Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden?

Op jezelf gaan wonen als student, wat zijn de mogelijkheden? Veel studenten gaan op zichzelf wonen wanneer ze beginnen met een studie. Ze gaan op kamers of huren een studio. Sommige studenten trekken in bij een hospita of gaan op een campus wonen. Weet je nog niet helemaal zeker of je op jezelf wilt gaan wonen, en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Lees dan dit artikel over op jezelf gaan wonen als student!

Op kamers wonen of thuis blijven?

Zou jij je helemaal thuis voelen in een studentenhuis vol met medestudenten die op elk onmogelijk tijdstip thuiskomen. Of blijf je liever thuis wonen waar het vaak saaie ritme van het dagelijks leven doorgaat. Voor allebei de opties valt wat te zeggen, het ligt er dan ook helemaal aan waar jij je prettig bij voelt. Blijf je thuis wonen, dan is de overgang van de middelbare naar een hogeschool of universiteit minder groot, maar misschien begint de behoefde naar zelfstandigheid (te) groot te worden. Als je thuis blijft wonen hoef je een hoop dingen nog niet zelf te regelen. Denk hierbij aan boodschappen, koken, wassen en schoonmaken. Verder is thuis wonen goedkoper dan op kamers omdat je hoogstens kostgeld betaalt en geen huur. Dit gaat natuurlijk alleen maar wanneer je een studie gaat volgen die niet te ver weg is.

Twijfel je of je op kamers wilt gaan wonen, of nog even thuis wilt blijven hangen? Maak dan een lijstje met de voor- en nadelen.
  • Wat kost huur, levensonderhoud, verzekeringen, reiskosten etc. mij, en kan ik dat wel zelf betalen?
  • Hoeveel reistijd ben ik dagelijks kwijt?
  • Hoeveel behoefte heb ik aan vrijheid en zelfstandigheid?
  • Hoe verantwoordelijk ben ik?
  • Kan ik dingen zelf goed regelen?

Een kamer of studio zoeken

In Nederland is huisvesting voor studenten al jaren een groot probleem. De Landelijke Studentenvakbond berekende dat er vorig jaar (2011) een tekort van ruim 30.000 kamers was. Verder zijn de wachttijden voor kamers ook ontzettend lang, vaak oplopend tot meer dan een jaar. Gelukkig zijn er ook steden die hun studentenhuisvesting wel op orde hebben, zoals Tilburg en Enschede. Laat je niet ontmoedigen door een lange wachttijd voor een kamer. Vaak levert zelf zoeken meer op dan inschrijven bij verschillende woningcorporaties voor studenten. Laat je studiekeuze niet afhangen van een kamer! Het is belangrijker om een studie te kiezen die je leuk vindt. De volgende tips kunnen je helpen in je zoektocht naar een kamer of studio.

Hoe kom ik aan een kamer of studio?

  • Via een woningcorporatie voor studenten in jouw gekozen stad
  • Via je universiteit of hogeschool (campus)
  • Vraag rond bij vrienden en familie of ze nog een kamer weten
  • Websites met kamers

Hospiteren, presenteer jezelf!

In bijna alle studentenhuizen mogen de huidige bewoners zelf beslissen wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Dit gebeurt op een hospiteeravond. Je kunt jezelf op deze avond presenteren aan je toekomstige huisgenoten. Dit gaat meestal op een hele relaxte en gezellige manier. De bewoners kiezen uiteindelijk wie er bij hun in huis mag komen wonen.

Hospita

Wanneer je bij iemand een kamer huurt, die zelf ook in het huis woont, noem je de verhuurder een hospita. Soms verhuurt een hospita maar 1 kamer of etage. Er zijn maar weinig studenten die ervoor kiezen om bij een hospita in te trekken. Bij een hospita gaat het er namelijk vele malen rustiger aan toe dan in een studentenhuis.

Campus

Soms hebben universiteiten of hogescholen een eigen campus. Een campus is een universiteitsterrein met studentenwoningen en zijn doorgaans van alle gemakken voorzien. In de VS is dit de normaalste zaak van de wereld. Ook in Nederland zie je dit fenomeen steeds vaker voorkomen. Wil je bijvoorbeeld gaan studeren aan de TU Eindhoven of aan de Universiteit Twente? Deze universiteiten beschikken allemaal over een eigen campus speciaal voor hun studenten. Een kamer op een campus huren is vaak goedkoper dan huren bij een particulier.

Lees verder

© 2012 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen in een studentenhuisHet is zover: je gaat studeren in een andere stad en gaat op kamers. Het avontuur tegemoet! Hoe is het om te wonen in ee…
Alles over hospiterenAlles over hospiterenEr komt een tijd dat je dan toch echt het huis uit moet. De wijde wereld in, vaak ga je dan studeren in een bekende of o…
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…

Je huis verkopen of toch (nog) niet?Voordat je je huis in de verkoop zet, is het belangrijk dat je zeker weet dat je je huis wilt verkopen. In dit artikel v…
Beëindiging van huur woonruimte tegen de wil van de huurderVee mensen huren een woning. Gelukkig worden huurders goed beschermd door de wet, maar de verhuurder heeft verschillende…
Bronnen en referenties
  • www.jediplomaendan.nl
  • Informatieboekje "Je diploma en dan?" Uitgave 2012/2013
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2012
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.