.

Huurcontract, borg, betaling huur en opzegtermijn

Vraag of de verhuurder de afspraken in een huurcontract vastlegt wat je beide kunt ondertekenen. Op zo'n contract kun je terugvallen in geval van onduidelijkheden of problemen. De meeste verhuurders vragen een borg bij aanvang van de huurtermijn. Dit is ook wel logisch want je kunt onbedoeld iets kapotmaken.

De borg bedraagt meestal één maandhuur en je krijgt deze terug als je de kamer verlaat en er niets kapot is gegaan. Bij voorkeur staat er in het contract ook wanneer je de huur aan je hospita betaalt, meestal zal dat uiterlijk op de eerste dag van de (kalender)maand zijn. Je maakt je niet populair als je telkens te laat je huur betaalt en een verhuurder zal het dan ook fijn vinden als je de huur automatisch laat overschrijven van je eigen rekening naar die van de verhuurder.

Ook de opzegtermijn is belangrijk om af te spreken. Vaak is deze één (kalender)maand, wat betekent dat je voor de eerste van de maand moet opzeggen om aan het eind van die maand, na je betaling van deze maand, te mogen vertrekken.
Dus stel dat je op 1 november vertrekt naar een nieuwe kamer, dan geldt:
 • je zegt de oude kamer op uiterlijk 30 september
 • je laatste betaling is die van de maand oktober
 • bij verlaten van de kamer op 31 oktober krijg je bij geen schade je borgbedrag terug

Een verstandige verhuurder zal het niet accepteren om het laatste huurbedrag en de borg tegen elkaar weg te strepen, er zit immers gewoonlijk een maand tijd tussen een laatste huurbetaling en de teruggave van de borg.

Inschrijven in de gemeente

Om als student in aanmerking te komen voor een uitwonende studiebeurs en eventueel huurtoeslag is het inschrijven bij de gemeente van de studentenkamer vereist. Dit geldt echter niet als je korter dan vier maanden de kamer gaat bewonen. Bij het inschrijven in de betreffende gemeente heb je de gegevens en handtekening nodig van de hospita, zonder dat is inschrijving niet mogelijk. Er zijn echter ook verhuurders die niet mee willen werken aan inschrijving, om allerlei redenen: gekort worden op een uitkering zoals bijstand, Inkomstenbelasting afdragen, onbekendheid met inschrijven, enz. Je kunt de verhuurder altijd even wijzen op de site van de Rijksoverheid inzake belasting betalen bij kamerverhuur. Er geldt namelijk een forse vrijstelling die het verhuren van een kamer heel aantrekkelijk maakt.

Lees verder

© 2014 - 2023 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige…
Wonen in een hospitakamerAls je op zoek bent naar een studentenkamer, maar er niet van houdt om alles met iedereen te delen en geen zin hebt om t…
Studentenkamer inrichtenAls student heb je meestal slechts een paar vierkante meters tot je beschikking. Omdat dit toch je nieuwe verblijf is ge…
Huren als studentHuren als studentAls student zijnde heb je niet zo veel te besteden, maar je wilt toch op je zelf of moet uit noodzaak op kamers. Hoe pak…

Een nieuw huis kopen als je oude huis nog niet verkocht isEen nieuw huis kopen als je oude huis nog niet verkocht isIn het derde kwartaal van 2014 lijkt het weer iets beter te gaan met de huizenmarkt. Toch staat bijna de helft van alle…
Informatie over het verplichte definitief energielabelInformatie over het verplichte definitief energielabelSinds 1 januari 2015 is het definitief energielabel verplicht voor huiseigenaren bij verkoop of verhuur van hun woning.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alexblock, Unsplash
 • Internet oktober 2014:
 • http://www.vandale.nl
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 02-10-2015
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.