Een nieuw huis kopen als je oude huis nog niet verkocht is

Een nieuw huis kopen als je oude huis nog niet verkocht is In het derde kwartaal van 2014 lijkt het weer iets beter te gaan met de huizenmarkt. Toch staat bijna de helft van alle woningen in Nederland langer dan een jaar te koop. Wat zijn de mogelijkheden als je jouw droomhuis hebt gevonden, maar je oude huis nog niet verkocht is? Is het een optie om met dubbele woonlasten te leven? Of wacht je met kopen totdat je oude huis is verkocht?

Jouw droomhuis

Het is verleidelijk; even rondkijken of websites als Funda.nl of Huizenzoeker.nl. Wie weet kom je een huis tegen dat aan al je eisen en wensen voldoet. En misschien is een dergelijk huis ook nog aantrekkelijk geprijsd. Sommige huiseigenaren willen tijdens en na de huizencrisis graag van hun huis af en doen het huis daarom voor een scherpe prijs in de verkoop. Vooral de huizen in een wat hogere prijsklasse (vanaf 250.000 euro) lijken medio 2014 nog niet snel verkocht te worden. Voor doorstarters zijn er daarom mogelijkheden om een nieuw huis te kopen. Wie na een bezichtiging van het mogelijke droomhuis helemaal verkocht is, kan gaan nadenken over een eventuele koop. Natuurlijk moet het oude, eigen huis eerst of ook verkocht worden. Er zijn een aantal constructies mogelijk waarbij het oude huis te koop wordt gezet en het nieuwe huis wordt gekocht:
  1. Verkoop eerst het oude, eigen huis en koop daarna het nieuwe huis
  2. Koop het nieuwe huis met een overbruggingshypotheek
  3. Leef gedurende een periode met dubbele woonlasten
  4. Koop het nieuwe huis met een 'No-Risk clausule'
  5. Verhuur het oude, eigen huis onder
  6. Verkoop het nieuwe huis als het oude huis niet wordt verkocht

1. Verkoop eerst het oude, eigen huis en koop daarna het nieuwe huis

Deze manier om een nieuw huis te kopen is de meest verstandige. Hoewel het medio 2014 iets beter lijkt te gaan op de huizenmarkt, worden nog lang niet alle woningen snel verkocht. Bijna de helft van alle woningen staat langer dan een jaar te koop. Het gaat dan meestal wel om woningen die in een hogere prijsklasse liggen, die in buitengebied liggen of die niet zo gunstig liggen. Wie zijn eigen huis in de verkoop doet om daarna het nieuwe huis te kopen, doet er goed aan om een beetje onderzoek te doen naar de woningmarktcijfers in de eigen woonplaats. Deze zijn o.a. te vinden op websites van de Vereniging Eigen Huis of het CBS. De cijfers kunnen een indicatie geven van de verkooptijd van de eigen woning. Stel dat de gemiddelde verkooptijd van een rijtjeshuis in jouw woonplaats 2 maanden is en jij zet jouw eigen rijtjeshuis scherp geprijsd te koop, dan heb je kans dat je woning vrij vlot verkocht is. Natuurlijk loop je dan wel het risico dat het nieuw te kopen huis inmiddels verkocht is aan een ander. Eventueel kun je onder voorbehoud alvast een bod doen op het nieuwe huis, maar dat maakt de onderhandelingspositie wel erg zwak. Soms willen makelaars en woningeigenaren best met je meedenken, zeker als het om een lastig verkoopbaar gebouw of woning gaat. De makelaar van de woningeigenaar kan dan jouw woning bijvoorbeeld verkopen voordat je de nieuwe woning koopt. Je kunt dan afspreken dat je het oude huis weer uit de verkoop haalt wanneer het nieuwe huis aan een andere partij wordt verkocht.

2. Koop het nieuwe huis met een overbruggingshypotheek

Er is een speciale regeling, de zogenaamde 'overbruggingshypotheek' in het leven geroepen om dubbele woonlasten voor de koper te beperken. Een overbruggingshypotheek sluit je af bij je bank. In het kort houdt het in dat de verkopende partij gedurende een bepaalde periode (bijvoorbeeld gedurende een jaar) meebetaalt aan jouw dubbele woonlasten. Lang niet alle verkopers zien een overbruggingshypotheek zitten, maar het kan wel perspectief bieden. De kosten die gemaakt zijn kunnen bijvoorbeeld van de vraagprijs afgehaald worden. Er zijn meerdere dingen mogelijk, zolang de verkopende partij met je mee wil denken.

3. Leef gedurende een periode met dubbele woonlasten

Hoewel het risicovol is, is het natuurlijk een mogelijkheid om een tijd lang met dubbele woonlasten te leven. Wie er vanuit gaat dat de eigen woning snel zal verkopen, kan het risico misschien nemen. Het is bijvoorbeeld ook het overdenken waard wanneer je als koper de maandlasten goed kunt dragen of wanneer je flink wat overwaarde hebt op je oude huis. De kosten voor dubbele woonlasten worden iets gedrukt doordat er zoiets als een verhuisregeling bestaat. Over beide woningen mag namelijk voor een bepaalde periode hypotheekrenteaftrek gerekend worden.

4. Koop het huis met een No-Risk clausule

Een No-Risk Clausule kan voorkomen dat je als huizenkoper met dubbele woonlasten te maken krijgt. Het komt er op neer dat je met de verkopende partij afspreekt en vastlegt dat het nieuwe huis pas van jou is wanneer het oude huis is verkocht. En mocht na een bepaalde periode blijken dat het oude huis helemaal niet verkoopt, dan kun je alsnog van de koop afzien. Een dergelijke regeling moet in het koopcontract worden opgenomen. Huiseigenaren die hun woning al vrij lang in de verkoop hebben staan, zullen de voordelen van een dergelijke regeling wellicht kunnen inzien.

5. Verhuur het oude, eigen huis onder

Als de verkoop van je eigen woning langer duurt dan verwacht, kun je het huis tijdelijk verhuren. De voorwaarden en regels voor het tijdelijk verhuren van een huis staan beschreven in de Leegstandswet. De Leegstandswet is in juli van 2013 versoepeld om mensen met dubbele woonlasten tegemoet te komen. Toch zitten er nog best wat haken en ogen aan het verhuren van een eigen woning. Laat je daarom van tevoren goed informeren over alle voor- en nadelen die het verhuren van een eigen woning met zich mee kunnen brengen.

6. Verkoop het nieuwe huis als het oude huis niet wordt verkocht

Deze constructie is behoorlijk risicovol, maar kan wellicht een mogelijkheid zijn. Stel dat er veel kijkers/kopers waren voor jouw nieuwe huis, dan geeft dit een indicatie dat het huis in de toekomst ook wel weer vrij snel zal verkopen. Het nieuwe huis verkopen omdat je oude huis nog niet is verkocht kan natuurlijk wel heel teleurstellend zijn. En bedenk ook dat er grote gevolgen aan kunnen kleven; je hebt al een tijd lang met dubbele woonlasten geleefd, je bent al helemaal verhuisd, je hebt al verbouwd in je nieuwe huis enzovoorts. Deze constructie kan dus misschien niet zo wenselijk zijn, maar is na jaren zonder verkoop oude huis misschien wel nog de enige optie.
© 2014 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten dragenDubbele hypotheeklasten kunt u een tijdje dragen, maar uiteindelijk zal één van de huizen verkocht moeten worden.
Dubbele maandlasten hypotheek beperkenDubbele maandlasten hypotheek beperkenEen nieuw huis gekocht hebben, en blijven zitten met dubbele woonlasten. Iedere koper is er huiverig voor: nieuwe huis i…
Failliet door dubbele maandlastenFailliet door dubbele maandlastenDe huizenmarkt stagneert door toedoen van de kredietcrisis. Veel huishoudens zitten met dubbele maandlasten door het bez…
Overbruggingshypotheek: voordelen & nadelenOverbruggingshypotheek: voordelen & nadelenEen overbruggingshypotheek is een bijzondere hypotheekvorm die wordt gebruikt indien uw oude huis nog niet verkocht is,…

Wel of niet verhuizen?Wel of niet verhuizen?Medio 2014 lijkt de huizenmarkt, na een lange dip, eindelijk weer aan te trekken. Voor sommige mensen betekent dit dat z…
Kamer verhuren: hoeveel huur kan ik vragen?Hoeveel huur kan je vragen als je een kamer in je huis gaat verhuren? Je wilt niet teveel vragen want dan vind je geen h…
Bronnen en referenties
  • https://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/cijfers/
  • http://www.nvm.nl/nl-nl/wonen/woning_kopen/no-risk_clausule_nvm.aspx
  • http://www.eigenhuis.nl/actueel/Dossiers/Dossier-tijdelijke-verhuur/
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2014
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Kopen en huren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.